Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
MEDIJI / novinarstvo / PRIOPĆENJE
U povodu Svjetskog dana slobode medija SNH poručuje: Žeimo li bolje radne uvjete, organizirajmo se i potaknimo promjene odozdo!

U povodu Svjetskog dana slobode medija SNH poručuje:
Žeimo li bolje radne uvjete, organizirajmo se i potaknimo promjene odozdo!

Organizirani, bit ćemo zaštićeni!, poručuju članstvu, svim novinarima i medijskim djelatnicima iz Sindikata novinara Hrvatske u povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija. SNH upozorava na sve lošiji radni i profesionalni položaj novinara i poziva sve da taj dan obilježe simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine, 22. po redu, tijekom koje će u 11,55 sati u redakcijama pročitati i u eter poslati priopćenje SNH.

-Problemi u medijskom sektoru i pritisci na novinare gomilaju se godinama u cijelome svijetu, a dodatno su ubrzani pandemijom COVID-19 i gospodarskim posljedicama koje ona izaziva. Rad od kuće, koji je privremeno masovno uveden u medijima, prijeti da se pretvori u stalni neformalni i nesigurni rad za novinare čime se dodatno sužavaju njihova radna i profesionalna prava. U nekim našim medijima poslodavci su već unaprijed smanjili radni prostor i inventar u redakcijama, pa će u post-COVID povratku na radna mjesta po dva novinara dijeliti jedan stol i jedno računalo!- stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica SNH Maja Sever.

Sever posebno napominje da još nije donesena medijska strategija o kojoj se govori godinama.

-Zakonska regulativa ima mnogo manjkavosti i potrebno ju je osuvremeniti i precizirati kako bi se omogućila ključna uloga medija u demokratskom društvu i onemogućila politička kontrola nad medijima. To se prije svega odnosi na Zakon o medijima, ali i na Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji kojim se, prema izvještaju Reportera bez granica, javni servis prepušta političkoj vladajućoj većini i njezinu uplitanju u kadrovsku politiku i donošenje redakcijskih odluka. Potrebne su- ističe Sever–  i izmjene u Zakonu o elektroničkim medijima kako bi se spriječio očiti porast i govora mržnje i napada na novinare.

SNH naglašava da su nužne i promjene u Kaznenom zakonu kojim se regulira kleveta temeljem čega osobe iz javnog i političkog života podižu stotine tzv. SLAPP tužbi protiv novinara, a radi zastrašivanja i iscrpljivanja medija velikim odštetnim zahtjevima. Nedavna, nova anketa pokazuje da su i dalje na snazi 942 takve tužbe protiv novinara i medija što je veliko opterećenje, pogotovo za manje medije.

Ovaj Svjetski dan slobode medija, kaže se u priopćenju SNH,  posvećen je i lokalnim medijima. Kampanjom pod nazivom Lokalni mediji građanima, ne šerifima!, uoči lokalnih izbora, Sindikat želi upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za njihovo djelovanje.

-Problema je sve više, a solidarnosti među novinarima, izgleda, sve manje. Stoga Sindikat novinara Hrvatske poziva sve novinare i medijske radnike na solidarnost i zajedništvo u obrani temeljnog ljudskog prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje čime najbolje mogu zaštititi svoja sve ugroženija radna i profesionalna prava. Nekad su hrvatski novinari imali 11 potpisanih kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća. Danas imaju novopotpisana samo dva i jedan koji se primjenjuje uz niz aneksa kojima se prava ograničavaju. Želimo li bolje radne i profesionalne uvjete, nemojmo čekati da nam ih riješi netko odozgo. Organizirajmo se i potaknimo promjene odozdo! Novinarstvo je javno dobro, pa možemo računati i na podršku javnosti. Za to se i dalje borimo- stoji na kraju priopćenja SNH, s potisom predsjednice Maje Sever.

Prosvjed u Zagrebu (foto SNH)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI