Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
hadeze / političarenje / sabor
Čačić zaprijetio Plenkovićevoj većini u Saboru: Ako HDZ misli surađivati u Varaždinskoj županiji s ljudima pod optužnicama, onda sigurno neće s Reformistima!

Čačić zaprijetio Plenkovićevoj većini u Saboru:
Ako HDZ misli surađivati u Varaždinskoj županiji s ljudima pod optužnicama, onda sigurno neće s Reformistima!

Baš kako se i očekivalo, ministar zdravstva Vili Beroš je preživio glasanje o (ne )povjerenju. Pritom je, osokoljen podrškom premijera, čiji ego ne može podnijeti da mu oporba smijeni ministra, pa i ako s njim nije najsretniji, pokazao i svoje drugo, ne tako fino i umiljato lice. Dopustio si je čak i podići glas na zastupnike u Saboru. Jer, ne znaju što je istina, vikao je Beroš,  ili je ne žele vidjeti, pa se u čudu pita žive li on i oni u istoj državi. Ministar se izvukao,  ali je glasanje o opozivu pokazalo i prvu pukotinu u vladajućoj koaliciji…

Glas Čačićevih Reformista, koje u saborskim klupama predstavlja Natalija Martinčević,  ministar Beroš nije dobio. Doduše, nije to bio presudan glas, ali je najavio moguće probleme za Plenkovića. Čačić, čini se, ne namjerava olako preći preko toga da ga je na izborima u njegovoj, Varaždinskoj županiji pobijedio HDZ kojemu u Saboru  čuva većinu…

Natalija Martinčević, “reformistička” zastupnica ostala je suzdržana kod glasanja o (ne)povjerenju ministru Berošu. Taj je čin dosta logično i objasnila.

Htjeli smo uputiti poruku da suradnja podrazumijeva obostranu suradnju i obostrano poštivanje. Mi, nažalost, to nismo sada imali. Imali smo jednu izrazito prljavu kampanju u Varaždinskoj županiji, u kojoj se kandidat HDZ-a koristio i ljudima pod optužnicama i osuđenim kriminalcima. Nakon toga se ide i korak dalje, a to je očito namjera da se u Skupštini Varaždinske županije formira većina s takvim ljudima. Vi tamo imate listu Ivana Čehoka, za kojeg svi znamo da ima četiri potvrđene optužnice. One su vezane uz nanošenje milijunske štete gradu Varaždinu, i ako HDZ misli surađivati s takvim ljudima, sasvim sigurno neće dalje surađivati s Reformistima, niti lokalno niti nacionalno- obrazložila je svoju suzdržanost kod glasanja Martinčević.

Dakle, bude li HDZ u Varaždinskoj županiji koalirao s Čehokom, ništa više od suradnje Reformista i HDZ-a u Saboru. Reformisti ne žele podržavati one koji paktiraju s ljudima pod optužnicama jer bi to nanosilo štetu ugledu jihove stranke, i oni na to neće pristati, poručila je. O tome je šef Reformista Radimir Čačić  obavijestio i sve aktere vladajuće koalicije, a da misle ozbiljno u Saboru je svojim činom uskraćivanja podrške HDZ-ovom ministru pokazala i Natalija Martinčević.

Hoće li suradnje  u parlamentu ubuduće biti ili neće, sada je do HDZ-a . Teško da HDZ može imati koaliciju u Varaždinskoj županiji s Ivanom Čehokom, a u Saboru s Radimirom Čačićem i njegovim Reformistima. Čačić im je upravo to ultimativno dao do znanja. No, Plenković zasad nije odgovorio, pa je u Saboru ostao bez većine, jer je taj ključni 76-ti glas onaj koji im je dosad jamčio Čačić .

Glas Reformista, kako je izjavio Čačić, nije bio presudan kod opoziva ministra Beroša, tu je većinu trebala osigurati oporba, ali može biti presudan kod izglasavanja rebalansa proračuna.

-Mi znamo- kazao je Čačić- da već postoje žetončići, mi to nismo, i kod rebalansa će se vidjeti tko su, a to onda znači da i u Saboru postoji korupcija, jer to nisu izvorni glasovi vladajuće koalicije.

Neki smatraju da je premijer krenuo u šoping. Ali i da je Čačić ovim potezom svojoj stranci podigao cijenu. Pitanje je samo koliko je Plenković spreman platiti, i hoće li s nekim novim partnerom supstituirati gubitak jednog “reformističkog” glasa i vlast sačuvati pod svaku cijenu. Da je nervozan, da u njemu vrije i kipi, to svi vide, a novinari bogme na svojoj koži i osjećaju…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI