Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
ekoslov
Gigantski mali puž od 300 ‘kvadrata’: Svečano otvaranje oslikane fasade

Gigantski mali puž od 300 ‘kvadrata’:
Svečano otvaranje oslikane fasade

U Splitu, na predjelu Blatine, pojavio se gigantski mali morski puž na 300 četvornih metara fasade zgrade na adresi Ulica Antuna Branka Šimića broj 70. Svečano otvaranje fasade, to jest  jedinstvenog edukativno-umjetničkog projekta, 300 kvadrata velikog murala inače 12 mm malog morskog puža će se održati u petak, 18.6.2021. godine, s početkom u 11 sati, u parku na Blatinama u Splitu, javljaju organizatori iz međunarodne ekološke organizacije WWF Adria.

Čemu toliki puž na fasadi zgrade? Zašto je on bitan? Zašto tamo nije reklama za neki njemački trgovački lanac, a ne taj predimenzionirani sićušni morski organizam?

-U stvarnom životu ovaj pužić je veličine 12 mm i može se vidjeti na dubinama od 5-10 m. Iako sićušan, ima svoju svrhu te sudjeluje u osiguravanju ravnoteže morskih ekosustava. Ako uništimo jedan organizam, uništili smo i onaj idući koji ovisi o njemu. A u tom lancu nalazimo se i mi ljudi.  Zdravlje mora i oceana neopisivo je važno za opstanak ljudske vrste! To veliko plavetnilo regulira klimu na našem planetu, daruje nam kisik (svaki drugi udisaj uzimamo iz oceana), pohranjuje naše emisije CO2, povezuje svijet plovnim putovima, daje nam hranu i posao. Čim se u moru okupamo, osjećamo se bolje, a samim pogledom na pučinu vjerujemo u bolje sutra. No, kako bismo sve te blagodati osigurali i za budućnost koja dolazi, moramo hitno promijeniti odnos prema gospodarenju morima – pojašnjava Pinija Poljaković, inače stručnjakinja za komunikacije u morskom programu WWF Adrije.

Intenzivni ribolov, onečišćenje, klimatske promjene, uništavanje obale betonizacijom i nasipavanjem plaža: sve to čini veliki pritisak na mora i oceane, vele u WWF Adriji. Tupe i pilaju s tim upozorenjima ekolozi već nekoliko desetljeća, no zaludu: kod nas u Hrvatskoj se svi navedeni samoubilački procesi tek inteziviraju, o čemu svjedoče svakodnevni prizori bezumnog uništavanja morske obale.

– U Jadranskom moru žive brojne vrste. Neke lovimo za hranu, a druge ne vidimo, jedne tek otkrivamo, a neke će biti sve teže upoznati. Među njima su i maleni morski puževi, spektakularni morski organizmi. Šarenilo vrsta unutar ove skupine odraz je jedinstvene bioraznolikosti čije je razumijevanje jedna od puzzli u slici očuvanja našeg mora. Svaka vrsta ima svoje mjesto i ulogu u ekosustavu – svaka vrsta doprinosi ravnoteži i otpornosti našeg Jadrana. Na nama je da ih sačuvamo jer o njima ovisi i naš opstanak na Zemlji – ističe Mosor Prvan, morski biolog u  WWF Adriji.

Inače, najvećeg malog morskog puža oslikali su splitski akademski slikari i street artisti Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a na dan samog otvorenja mural će kroz zaslone pametnog telefona ili tableta „oživjeti” uz pomoć animacije koju pripremaju Mate Žaja i Duje Stojak.

Produkciju murala provela je WWF Adria – svjetska organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s Gradskim kotarom BlatineTurističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo. 

-Svakako želimo posebno zahvaliti stanarkama i stanarima na adresi Ulica Antuna Branka Šimića 70 te školi stranih jezika Jantar na strpljenju. Na jutarnjem otvaranju prikladno će Vas dočekati i malo osvježenje uz morske delicije Pinku fish&wine restauranta. Također, ovim putem građane pozivamo na večernju proslavu uz glazbu i  druženje u parku ispred murala u petak, 18.6. od 18-23 h. Svojim dolaskom uveličat ćete otvorenje ovog posebnog projekta i dati podršku očuvanju našeg Jadranskog mora i svih njegovih bića! – kaže Pinija Poljaković o događaju za kojega je link na Facebooku ovdje.

Ovo je veliki korak za malog puža, a još veći za čovječanstvo, posebice u Splitu i Hrvatskoj, a kako bi se gledanjem u fasadu spužem možda osvijestile političke strukture koje još uvijek nemaju elementarne svijesti o potrebi očuvanja mora i priobalja.

Inače ovaj pužić ima i svoj naziv: zove se ljubičasta flabelina (Flabellina affinis), a ističe se po svojim raskošnim bojama, a ponajviše ljubičastom, kako se čini.

Ljubičasta flabelina (Flabellina affinis)

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI