Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
crovid / POLITIKA
Relaksiraju se epidemiološke mjere, ugostiteljski objekti radit će do 23 sata, kafići i dalje mogu raditi samo na otvorenom…

Relaksiraju se epidemiološke mjere, ugostiteljski objekti radit će do 23 sata, kafići i dalje mogu raditi samo na otvorenom…

Sezona je sve bliže, a korona sve dalje. Iz lanjskog iskustva znamo da to tako ide, iako su znanstvenici demantirali da na ovaj opaki virus utječe toplina, kao što se početno vjerovalo. Virus je zapravo naklonjen Hrvatskoj jer uzmiče i pred izbore, a pogotovo pred turističku sezonu, kao da zna da ova zemlja još jednu slabu sezonu ekonomski ne bi podnijela. Pa čim se covid- 19 primirio, Stožer za borbu protiv pandemije obznanio je i službeno novi paket za relaksiranje epidemioloških mjera kojim se predviđaju svadbena slavlja sa stotinu ljudi…

…otvaranje restorana u zatvorenim prostorima i duže radno vrijeme za ugostiteljske objekte, do 23 sata. Mjerama su obuhvaćeni i sajmovi na otvorenom, a cijeli paktet stupa na snagu od petka, 28.svibnja.

I broj novozaraženih osoba značajno se smanjuje, pa kako na konferenciji za novinare reče šef HZJZ-a Krunoslav Capak, prije tjedan dana broj novooboljelih stao je na tisuću, a još tjedan ranije na gotovo 1500, da bi danas bio 538. Doduše, i dalje je značajan broj preminulih, danas 21, no, među njima je najmlađa preminula osoba u dobi od 50 godina, i bila je s dijagnozama.

A kako stvari trenutno stoje uskoro bi mogli krenuti i kongresi, pod određenim epidemiološkim uvjetima, jer je pronatalni simpozij održan 14. i 15. svibnja sa oko stotinjak sudionika, koji su bili ili cijepljeni, ili su imali negativni PCR, odnosno preboljeli su covid, pokazao, tjedan dana poslije, da nitko nije na kongresu zaražen.

Prema novim, blažim mjerama, od petka će biti moguća okupljanja do sto osoba ( dosad je bilo dozvoljeno svega 25 ), javna događanja bit će dozvoljena uz trajanje do 23 sata ( dosad je bilo 22 ), a za sahrane više neće biti ograničenja, ali će se morati poštovati epidemiološke mjere.
Do 23 sata bit će otvorene i pekarnice, ugostiteljski objekti, obiteljska gospodarstva, no nezadovoljstvo vlasnika kafića ostaje, jer, za razliku od restorana, oni u svojim zatvorenim dijelovima i dalje neće moći pružiti usluge gostima.

Razlika je napravljena jer, kako tvrdi ministar Davor Božinović, u restoranima je manja fluktuacija ljudi, a i tamo gdje se uslužuje jelo stroži su sanitarni uvjeti i redovite su kontrole, negoli je to u kafićima. Noćni klubovi do daljnjega ostaju zatvoreni, koncerti i razni eventi mogu se održavati, ali uz uvjet da su njihovi posjetitelji cijepljeni, ili su koronu preboljeli, odnosno imaju negativan test.

Svadbe, ipak, ostaju vrlo komplicirane za veći broj uzvanika, maksimalno ih može biti do 120, ali uz prijavu svih uzvanika nadležnim službama i civilnoj zaštiti pet dana prije, i pod uvjetom da su svi sudionici proslave cijepljeni, PCR negativni ili su preboljeli koron. Svi moraju biti evidentirani i njihov popis ( s OIB-om ) dostavljen civilnoj zaštiti. Uz sve brige oko organiziranja svadbene svečanosti, jela, pića, rasporeda uzvanika, glazbe, dekoracija itd., još se baviti i popisom gostiju i njihovim identifikaicjskim podacima, nije nimalo jednostavno, pa je teško očekivati i da će se na svadbama svi toga pridržavati. Inače, svadbena proslava nema ograničeno trajanje, važno je da su si zdravi, odnosno da nisu zaraženi.

Trenirati će se moći u svim dvoranama osim školskih, a u javnom prijevozu više broj putnika neće biti ograničen ( dosad je bilo dozvoljeno maksimalno 40 putnika ), ali će svi morati imati zaštitne maske.

Kod prekograničnih putovanja, naveo je Božinović, za djecu do 12 godina nije nužan negativni test, dovoljno je da su roditelji s kojima putuju cijepljeni, ili su covid preboljeli, ili imaju negativan test.

Maske će se i dalje morati koristiti u svim situaicjama gdje nije moguće osigurati fizičku distancu, i to će potrajati do polovine lipnja, a ovisno o situaciji, mjere će se postupno i dalje ublažavati, no, dok su na snazi potrebno ih se strktno držati, jer u protivnom prijete sankcije.
Covid putovnice, digitalne zelene potvrde, s rokom trajanja od 6 mjeseci nakon cijepljenja, vjerojatno će biti s produženim trajanjem, na 8-10 mjeseci, kaže Capak, na čemu se trenutno radi na razini Europe.

Kreće i cijepljenje djece, najavio je ravnatelj HZJZ-a, za početak one u dobi od 16- 18, a uskoro i za djecu od 12 godina nadalje. S mjerama i njihovim relaksiranjem treba postupati oprezno, upozorio je Božinović. Hrvatska je turistička zemlja i bitno je da ponovo ne bukne epidemija, jer, gosti koji će se odlučivati gdje će ljetovati, ističe ministar, vodit će računa o incidenciji. To se dogodilo lani, kazao je, kad su brojke novozaraženih polovinom kolovoza počele ponovo rasti, pa je sezona naprasno završena. Neke su zemlje tada uvele karantenu od dva tjedna za sve koji su boravili u Hrvatskoj, i stoga, poručio je Božinović, ne može se slati poruka da je epidemiji kraj, jer to nije točno.

Oho, ministar se drznuo izgovoriti i packu kolegama, štoviše i premijeru, koji nas je još lani slavodobitno obavijestio kako je njegova vlada pobijedila covid-19!

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI