Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA / predsjedničin kutak
Povratak KGK : Bivša hrvatska predsjednica, moguća kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a?

Povratak KGK :
Bivša hrvatska predsjednica, moguća kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a?

Otkako je otišla  Pantovčaka, sasvim smo je izgubili iz vidokruga. Ali, Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica Republike Hrvatske, i dalje je itekako interesantna nekim međunarodnim institucijama, pa se spekulira da bi njezina karijera mogla uskoro biti nastavljena. Govori se, doznaje Dnevnik Nove TV, da bi Grabar Kitarović mogla biti kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a.

Inače, čini se da bi u NATO-u rado imali ženu na toj funkciji, pa se kao kandidatkinje , uz KGK, također spominju i bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybaukaite.

Nova TV se poziva na Robina Shepherda, jednog od vodećih ljudi ugledne globalne organizacije koja se bavi svjetskom sigurnošću, Halifax međunarodnog foruma, a koji je, prenose, na početku panela o demokraciji u Bratislavi Kolindu Grabar Kitarović najavio riječima: “Priča se u Washingtonu da ste vi najizglednija kandidatkinja za buduću generalnu tajnicu NATO-a”.

Oprezna Kolinda nije se upuštala u spekulacije, odbila je svoju eventualnu kandidaturu komentirati, ali realno govoreći to i ne bi bilo neko veliko iznenađenje s obzirom da KGK iza sebe ima već jedan mandat na dužnosti pomoćnice glavnog tajnika Saveza. Tada ( 2011.) je izjavila da na kojoj god se dužnosti nalazili morate znati da to nije zauvijek, ali uvijek treba svaku priliku iskoristiti na najbolji način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo. Hoće li Kolindi Grabar Kitarović mandat u NATO-u biti odskočna daska ili samo dio životnog iskustva, vidjet ćemo…

Neki, međutim, misle da Hrvatska nije sposobna odraditi tako važnu diplomatsku utakmicu u kojoj će, po logici stvari, glavnu riječ imati najveće članice koje će odlučiti i o odabiru kandidata, a kako se najavljuje, službeni kandidati ( kandidatkinje ) bit će poznati krajem godine.

Kolinda Grabar Kitarović u svakom slučaju nije rekla u politici sve što je imala. Možda je više nećemo pratiti u domaćim političkim utakmicama, ali kad je u pitanju međunarodna politika, tu bi, izgleda, itekako još mogla biti akter. Jer, osim pozicije u NATO-u, spominje se i kao potencijalna kandidatkinja za visoku povjerenicu UN-a za prava žena.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI