Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
(avan)turizam / crovid
Cijeli Jadran u postroženom covid-režimu: S covid -potvrdama na događanjima najviše do tisuću ljudi

Cijeli Jadran u postroženom covid-režimu:
S covid -potvrdama na događanjima najviše do tisuću ljudi

Hrvatska je trenutno u rubnoj situaciji, na granici između narančastog i crvenog, što nastavak turističke sezone čini neizvjesnim i zbog toga se uvode strožije epidemiološke mjere. Ocjena je to Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je danas objavio da je u zadnja 24 sata zabilježeno 176 novozaraženih covidom – 19, ali srećom nije bilo preminulih. Ministar Vili Beroš iznio je i podatak o 47,7 posto cijepljenog odraslog stanovništva u Hrvatskoj.

O značajnom porastu broja novooboljelih govore podaci po kojima je prije tjedan dana bio 131 slučaj, prije dva tjedna 87, odnosno, u prvih pet dana prošlog tjedna evidentirano je 523 nova slučaja covida -19, a u prvih pet dana ovog tjedna 710, ili 35 posto više nego u prošlom tjednu,  konstatirao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, prenosi N1.

Istarska županija ima najnižu, a Zadarska najvišu incidenciju, naglasio je Capak, a Hrvatska je po incidenciji na desetom, po smrtnosti na dvadesetom mjestu u EU.

U Europi oko 70 posto inficiranih delta sojem

Capak je posebno upozorio na činjenicu da je delta soj među nama i pozvao svih na oprez.

-Nezahvalno je prognozirati što će biti, puno je nepoznanica, ali moramo se svi složiti da je prolongiranje cijepljenja i podcjenjivanje mjera put su u crveno, u sigurni odlazak turista, u usporavanje ekonomskih aktivnosti i put u ugrozu zdravstvenog stanja. Kome to treba? Nama kao društvu sigurno ne- kazao je, te još jednom podvukao da su cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera odgovor na širenje epidemije i sprječavanje njezine eskalacije. A to će se, kaže, odraziti pozitivno na sezonu i kvalitetu života svih nas. Hrvatska u turističkom smislu trenutno stoji bolje od svojih konkurenata, ali to neće tako i ostati ako se ne budemo pridržavali svih mjera i ako se ne budemo cijepili.

-Vjerujmo medicini i znanstvenicima koji su nas u povijesti već spasili od bolesti- poručio je ministar zdravstva Vili Beroš i podsjetio kako se i turisti mogu cijepiti, što je  odlična poruka,  te napomenuo da je cijepljenje organizirano diljem Hrvatske. Prema tome, smatra Beroš, “mi svoje radimo, ali loptica je sada na građanima”.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ocijenila je da delta soj preuzima primat, te navela kako je oko 70 posto svih inficiranih u Europi zaraženo delta varijantom virusa. Među zaraženima trenutno je najviše mladih koji su aktivni, koji putuju i sudjeluju u događajima s masovnim okupljanjem, a to je najveći rizik. Doduše, mladi su rjeđe hospitalizirani, a najugroženiji su stariji koji su k tome i imunokompromitirani, i za njih je glavna preporuka da se cijepe, naglasila je Markotić.

Nove, pooštrene mjere, kako je rekao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju gdje je zabranjeno održavanje javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba, osim u slučajevima kada na tim događajima isključivo sudjeluju osobe s covid-potvrdom, ali ne više od tisuću ljudi.

Sva okupljanja najdulje do 24 sata!

-Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24 sata, održavanje privatnih svečanosti svih vrsta, uključujući svadbe, dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera ako na svečanosti nije prisutno više od 15 osoba. Više od toga moguće je samo uz covid-potvrde. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera. Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid potvrde. Organizatori događanja iz ovih kategorija moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obavezan donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer– detaljno je izložio Božinović.

Ograničenje za događanja s covid-potvrdama je do tisuću osoba, a samo iznimno Nacionalni stožer ože dati i drugačiju suglasnost ako se HZJZ suglasi s epidemiološkim okvirom koji daje županijski stožer.

Ove, nešto strožije mjere, primjenjivat će se od ponedjeljka, 26. srpnja, i trajat će do 15. kolovoza.

Pooštravanje mjera za spas sezone

No, zašto se mjere odnose jednako na cijeli Jadran?

O tome ministar Božinović kaže:

-Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju. Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja nikad nije izgubila kontrolu nad epidemijom, ali i država koja nikad nije izgubila doticaj s realnim životom. Prema našim saznanjima, gosti lakše prihvaćaju naše mjere koje su ciljane, od onih u njihovim zemljama. Ova odluka je plod našeg zajedničkog iskustva. Od ulaska u državu do turizma. Uvjeren sam da s manjim korekcijama u našim životima možemo imati dobre učinke na sezonu-  izjavio je Božinović, naglašavajući da se mjere donose kako sezona ne bi završila kao lanjska, ili da Hrvatska ne bi doživjela sudbinu Portugala i Španjolske koje su preko noći “pocrvenile”.

Upitan može li se i u Hrvatskoj očekivati ukidanje svih mjera kad se cijepi više ljudi, kao što je slučaj u Britaniji, Božinović je odgovorio: Ako bi britanski eksperiment uspio, sigurno je da bi to bila dobra vijest ne samo za Hrvatsku, nego i za cijeli svijet. Mi još nismo ispunili te uvjete koje su ispunili Britanci, oni imaju vrlo visoku procijepljenost. Kad već spekuliramo, ako bi se to u Britaniji pokazalo učinkovitim, to bi bio poticaj svima da se cijepe- zaključio je.

Nitko još ne može reći hoće li biti potrebno cijepiti se i s trećom dozom, kazao je Capak, iako su neke zemlje s tim već krenule, poput Turske i Mađarske, ali kad je riječ o kineskom cjepivu. S druge strane, neke europske zemlje su produžile trajanje potvrda na godinu dana. Ipak, Capak smatra vjerojatnim cijepljenje i trećom dozom.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI