Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
ekoslov
Zeleni odred- forum nakon obilaska opustošenog Žumberka: Od zatečenih prizora posramili smo se što pripadamo ljudskoj vrsti…

Zeleni odred- forum nakon obilaska opustošenog Žumberka:
Od zatečenih prizora posramili smo se što pripadamo ljudskoj vrsti…

Godinama se krče i devastiraju hrvatske šume, godinama na to upozorava, štoviše alarmira i javnost i državne institucije, udruga “Zeleni odred- forum”, ali to samovolju i profiterstvo, nerijetko upravo onih koji su plaćeni da čuvaju šume i o njima skrbe marom odgovornog vlasnika, ne spriječava, niti zaustavlja. U svijetu se šume obnavljaju, jer su izvor života za ljude, životinje i biljni pokrov. One su jedan od najvrijednijih prirodnih resursa, pluća svakog grada, svake ozbiljne i odgovorne države. Hrvatska sustavno dokazuje da nije takva,

štoviše, ovdje je glavna briga političara na vlasti, ili uz vlast, kako podebljati vlastitu imovinsku karticu, pa makar ostali i bez kisika. To su oni koji vjeruju da se baš sve kupuje novcem. Pa i flaširani “hrvatski zrak” samo za njih…

U objavi Zelenog odreda na njihovoj Facebook stranici, vrijedni i osviješteni “zeleni aktivisti”, nakon obilaska Žumberačkog gorja, zajedno sa svojom voditeljicom Vesnom Grgić, inače i predsjednicom braniteljske udruge Vidra, zatečeni užasom kojeg su na terenu vidjeli, upozoravaju:

-Iako je ovo područje pod posebnom zaštitom Nature 2000, to nije bila prepreka da u samo nekoliko godina nekad bujna žumberačka šuma postane razvaljena pustopoljina prepuna šikare i korova. Snimili smo nekoliko najnovijih lokacija, od čijih prizora smo se posramili što pripadamo ljudskoj populaciji. I ne, nećemo odustati dok i posljednja usijana motorka Hrvatskih šuma ne utihne i dok svaki od izranjavanih proplanaka ponovno ne bude pošumljen- stoji na FB stranici Zelenog odreda – foruma, a uz to i corpus delicti o još jednom u nizu zločina koji se in continuo provode u hrvatskim šumama. Ovog puta svoju objavu ilustrirali su videom sa Žumberka, gdje su tragovi bezočne devastacije nekoć guste šume doslovce bolni.

-Ljudskoj pohlepi uistinu nema premca- nemoćno konstatiraju, nakon obilaska opustošenih, nekad šumskih površina Žumberačkog gorja preoranog teškom mehanizacijom koja gazi sve pred sobom i ostavlja golet, blato i pustoš.

Nakon obilaska Žumberka i snimanja zatečenog stanja, u Zelenom odredu su odlučili pozabaviti se “računskom i satelitskom analizom koje uključuju lociranje golosjeka po gospodarskim jedinicama, odsjecima i sl”. Danas su, međutim, izvijestili kako je službena stranica na kojoj su JAVNI podaci o šumama, u kvaru! Svi su podaci, pišu, itekako dostupni na internim stranciama HŠ, u tzv. Intranetu, “jer oni, naravno, moraju znati gdje, kako i koliko „gospodare“ našim šumama. Javnost, kako se čini, ne mora”, ogorčeno će Zeleni odred na svojoj fb stranici.

No, to ih neće spriječiti u njihovom naumu, poručuju, jer srećom su na vrijeme povadili sve podatke koji su im trebali,”te će i ovaj dio naše analize biti gotov točno na vrijeme kako smo i najavili Komisiji EU. Ako kojim slučajem stranica bude neaktivna duže vrijeme te podaci budu i dalje nedostupni, o svemu ćemo obavijestiti Povjerenika za provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama koji zasigurno može pomoći stručnjacima Hrvatskih šuma da „poprave“ i ponovno aktiviraju stranicu namijenjenu javnosti”- napisali su u svojoj najnovijoj objavi.

Zeleni odred je otkrio i skandalozan podatak da je među donatorima Davora Filipovića, HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, i inkriminirani predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, jedan od uhićenih u aferi Krš Pađene pod sumnjom za zloupotrebu položaja i ovlasti. U istoj je aferi prvoosumnjičena Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, koju se tereti da je kod Jakupčića intervenirala da izda suglasnost za gradnju vjetroelektrane tvrtki C.E.M.P. Hrvatske šume su, kako je pisao Telegram, tužile C.E.M.P. zbog uzurpiranja parcela Hrvatskih šuma za gradnju postrojenja vjetroelektrane. No, kako su vlasnici C.E.M.P.-a preferirali rješavanje problema izvaninstitucionalnim sredstvima, USKOK sumnja da je Josipa Rimac podmićena od njih kako bi izvršila pritisak na Jakupčića da povuče negativno mišljenje, iako je sudski postupak bio već pokrenut. Sumnja se da je Jakupčić podlegao pritisku Rimčeve, a upravo radi toga je i pod istragom USKOK-a.

Nije ni čudo da Jakupčić donira pet tisuća kuna za kampanju Filipovića koji je, nota bene, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma. Što dovoljno govori o Hrvatskim šumama, Jakupčiću i Filipoviću, naposljetku i HDZ-u koji za metropolu nema boljeg kandidata od “šumskog nadzornika” Filipovića koji je tako dobro radio svoj posao da su se Hrvatske šume našle usred afere, o kojoj kandidat za gradonačelnika baš ništa ne zna ( ?! ). Kao što, kladili bi se, ne zna ništa ni o devastaciji Žumberka, Papuka, Medvednice…Sve to ide mimo njega, samo naknada za čelnu poziciju u NO ide – k njemu!

A kad su hrvatske šume u takvim rukama, dobro je da ih još ima…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI