Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
grabež / hadeze / haerte / POLITIKA & KRIMINAL
Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a pred smjenom: Moćni lik iz HDZ-ova rasadnika

Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a pred smjenom:
Moćni lik iz HDZ-ova rasadnika

Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a, s privremenim boravištem u Remetincu, ili je “pravednik u ludnici” ili je besramno nemoralan i vlastohlepan čovjek kojega trice i kučine oko moralnih skrupula ne zanimaju. Kome bi drugom moglo pasti na pamet da preko svojih odvjetnika uvjerava javnost kako nema razloga za njegovu smjenu, umjesto da je trenutno, svojevoljno podnio ostavku, s obzirom na situaciju kakva je trenutno njegova?!  

Bačić je ovog trenutka u istražnom zatvoru zbog sumnje da je posredovao u predaji mita bivšem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za što je, također mitom, navodno, i  sam nagrađen ( stanom vrijednim preko milijun kuna! ) od poduzetnika Milana Lončarića. Dakle, sumnja se da je izravno sudjelovao u koruptivnom djelu!

HDZ-ov projekt

S obzirom na sve što već znamo o Kazimiru Bačiću, takav potez može doista povući samo netko iznikao iz rasadnika HDZ-a odakle je uzletio u svijet moći i novca, i kojemu je vjerno služio sve do svog pada u ruke represivnog sustava. Bačić je HDZ-ov projekt, kadar, uzdanica, ponos i dika. Zbog toga se stranka, čak ni pod komandom “finog gospodina” Plenkovića, svoga odabranika nije mogla odreći i kad je svojim bahatim držanjem i iracionalnim tužakanjem novinara postao balvan u svakom dobrovidećem oku.

Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je, nakon uhićenja, postupak Bačićeve smjene, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije žurno sazvao sjednicu za srijedu na kojoj će tema biti razrješenje HRT-ovog ravnatelja, a već danas njegovi odvjetnici pišu ožalošćenoj “dalekovidnici” u kojoj je od 2017. stolovao proskribirani Bačić, kako nema razloga za njegovu smjenu. Očajnički je to, koliko i besraman potez, kojim se pokušava relativizirati sumnja na nedjelo što se šefu HRT-a stavlja na teret, jer i bez toga, bilo je i previše razloga da se Kazimira Bačića razduži funkcije koje, pokazalo se, nije bio dostojan.

No, odvjetnici k’o odvjetnici, za svog bi klijenta i u vatru i u vodu, pa im nije bio nikakav, ponajmanje etički, problem napisati kako je odluka NO HRT-a o smjeni Bačića protivna Ustavu i Zakonu o HRT-u i da se njome krši ravnateljevo ustavno pravo na rad. Jer, ističu, kazneni postupak protiv Kazimira Bačića nije ni započeo, pretpostavka za to je pravomoćno rješenje o provođenju istrage, a ono još nije doneseno, i Sud je odbio navode Uskoka o mogućoj opasnosti od počinjenja kaznenog djela, nakon što se saslušaju svjedoci, povratkom Bačića na radno mjesto ravnatelja HRT-a. Naravno, upozoravaju i na presumpciju nevinosti, pri čemu ih nimalo ne zanima kakav bi kredibilitet imao privedeni ravnatelj da se u ovim okolnostima vrati na posao i s kakvim bi autoritetom mogao uopće raditi na javnom servisu, koji je, pod njegovom paskom već temeljito devastiran. A sada i potpuno diskreditiran.

Nacionalna televizija kao nacionalna sramota

Kao i u ranijim slučajevima prijevremenog razrješenja kapitalaca, i u ovom se pokazuje da se HDZ svojih reprezentativaca ne rješava tako lako i bezbolno, bez otpora, a kod Bačića je i ekstra perverzija da Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji ne predviđa mogućnost smjene glavnog ravnatelja ako je optužen za kriminal ” u fušu”, izvan HRT-a?! Nevjerojatno je kako su hrvatski zakoni brižno pazili da ničim ne ugroze interese tzv. elita, pa ako i potpuno zaglibe u kal kriminala i korupcije! Tada pogotovo!

O.k., odvjetnici samo rade svoj posao, Bačić, u međuvremenu, krati vrijeme u istražnom pritvoru, HDZ je na mukama i svim se silama trudi “oprati ruke” od svoga privrženika, a HRT tone sve dublje i dublje, negirajući svojim radom osnovnu funkciju javnog servisa. Nekoć moćna javna televizija koja je odgojila generacije prvoklasnih novinara, danas rasutih po komercijalnim medijskim kućama ili izvan struke, po svojim profesionalnim dosezima ( ne računajući tehničke ) srozala se na razinu opskurnog propagandno- režimskog biltena koji služi samo političkim marketingu vlasti koja treba fikciju, a ne golu stvarnost.

Kazimir Bačić je na sliku i priliku vlasti koja već gotovo tri desetljeća sustavno pljačka i uništava nacionalne resurse, shodno tome i nacionalnu radioteleviziju koja je postala nacionalna sramota. A nije da se šutjelo o tome.

Početkom godine HRT je tresla afera sa seksualnim uznemiravanjem, o kojem je javno ( ispovijest u Nacionalu ) svjedočila oštećena novinarka koja je optužila za uznemiravanje sa seksualnim konotacijama ravnatelja  HRT-ove jedinice Poslovanje, Mislava Stipića. No, Bačić je sve preveo na ambicije rečene novinarke da brzopotezno napreduje u poslu, za što, tvrdio je, nije imala nikakve uvjete. Impliciralo se, valjda, da je optužbom za seksualno uznemiravanje pokušala izboksati veću plaću i bolju poziciju…

Seksualno uznemiravanje

Naravno, optuženi Stipić demantirao je bilo kakvu vezu s novinarkom, tvrdio da su posrijedi podle klevete, prijetio da će iskoristiti zakonske mogućnosti da zaštiti svoj ugled i čast, što mu je Bačić, razumije se, povjerovao. Na riječ. Kolegici novinarki na riječ nije vjerovao. Uprava je provela istragu i presudila. Tvrdili su da imaju nezavisno povjerenstvo ( odabrano unutar kuće ! ) ali, eto, njima se nitko nije žalio, nitko nije seksualno uznemiravanje prijavio. Bio je to njihov odgovor na zahtjeve sindikalne povjerenice Maje Sever i predstavnice HND-a Sanje Mikleušević Pavić da se osnuje doista neovisno povjerenstvo za prijave seksualnog uznemiravanja. Ali, čemu, kad takvo povjerenstvo već imaju, govorio je Bačić i ne trepnuvši.

Doduše, bilo je prijava, ali druge vrste, i išle su na račun urednice Informativnog programa Katarine Periše Čakarun, o diskriminiranju trudnica, što je Bačić s gnušanjem odbio kao lažne optužbe, jer, tvrdio je, HRT je tradicionalno oduvijek imao visok stupanj razumijevanja prema trudnicama i majkama s malom djecom, nekmoli da bi ih šikanirao. HRT, isticao je glavni ravnatelj, ima nultu toleranciju na nasilničko ponašanje, seksualno uznemiravanje i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Fraza do fraze, u kljunu ubojite papige…

Na kraju balade, novinarka koja je prijavila uznemiravanje, dala je otkaz i napustila HRT, a Bačić i njegovo odabrano društvo nastavili su po starome. Tužbama protiv novinara koji su kritizirali rad javnog servisa, upozoravali na cenzuru, neprofesionalnost, neobjektivno informiranje i degutantno propagiranje vlasti.

Bačić je na svaku javno izgovorenu kritiku o kući koju od 2017. vodi nizbrdo, odgovarao tužbama. Prepotentno, bahato i samouvjereno.

Tužbe, otkazi…

Prije dvije i pol godine, kako je u svojoj objavi na Facebooku napisala sindikalna povjerenica Maja Sever, Kazimir Bačić potpisao je tužbu protiv Sanje Mikleušević Pavić kojom od nje kao predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u traži 50.000 kuna, a od HND-a 200.000 kuna zbog priopćenja u kojem smo napisali: „Pojave od kojih se ograđujemo jednako su nam nezamislive, nerazumljive i neprihvatljive, kao i bilo kojem drugom građaninu koji svakodnevno zarađuje svoju plaću. Konstelacije na HRT-u proizvod su zakona u kojima su sudjelovale sve dosadašnje vlasti i svima je odgovarala privilegirana manjina i većina, kojoj su, osim prava na govor, oduzeta i brojna druga prava. Nipošto ne impliciramo da smo žrtve, ali jednako tako ne pristajemo na tezu da smo krivi”, naveli smo tada u priopćenju kojim smo odgovorne za rad i transparentno funkcioniranje HRT-a još jednom pozvali da se očituju o nalazima izvješća bivšeg Nadzornog odbora HRT-a kojim je upozoreno na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju HRT-a.

Bilo je to potkraj prosinca 2018. godine. Njihove su riječi otišle u vjetar. Kasnije će Maja Sever zbog izjava u tjedniku Nacional, dobiti opomenu pred otkaz . To je , inače, Bačićev modus operandi za ušutkavanje i zastrašivanje novinara.

Tužio je i jednog od istaknutijih novinara HRT-a, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka. Glatko mu dao i otkaz. No, izgubio je na sudu spor protiv Zovka koji je tvrdio da na javnom servisu vlada cenzura. Nije bio prvi koji je za to javno iznio i argumente. Glavni ravnatelj se s presudom nije pomirio, pa je zatražena revizija presude na Vrhovnom sudu. Usput, Zovko je prokazan kao nasilnik koji je svojevremeno žestoko verbalno napao jednu HRT-ovu posebno zaštićenu urednicu, pa su odjednom stigle i prijave na ono ezoterično interno povjerenstvo HRT-a, kojem inače, nitko ne kuca na vrata.  Štoviše, optužene su i sindikalna povjerenica Maja Sever i predsjednica ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić da se za napadnutu kolegicu nisu zauzele, da je, štoviše nisu htjele ni saslušati, kamoli joj pružiti potporu.

Bačić je nastavio s floskulama o HRT-u bez cenzure, a  “neslaganje s uredničkom politikom je druga kategorija”, kako je  svojevremeno izjavio u intervjuu za Jutarnji list. Nije mu bilo neugodno ni kad je, nakon potresa, u Sisku ukinuo dopisništvo, a jedinog novinara povukao u Zagreb. Nije se posramio ni titule europskog ovisnika o tužbama, a samo protiv vlastitih novinara podigao ih je 36 ( !? ). Taj mu je perverzni cinizam donio titulu pobjednika europskog SLAPP natjecanja kao rekorderu u tužakanju novinara i hrvatskoj perjanici u suzbijanju kritičkog govora i medijskih sloboda zbog čega je doživio i usporedbe sa sjevernokorejskim “kratkovidnicama”.

Domino igrač

Kazimir Bačić je na HRT došao 1984. kao inženjer, potom je postao rukovoditelj Tehnike HTV-a i pomoćnik glavnog ravnatelja za razvoj i tehnologiju, a od veljače 2017. i glavni ravnatelj HRT-a. Zet “čelične lady” Ksenije Urličić, moćne žene HRT-a, sa Žarkom Domjanom, bliskim Tuđmanovim suradnikom i prvim šefom Sabora u familiji, Kazimir Bačić je bio čvrsto usidren u povlaštenom HDZ-ovom klubu.  Uvjeren da je na dužnosti glavnog ravnatelja zaštićen kao lički medvjed, oslanjao se na svoje HDZ pajdaše kojima je učinio nebrojene usluge, a bogme je propagandnom hiperprodukcijom žalosno poniženog i devastiranog javnog servisa zadužio i samog šefa stranke Andreja Plenkovića. Delimitiranom minutažom za Vladu, HDZ, premijera osobno. Nekritičkim informativnim programom u slavu Plenkovićeve klike, besprizornom apologijom vladajućih. A usluga se uslugom vraća. Kao da je potiho stalno na to računao,

Bio je moćan čovjek, jedan od onih iz prvog ešalona. Bačić je u svojoj fotelji ključnog čovjeka državne televizije bio udobno zavaljen, miran i siguran. Jer, politički domino je nezgodna stvar, izvučete jednu kockicu i cijeli niz se sruši. Bolje je to ne dirati, mislio je, dok je zadovoljno multiplicirao svoju imovinu, kako se čini, zakonito i nezakonito. I bez straha. Sve do jednog dana. U kojem je, neovisno o pravosudnom epilogu, osramoćen i policijom priveden u Remetinec

Ilustracija: HRT – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI