Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
aktivisti / PETICIJA / priroda i društvo
Peticija organizatora Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode : Oslobodite Vruju od okupatora i vratite je narodu!

Peticija organizatora Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode :
Oslobodite Vruju od okupatora i vratite je narodu!

Mještani s obje strane uvale Vruja, organizatori Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode,  pokrenuli su potpisivanje peticije, koja je u tri dana prikupila preko tri tisuće potpisa. Peticijom se od nadležnih institucija traži povratak uvale Vruja u prvobitno stanje u nekoliko koraka, a prvi je, navode, da ministar državne imovine Darko Horvat ne proda uzurpatoru državno zemljište na kojem se nalaze bespravno sagrađeni objekti.

-Uzurpator je nedavno dostavio prijedlog Ministarstvu, u kojem traži da mu država proda našu parcelu na kojoj je godinama ilegalno gradio, a Ministarstvo to sada razmatra- navodi se u priopćenju uz peticiju mještana.
Potpisnici peticije izričito apeliraju na ministra Darka Horvata da ne potpisuje prodaju zemljišta u Vruji.  Jer, ako Ministarstvo državne imovine uzurpatoru proda parcelu na kojoj je bespravno gradio (u zaštićenom području, gdje je svaka gradnja zabranjena), onda će postojati pravni temelji da se bespravni graditelj upiše kao vlasnik tamošnjih nekretnina (od kojih je dio legaliziran 2014. godine, čime se sada bavi DORH. To što ih je uzurpator legalizirao, ističu,  i dalje ne znači da su njegovo vlasništvo.

No, prodajom parcela, Vruja bi i formalno postala uzurpatorova i on bi tad zapravo imao na temelju čega tjerati mještane iz uvale, upozoravaju iniicjatori peticije.

-Kroz peticiju donosimo prijedloge da se nekretnine sruše i Vruja vrati u prvobitno stanje ili da se nekretnine koje su od prije tamo bile i koje se uklapaju u zaštićeni priobalni pojas, oduzmu uzurpatoru (ono što ionako nije njegovo, nego državno) i prenamjene u odmaralište za djecu iz domova diljem Hrvatske, u ljetovalište za umirovljenike i druge socijalno ugrožene kategorije građana koje inače ne bi imale prilike otići na more. Jednostavnije rečeno, da se “luksuzni resort za odabrane goste” tretira kao planinarski dom.

Potpisi za peticiju prikupljat će se još tjedan dana, a onda će biti poslani Ministarstvu i ostalim institucijama.

Pozivaju se svi građani koji smatraju da država ne bi trebala prodati zemlju uzurpatoru koji je na njoj bespravno gradio, da potpišu peticiju na linku https://www.change.org/p/republika-hrvatska-vra%C4%87anje-vruje-narodu?recruiter=1215291194&recruited_by_id=19cefce0-e0da-11eb-af13-b33bb197b913&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=petition_dashboard 

Sadržaj peticije donosimo u cijelosti:

-Dok vi ovo čitate, Ministarstvo državne imovine na čelu s ministrom Darkom Horvatom razmišlja hoće li čovjeku koji je devastirao jednu od najljepših uvala na Mediteranu, ozakoniti sve što je do sad tamo napravio. 
Dovoljan je samo njegov potpis. 
Sve što bespravnom graditelju u uvali Vruja sada treba jest da mu Ministarstvo proda zemljište na kojem je bespravno gradio. Dogodi li se to, devastator će moći ozakoniti sve objekte i Vruja će tako pripasti njemu i po slovu zakona. 
Potpisivanjem peticije apeliramo na ministra Darka Horvata da ne prodaje državno zemljište osobi (ili tvrtki) koja je do sad na njemu 20 godina bespravno gradila uz to braneći mještanima pristup plaži i samoj uvali.
Apeliramo na ministra Darka Horvata da ne prodaje državno zemljište u Vruji nikome.
Potpisivanjem peticije apeliramo na institucije Republike Hrvatske da ponište Odluku o legalizaciji dijela bespravnih građevina, donesenu 2014. godine (kojom se sada bavi DORH) te da sruše drugi dio građevina, one objekte građene nakon 2014. godine koji nisu legalizirani. 
Ili da ih stave u javnu upotrebu, da se taj objekt tretira kao što se tretiraju planinarski domovi, da tamo mogu dolaziti svi građani, da tamo mogu besplatno ljetovati djeca iz domova diljem Hrvatske, umirovljenici i sve druge ugrožene skupine.
Potpisivanjem peticije apeliramo da se Vruja vrati u prvobitno stanje kako bi na nju opet mogli doći svi mještani okolnih naselja, svi građani okolnih gradova i tko god poželi.
Potpisivanjem peticije apeliramo na institucije Republike Hrvatske da se Vruja oslobodi od okupatora i vrati narodu!

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI