Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
crovid / sportizacija
Stožer apelirao na organizatore masovnih praćenja utakmica na otvorenom da to ne rade!

Stožer apelirao na organizatore masovnih praćenja utakmica na otvorenom da to ne rade!

Relaksiranje epidemioloških mjera, zbog kontinuiranog pada broja novooboljelih od covida-19,o kojemu je javnost danas izvijestio ministar Davor Božinović, nije naišlo na očekivano odobravanje i zadovoljstvo  domaćih ugostitelja. Pogotovo onih koji su investirali u opremanje skupih fun-zona kako bi građanima, napose navijačima, omogućili pod najboljim uvjetima praćenje Europskog nogometnog prvenstva na otvorenom. No, kao hladan tuš danas je stigla preporuka Nacionalnog stožera da se ne organiziraju praćenja utakmica na otvorenom.

Stožeraši (foto youtube)

-Daje se preporuka da se ne organiziraju javna događanja većeg broja osoba, posebice masovnog gledanja utakmica tijekom prvenstva. Odgovornost je na jedinicama lokalne i područne samouprave te županijskim stožerima koji su dobili jasnu uputu o striktnom nadzoru takvih okupljanja što uključuje i sankcioniranja po potrebi. Smisao je da se što više toga omogući- bio je sasvim jasan Božinović.

Jer, dodao je, iz Hrvatske ne smiju ići slike masovnih okupljanja kao što je bilo posljednjih dana. To sigurno nije dobra pozivnica za strane goste da dođu u većem broju u Hrvatsku, kazao je, napominjući kako “imamo preduvjete za dobru turističku sezonu“ što je od interesa svim građanima Hrvatske jer je turizam iznimno važan za državni proračun.

– Mi nastojimo utjecati na svijest svih, pogotovo odgovornih osoba i u gradovima i u županijama i općinama. Svi koji to planiraju raditi, neka to ne rade. Ne vidimo kako bi se to radilo, a da se ne krše epidemiološke mjere. Na terasama se mogu pratiti utakmice, s tim da će biti kontrole lokalnih stožera da se i to ne pretvori u nešto nekontrolirano. Mi ne možemo, npr. kad počne neka utakmica- kazao je Božinović– poslati sliku iz svih gradova da su se tisuće ljudi okupile na jednom mjestu, i onda očekivati da će se prihvatiti ona naša glavna poruka stranim gostima da je u RH sigurno doći. To ne ide- zaključio je, dodajući da se ne možemo praviti kako epidemije nema. A na izravno pitanje znači li to da oni koji su za večeras organizirali masovno gledanje utakmice u tzv. fun zonama, sada sve to moraju otkazati, bio je jasan:- Ja ih pozivam da to naprave- rekao je.

Nažalost, skupa oprema već je kupljena ili iznajmljena i sve je spremno za prvu, večerašnju utakmicu Europskog prvenstva. Organizatori, koji se već danima pripremaju za početak Eura, pitaju se tko će platiti sve to što su investirali, računajući na masovno praćenje nogometnih utakmica.

No, sezona je ipak ispred  nogometa…

Istodobno, od 12. lipnja moći će se održavati konferencije i kongresi,a pripremaju se i velika koncertna i druga događanja u tijeku turističke sezone, pa se ugostitelji pitaju zašto su u covid krizi baš oni bili diskriminirani.

Inače, čak 150 tvrtki, članica Udruge Glas poduzetnika, već je najavilo tužbu protiv države zbog diskriminatornih mjera Stožera kojima im je ograničeno ili čak potpuno zabranjeno poslovanje, ali i zbog neadekvatnih odšteta koje su dobili od države.

Kako je ovih dana izjavio čelnik UGP-a Hrvoje Bujas, tužba će biti spremna do kraja lipnja, a tvrtke će tražiti naknadu štete na temelju poslovnih rezultata iz 2019. Oko ideje da se državu tuži okupilo se 150 malih poduzetnika, uglavnom ugostitelja, prijevoznika i event industrije.

-Ako država ograniči ili zatvori poslovanje tvrtkama, onda ona to mora i platiti, to je poruka ove tužbe. Ono što je država plaćala nije bilo adekvatno ni razmjerno- ocijenio je Bujas.

Ilustracija (foto: Facebook)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI