Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, zbog imenovanja Uprave Zagrebačkog holdinga, odmah otvorilo predmet protiv Tomaševića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, zbog imenovanja Uprave Zagrebačkog holdinga, odmah otvorilo predmet protiv Tomaševića

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik i lider platforme Možemo!, tek što je sjeo u stolac „glavnog i odgvoornog“ metropole, i povukao prve poteze,  već je na udaru kritika. Imenovanje nove Uprave zagrebačkog Holdinga, bez javnog natječaja, sasvim protivno obećanjima iz izborne kampanje, izazvalo je nezadovoljstvo oponenata, ali i podozrenje i prvo razočarenje Tomaševićevih pristalica. Zbog toga je, kako je za N1 potvrdila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa, Nataša Novaković, otvoren i predmet protiv tek inauguriranog zagrebačkog gradonačelnika. Što je to s Tomaševićem krenulo po zlu…?

Potencijalni sukob interesa gradonačelnika Tomaševića proizlazi iz „moguće povrede članka 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri“, objasnila je Novaković. U članku 15. navodi se da članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu jedinice lokalne , odnosno područne samouprave, predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva, predstavničko tijelo jedinice lokalne ( područne ) samouprave.
Tomašević je, međutim, imenovao novu upravu Zagrebačkog holdinga mimo skupštine društva , odnosno Gradske skupštine Zagreba. Imenovan je Nikola Vuković za novog šefa Holdinga te Ante Samodol za člana Uprave. Protiv Samodolovog imenovanje javno je negodovao i SDP-ov Gordan Maras, iz stranke partnera platforme Možemo! u Gradskoj skupštini.

No, na pitanje novinara je  li već prekršio obećanje koje je dao građanima kako će direktori gradskih tvrtki biti birani isključivo javnim natječajima, Tomašević tvrdi: – Nismo prekršili obećanje, ovaj potez je iznimka zbog zatečenog stanja u Holdingu i minusa od 305 milijuna kuna, radi čega se moralo brzo djelovati! Dobili smo mandat da rješavamo probleme i to je po nama bilo najodgovornije u ovoj situaciji- objasnio je Tomašević.

-Kad vas zatekne izvješće s 305 milijuna kuna gubitaka, imali smo dvije opcije – ili ostaviti staru Upravu, koja očito nije stavila stvar pod kontrolu ili razriješiti staru Upravu i ostaviti Holding bez Uprave nekoliko mjeseci koliko bi trajao javni natječaj. Odlučili smo se da je najodgovornije rješenje imenovati minimalni broj članova Uprave, a to su dvojica, kako bi se odmah počelo s rješavanjem problema, a za ostale članove Uprave raspisati natječaj”, kazao je Tomašević, očito zatečen stanjem financija u Gradu, a u koje je uvid dobio tek nakon primopredaje vlasti.

Moralo se hitno djelovati, ustvrdio je, jer su zagrebački Holding i Grad Zagreb sustav spojenih posuda, i sve što je u financijskom smislu loše u Holdingu, direktno se reflektira i na Grad i obrnuto. Zato smo, rekao je, povukli ovaj potez koji smo povukli… A ako će biti još tvrtki u takvoj situaciji, bit će i hitnih imenovanja, potvrdio je, ali samo iznimno.

Ovo je samo bila nužna mjera u teškoj situaciji, pa Tomašević ne smatra da je njome prekršeno obećanje koje je dao građanima. No, što će biti ako zatečeno stanje u Gradu bude zahtijevalo još  podosta nužnih interventnih poteza koji nisu u skladu sa zakonom propisanom procedurom? I hoće li takve urgentne mjere poljuljati gotovo plebiscitarno povjerenje koje je dobio od Zagrepčana?

U HDZ-u ( Mislav Herman ) već sa zadovoljstvom poručuju : Tresla se brda, rodio se miš…


Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI