Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / REAKCIJA
U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi: SDP-ov apel da se prekine s diskriminacijom gej muškaraca u darivanju krvi

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi:
SDP-ov apel da se prekine s diskriminacijom gej muškaraca u darivanju krvi

„Daruj krv da svijet nastavi kucati“, moto je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana darivanja krvi, 14. lipnja. Tim povodom, SDP se oglasio apelom da se i gej muškarcima omogući darivanje krvi, kao što je to slučaj i u ostalim zemljama članicama EU.

U objavi na Facebooku, SDP podsjeća da se Svjetski dan darivatelja krvi obilježava s ciljem podizanja svijesti o važnosti i potrebi darivanja krvi, ali i da bi se izrazila zahvalnost svim dobrovoljnim darivateljima,“ jer spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka.“

-Krv može dati svaki zdravi čovjek od 18. do 65. godine života. Treba imati minimalno 55 kilograma tjelesne težine, dobar tlak te dovoljno hemoglobina u krvi. Većina ograničenja za darivanje krvi nametnuta su tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme početka epidemije HIV-a, a danas se njima u diskriminirajući i neravnopravan položaj prema ostalim građanima stavlja isključivo gej muškarce, smanjujući time broj potencijalnih darivatelja krvi- smatraju u SDP-u.

Zbog toga se pozivaju na Pravilnik o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke, u kojem“ stoji da krv ne smiju davati “osobe čije seksualno ponašanje dovodi u visoki rizik dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi krvlju”. Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu pak piše da krv ne smiju davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima”. Njima se trajno zabranjuje davanje krvi isključivo zbog seksualne orijentacije, što je krajnje diskriminatorno i protuustavno- konstatiraju hrvatski socijaldemokrati.

Posebno napominju kako je „sud Europske unije u Strasbourgu je 2015. godine donio odluku u kojoj se navodi ukoliko su kriteriji za darivanje krvi zasnovani na seksualnoj orijentaciji, tada je riječ o stigmatizaciji i diskriminaciji“. A na ovaj način, zaključuje se u SDP-u, Hrvatska „nedvojbeno diskriminira muškarce homoseksualne orijentacije, a po tom pitanju ima i jedan od najrigoroznijih zakona u svijetu“ što nas po tome svrstava u skupinu država kao što su Kina, Libanon, UAE, Venezuela i Turska.

-Danas, kada se Hrvatska susreće s manjkom zaliha krvi i krvnih pripravaka, zbog čega se u nekim bolnicama odgađaju kompliciranije operacije, svaka restrikcija koja može dovesti do opasnosti po zdravlje ili život ljudskog bića za nas je neprihvatljiva. Naime, vrijedi se prisjetiti kako su ova ograničenja uvedena kao posljedica pandemije AIDS-a u 1980-ima. S obzirom na značajno promijenjenu situaciju te brojne obvezne oblike zaštite pri transfuziji krvi, izgubili su se i razlozi za ovako drastična ograničenja koja određenu društvenu grupaciju stavlja u neravnopravan i difamirajući položaj- zaključuju u SDP-u.

Također ističu kako je obveza Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu da svaku dozu darovane krvi testira na hepatitis B, hepatitis C, sifilis i HIV.

-Sigurnost darivane krvi osigurava se privremenom zabranom za osobe koje su u zadnja tri mjeseca bile u riziku da se zaraze spolno i krvlju, ali to ne ovisi o seksualnoj orijentaciji. Stoga se postavlja pitanje zašto su gej muškarci dužni liječniku navesti svoje seksualne sklonosti i zašto im je isključivo zbog te činjenice trajno zabranjeno darivanje krvi- stoji u objavi kojom se zahtijeva da se svim hrvatskim građanima, bez diskriminacije, omogući darivanje krvi, na način kako je to uređeno u većini država članica EU. Jer, napominju iz SDP-a, darivanje krvi nije pitanje seksualne orijentacije, već isključivo humanosti i želje da se pomogne onomu kome je pomoć potrebna.Tags: , ,

VEZANE VIJESTI