Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Niziozemska, tzv. zemlja tulipana (foto: internet, nepoznati porijeklo i autor)

Naknadno poštenje u zemlji tulipana:
Nizozemska najavila vraćanje 3200 umjetničkih djela koja su otimali nacisti

Niziozemska, tzv. zemlja tulipana (foto: internet, nepoznati porijeklo i autor)

U Nizozemskoj, poznatoj i kao zemlji tulipana, odlučili su se na naknadni pošten čin, 76 godina nakon završetka 2. svjetskog rata. Barem tako najavljuju u državi poznatoj i po vjetrenjačama, drvenim klompama, ali i po kolonijalnoj povijesti i eksploataciji bogatstava kolonija diljem svijeta. Naime, nizozemska Vlada u petak je najavila da će vratiti sva umjetnička djela koja su tamnošnji nacisti oteli tijekom Drugog svjetskog rata. Prvo će se istražiti podrijetlo umjetničkih dijela, objavila je vlada, a prenosi agencija dpa. Ako pravi vlasnik neće biti pronađen, ona će ići židovskoj zajednici, vele.

Muzeji i umjetničke kolekcije u Nizozemskoj i dalje posjeduju oko 3,2 tisuće slika i objekata ukradenih od židovskih vlasnika tijekom rata, kako se procjenjuje.

Nizozemska strukturiranim pristupom nije istraživala vlasništvo tih umjetnina od 2007. godine.

-Stav CJO-a uvijek je bio da Nizozemska ne bi trebala ni na koji način profitirati na ubojstvu šest milijuna Židova i njihovoj patnji tijekom Drugog svjetskog rata – objavila je Središnja federacija židovskih organizacija (CJO).

Inače, lani, tj. 75 godina od kraja nesretnog drugog rata nizozemski  premijer se prvi put u ime vlade ispričao za progon Židova u Nizozemskoj u vrijeme II. svjetskog rata.

“Danas, dok su posljednji preživjeli još među nama, ispričavam se u ime vlade za postupke tadašnjih vlasti”, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

To je bio prvi put da se vlada ispričala za progon Židova u Nizozemskoj i za njihovu masovnu deportaciju u logore smrti.

Od 140.000 Židova koliko ih je bilo u zemlji, 102.000 osobe nisu preživjele.

Bolje ikad nego nikad, reklo bi se.

Na žalost, i takva Nizozemska se doima naprednija nego jedna Hrvatska, čiji su se žitelji na početku 2. svjetskog rata oduprli fašistima i nacistima, no i dan danas neke nakupine u državi i dalje nekažnjeno promiču fašizam, nacizam, ustaštvo, četništvo i slične zlokobne  nečovječne povijesne pojave.

Niziozemska, tzv. zemlja tulipana (foto: internet, nepoznati porijeklo i autor)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI