Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
ekoslov / priroda i društvo
“Jeste li ih vidjeli?”: Plemenite periske umiru u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranu…

“Jeste li ih vidjeli?”:
Plemenite periske umiru u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranu…

Periske umiru u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, alarmantno upozorava Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva  te akcijom “Jeste li ih vidjeli?” apelira na javnost, na sve građane, da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske. Ova iznimna školjka ( Pinna nobilis ) u velikoj je opasnosti zbog smrtonosne zaraze koja je zahvatila cijelu populaciju periske te zaprijetila njezinim pomorom.

Nagnalo je to Vladu na akciju kojoj je cilj, kako se navodi na stranicama  resornog ministarstva, identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske u prirodi i praćenje stanja populacije  koja je pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“,  provodi se tijekom cijele godine, ali je njezin potencijalni učinak najveći u ljetnim mjesecima kada  je neusporedivo veća mogućnost uočavanja periski u njihovom prirodnom staništu. Zbog izumiranja periske, ključno je, napominju u Ministarstvu, pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se mogle dalje razmnožavati i stvoriti prirodni “imunitet”.

Otkako je uočena zaraza i masovni pomor  periske u Jadranu, potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Kako provjeriti je li jedinka živa? Treba utvrditi reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njezinoj neposrednoj blizini, jer uspravna ljuštura u sedimentu ne znači da je periska nužno živa.
Pinna nobilis ( periska  ) je strogo zaštićena vrsta i njezino  vađenje je zabranjeno.

Sve informacije o uočenim živim jedinkama mogu se dojaviti putem poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Akcija spašavanja plemenite periske provodi se kroz projekt Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru koju koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kroz tri podprojekta koja sufinancira Fond za zaštitu okoliša, a nositelji su
Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran), Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran), koji koordiniraju i provode aktivnosti očuvanja periske na regionalnoj razini, u suradnji s partnerima.

***Ovaj tekst dio je projekta Ekoslov, koji se potiče sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI