Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
POLITIKA
Uskoro pred Saborom prijedlog za zabranu ustaškog znakovlja: Ima li Plenković hrabrosti obračunati se, prije svega, s nasljeđem HDZ-a koji godinama daje legitimitet ZDS?

Uskoro pred Saborom prijedlog za zabranu ustaškog znakovlja:
Ima li Plenković hrabrosti obračunati se, prije svega, s nasljeđem HDZ-a koji godinama daje legitimitet ZDS?

Predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus najavio je da će u Sabor, preko manjinskih zastupnika, uskoro biti upućen prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim se predlaže zabrana korištenja utaškog znakovlja, implicite i ustaškog pozdrava Za dom spremni. Kraus smatra da nema nijednog razloga da se takav prijedlog u Saboru ne prihvati jer među zastupnicima u državnom parlamentu nema desnih ekstremista ( ? ), pa je za očekivati da bi predložene izmjene bile izglasane. No, je li HDZ za to spreman?

Žalosno je po hrvatsku demokraciju i europsku pripadnost Hrvatske krugu najrazvijenijih država na starom kontinentu da se o tome u 21. stoljeću još vode javne polemike i traju javni prijepori, pače, i duboke podjele u društvu. Jer osuda zločinačke NDH i ustaškog režima u jednoj kulturnoj, civiliziranoj zajednici trebala bi biti pitanje opće kulture  i građanske svijesti. Kod nas je, međutim, čak i na razini establishmenta, to političko pitanje koje podrazumijeva pluralnost stajališta. No, nikad nitko nije hrvatskoj javnosti uspio objasniti što bi to bilo dobro i pozitivno u ustaškom režimu koji se temeljio na rasnim zakonima i zločinima…

Kraus je za N1 optimistički izjavio kako vjeruje da su svi uvjeti  za zabranu upotrebe ustaškog znakovlja i pozdrava ispunjeni, i da u trenutnoj parlamentarnoj većini nema onih koji bi bili protiv izmjena Kaznenog zakona koje bi išle u tom smjeru, te da je to samo pitanje  dobre volje. Jer, kaže, u sastavu vladajuće koalicije su i zastupnici manjina, i oni koji su direktne žrtve NDH, a u toj je većini i još nekoliko zastupnika koji zagovaraju donošenje takvih zakonskih izmjena.

Smatram- rekao je Kraus za N1-  da danas u parlamentarnoj većini ne postoji nitko tko bi mogao biti protiv toga. Prema tome, pitanje je samo dobre volje, i isto tako smatram da se parlamentarnom većinom taj zakon može izglasati. Otkud toliki optimizam predsjednika Židovske općine u Zagrebu? Nije li čak i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić tražio “produžetke” za razgovor o toj temi, jer nije baš tako siguran kao Kraus u prihvatljivost i prolaznost prijedloga?

Ne treba izgubiti iz vida da ni predsjednik Vlade, Andrej Plenković nije postigao ništa više od trulog kompromisa u vezi  s tim pitanjem kad je prije pet –šest godina došao da bi preuzeo HDZ i civilizirao ovu nacionalno ostrašćenu stranku koja je NDH smatrala “povijesnom težnjom hrvatskog naroda”, a bjegunce pred pobjednicima u Drugom svjetskom ratu “hrvatskim vojnicima”. U pet godina otkako je premijer, ustaško znakovlje i poklič Za dom  spremni u javnom prostoru se itekako prisutni, i  ne samo da nisu doživjeli iskrenu osudu iz HDZ-a, nego su zahvaljujući Plenkovićevoj Komisiji za suočavanje s prošlošću dobili i neku vrstu legitimiteta. ZDS i ustaški grb priznati su kao kao legalne insignije HOS-a, fiktivno s pravom uporabe u komemorativnim prigodama, ali stvarno je to bila samo “skuža” da se zločinački karakter ustaškog režima relativizira i rehabilitira.

Zašto bi Plenković, u situaciji sve jače unutarhadezeovske oporbe, sve većeg broja etabliranih HDZ-ovih disidenata koji danas vode solo utakmice na izborima i pobjeđuju HDZ, riskirao vlastiti opstanak na čelu “zajedničara”? Toliko hrabar nije. Jer, da jest obračunao bi se s tim recidivima “gore prošlosti” još onda kad se doimao puno moćnijim nosivim stupom stranke koja je pod njegovim vodstvom daleko uvjerljivije dobivala izbore. kad mu se  stranačko društvo nije tako rasipalo kao danas, što zbog afera i kriminalnih navika koje su ih dovele do Remetinca, a što zbog rastuće svijesti društva koje HDZ sve više doživljava kao sinonim za lopovluk, korupciju, klijentelizam i primitivni rodijački nepotizam.

HDZ i Plenković su spremni govoriti prigodno o zločinačkoj naravi NDH, ali im je istodobno trebalo 30 godina da preuzmu pokroviteljstvo na svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe, državnog praznika kojeg je i Tuđman poštovao. A na Bleiburgu je Sabor bio pokrovitelj unatoč crnokošuljaškom i proustaškom folkloru koji se tamo redovito manifestirao.

Samom Plenkoviću u pet godina na čelu Vlade nije palo na pamet doći u šumu Brezovicu na obilježavanje osnivanja Prvog partizanskog sisačkog odreda, sve do ove, 80-te obljetnice. Ergo, onaj koji na revidiranje povijesti ne reagira, koji na reustašizaciju Hrvatske ne diže glas, taj sigurno neće uvesti zabranu javne upotrebe ustaških simbola, ili će je uvjetovati zabranom komunističkog i antifašističkog znakovlja, stavljajući u istu ravan  ustaško “U” i zvijezdu petokraku, Za dom spremni i Smrt fašizmu- sloboda narodu. A to je tek podvala i povijesti i zdravoj pameti!

Poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo  bez previše rasprave zabranio bi sve simbole NDH, za čiju se javnu upotrebu danas sudi po općem propisu koji to tretira kao remećenje javnog reda i mira, kao neku vrst izazivanja nereda u pijanom stanju. Zato treba jasan i precizan zakon, kaže Nobilo, kao što su to napravili drugi. Recimo, u Austriji su uveli, naveo je u razgovoru na N1, prekršajnu kaznu od 10 tisuća eura i ustaše su iz Austrije, iz Bleiburga– nestale, a što se tiče Austrijanaca, Bleiburg je riješena stvar! Po istom modelu, umjesto da se cijela država bavi komedijašima koji se pojavljuju s vremena na vrijeme, 10 tisuća eura kazne za nabrijane filooustaše, i bit će iskorijenjeni i iz Hrvatske, smatra Nobilo.

Ljudi su, veli, već umorni od svega toga i država je ona koja treba podvući crtu, HOS je u toj priči mistifikacija problema, a ne problem. Njima je na važnosti najviše dala Plenkovićeva Komisija za suočavanje s prošlošću koja je na mala vrata pripustila ZDS u javni prostor. Učinak te Komisije za Nobila je skandalozan jer se oni nisu bavili istraživanjem nastanka i djelovanja HOS-a, a da su to učinili znali bi da je čak i Franjo Tuđman smatrao da je HOS opasan za Hrvatsku, pa ih je raspustio nakon samo 4-5 mjeseci i tražio da se integriraju u legalnu Hrvatsku vojsku.

Kako veli Nobilo, “momci koji su išli u rat borili su se za Hrvatsku. Hrvatski simboli su ustav, grb, himna, nisu se borili za ustašku državu”. I sva je istina u tome. I sva demistifikacija HOS-a sasvim jednostavna …Za njega su ustaše i četnici samo dvije verzije iste priče, jer i četnici su poput ustaša bili suradnici fašista. Pa bi se kažnjavanje trebalo odnositi i na njih. I bilo bi dovoljno da sve uđe u Prekršajni zakon i da se zakon, s predviđenim sankcijama, dosljedno primjenjuje. Pa kad bi se klicanje ZDS kažnjavalo s 10 tisuća eura, da vidimo kome bi padalo na pamet javno time prkositi…

Sve je na državi, na njezinom premijeru čija Vlada donosi prijedloge zakona i s njima izlazi pred zastupnike. Je li Plenković spreman učiniti HDZ drugačijom strankom negoli je bila do njegova dolaska na čelo, kao što to stalno tvrdi, pokušavajući gumicom prebrisati sve što je HDZ bio, kao da povijest stranke počinje s njim? Hoće li biti toliko odvažan i disciplinirati prije svega svoje članstvo kako bi potom mogao pred zastupnike po potporu za konačnu zabranu ustaškog znakovlja i simbola koji su doslovce zatrovali ovu zemlju u zadnjih tri desetljeća? Nije lako, jer to bi bio i njegov obračun s HDZ-ovim nasljeđem. A kad se HDZ očisti od tog nasljeđa, bit će zbilja zanimljivo vidjeti što će ostati…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI