Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
mostovi okruga pelješac
Ilustracija, arhiva: povijesno gradilište pelješkog mosta i kineske radničke nastambe (foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture)

Povijesni dernek na mostu:
Kinezi večeras, kako kažu HDZ-ovci, ‘spajaju Hrvatsku’

Ilustracija, arhiva: povijesno gradilište pelješkog mosta i kineske radničke nastambe (foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture)

Pelješki most, kojega već neko vrijeme grade Kinezi, bit će večeras spojen, pa će i tehnički postati most. Vladajući političari na čelu s A. Plenkovićem (HDZ) već danima najavljuju svojevrsni dernek na mostu, te koriste svaku priliku, posebice HDZ-ovci, da istaknu svoje zasluge u ‘spajanju Hrvatske’, kako nazivaju zavarivanje posljednjih 18 metara mosta dugog 2,4 km.

U izljevima domoljubne patetike posebno prednjači predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji je u podužoj objavi na Facebooku ukratko htio objasniti kako je zapravo HDZ najzaslužniji u povijesti za gradnju tog mosta, te stoga tamo nabraja razne povijesno zaslužne HDZ-ovce…

– Ipak, najveće pohvale za izgradnju mosta zaslužuje ova Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem i ministrom Butkovićem! – jezgrovito pojašnjava B. Bačić (HDZ) onima koji još ne znaju tko je najzaslužniji.

-Danas je za Hrvatsku, poglavito za nas na njenom krajnjem jugu velik, povijesni dan. Dan za pamćenje! Montažom posljednjeg od 165 segmenata koliko ih čini rasponska konstrukcija Pelješkog mosta, spojit ćemo dva odvojena dijela Hrvatske. Spajanjem Komarne i Brijeste dokida se teritorijalni diskontinuitet Republike Hrvatske”, napisao je isti Bačić u objavi koju je prigodno  naslovio: JEDAN MOST – JEDNA HRVATSKA🇭🇷.

Ilustracija, arhiva: povijesno gradilište pelkješkog mosta i kineske radničke nastambe (foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture)

Tu prispodobu o ‘spajanju Hrvatske’ brže-bolje su prigrlili svi viđeniji HDZ-ovci i njihovi sateliti, a koji se također grčevito upiru ne bi li istakli svoje zasluge u premošćivanju Hrvatske. Njihove izjave nećemo sad tu isticati da vas ne zamaramo, a niti razmatriti tu tezu o spajanju Hrvatske, a koja implicira da do večeras Hrvatska uopće nije bila spojena. Aktualni prometni ministar Oleg Butković (HDZ) ipak zna čak i koliko se čekalo na spajanje Hrvatske… On je izračunao da Hrvatska nije spojena već tri stoljeća…

-To je trenutno najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, kojim se večeras nakon više od 300 godina napokon spaja hrvatski teritorij – dao je na ovaj veliki povijesni dan povijesnu izjavu o povijesti HDZ-ovac Oleg Butković.

-Svečanost spajanja Pelješkog mosta u njegovoj punoj duljini od 2,4 kilometra održat će se  u večernjim satima. Podizanjem zadnjeg 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most bit će u potpunosti spojen od Komarne do Brijeste te će označiti dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske. Kako bi svečanost protekla uspješno i u smislu očuvanja zdravlja i sigurnosti svih uzvanika, organizirana je uz pridržavanje epidemioloških mjera i visokih sigurnosnih standarda – vele iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dakako, na svečanosti odnosno derneku na mostu moći će samo COVID podobni koji moraju imati neku od propusnica: liječničku potvrdu o preboljenju COVID-19 bolesti u obliku digitalne COVID-19 potvrde ili negativni rezultat COVID-19 testa, PCR ili antigenski test (ne stariji od 48 sati prije održavanja svečanosti) ili svoju EU digitalnu COVID-19 potvrdu.

Ilustracija, arhiva: povijesno gradilište pelješkog mosta i kineske radničke nastambe (foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture)

Oni koji nemaju navedene papire neće moći večeras na mostu piti pjenušac i srkati kamenice s Plenkovićem i društvom nego mogu svečanost gledati na državnoj televiziji na kojoj najavljuju radio i TV prijenos, kako kažu, velikog povijesnog događaja. 

Inače, Pelješki most će biti u prometu od lipnja iduće godine. 

Dakako, nakon što se Hrvatska opet spoji laknut će mnogima, pogotovo Dubrovčanima i svima onima koji su morali prelaziti četiri granične postaje i nerijetko besmisleno stroge kontrole kod Neuma na putu prema jugu i obratno.

Kada je HDZ-ovac Oleg govorio o spajanju Hrvatske nakon 300 godina, vjerojatno je mislio na povijesni podatak kako su prije 303 godine  područje Neuma tadašnjim turskim osvajačima 1718. godine ustupilli upravo Dubrovčani, odnosno vlasti ondašnje Dubrovačke republike. Taj ‘povijesni čin’ je potvrdio 1995. godine dr. Franjo Tuđman (HDZ) , perjanica domoljublja, potpisivanjem Daytonskog sporazuma, pri kojem je Neum pripao Bosni i Hercegovini, a Hrvatska i Dalmacija su povijesno ‘odspojeni’.

No eto, kako nas poučavaju HDZ-ovci, večeras ćemo konačno ponovno biti spojeni. 

Preostaje nam sada čekati i da se neki od njih povijesno spoje s mozgom.

Ilustracija, arhiva: povijesno gradilište pelješkog mosta i kineske radničke nastambe (foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture)

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI