Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
POLITIKA & KRIMINAL
Pranjosuđe u Hrvatskoj: Kažnjen zbog majice s nacrtanim listom biljke marihuane, a majica će biti spaljena

Pranjosuđe u Hrvatskoj:
Kažnjen zbog majice s nacrtanim listom biljke marihuane, a majica će biti spaljena

Evo jednog slučaja nad kojim se treba dobro zamsliti i zapitati u kojem smjeru ide naše pravosuđe, društvo… itd. I dok, primjerice, nitko od lopova i korumpiranih nitkova  iz političkog vrha i kruga podobnih tzv. poduzetnika nikada nije trajnije završio u zatvoru zbog grozne i temeljite pljačke javnih dobara, privatizacije poduzeća i imovine, veleizdaje nacionalnih interesa i  prodaje strateških resursa i ugroze sadašnjosti i budućnosti generacija žitelja Hrvatske..  sud u Varaždinu je kaznio nekog mladića jer je nosio majicu na kojoj je bilo otisnuta grančica nalik na onu kakva raste na biljci poznatoj pod imenom marihuana.

I dok se, recimo braća Mamić izruguju hrvatskom pravosudnom sustavu, nabijaju rogove vladavini zakona i belje se svima nama iz susjedne BiH gdje su se domoljubno povukli kako ne bi zabršili u zatvir zbog višemilijunskih pronevjera, dotle se kažnjava 91-godišnja bakica na tržnici zbog prodaje stručka poljskog cvijeća, a u zatvor se trpa gladni kradljivac 15 dekagrama mortadele iz trgovine… i tome slično. Dok političari iz afera i predsjednici visokih sudova tuže novinare i traže stotine tisuća kuna i eura za ‘duševne boli’ iako su napisali  i objavili istinu, dotle je kriminalac mladić koji je nosio majicu s fotografijom jedne biljke.

Kako javlja Varaždinski listOpćinski sud u Varaždinu je javno objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete početkom travnja 2021. godine kojom se 40-godišnji Varaždinac novčano kažnjava zbog kršenja Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Kako je istaknuto u presudi, okrivljenik je ‘kriv što je dana 22. 12. 2019. godine oko 00,10 sati u mjestu Podevčevo, parkiralište, na sebi nosio majicu na kojoj je istaknuto tj. na kojoj je otisnuta slika lišća droge ‘marihuane’, a na koji način je isti vršio promidžbu, oglašavanje i prezentiranje droge ‘marihuane’‘.

Na taj je način prekršio članak 4. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koji glasi: ‘Zabranjen je svaki oblik promidžbe i oglašavanja droge i nove psihoaktivne tvari, izrade, posjedovanja, uporabe i prometa droga i novih psihoaktivnih tvari te promidžba i oglašavanje označavanjem i prezentiranje slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način‘.

Sudac varaždinskog suda odlučio je okrivljenika kazniti novčanom kaznom u visini 300 kuna, a mora platiti i 100 kuna troškova sudskog postupka.

U presudi je dodatno istaknuto da će se po pravomoćnosti ove presude ‘crna majica s kapuljačom S veličine na kojoj se nalazi istaknuti znakovi marihuane uništiti‘.

Dakle uništiti će majicu. 

Inače, slične majice se mogu kupiti po svim turističkim odredištima diljem svijeta, kao i razni drugi suveniri koji na sebi imaju istaknute fotografije s lišćem te biljke, ali zbog toga, recimo, španjolska policija nije nkikada pohapsila ni turiste niti trgovce  s majicama na kojoj je nacrtan list trave.

Ova sudsjka odluka je posebno apsurdna kada se zna da se i u velikom broju kioska u Hrvatskoj na udarnim mjestima odavno prodaju teglice koje sadrže tzv. legalnu marihuanu s manjim postotkom THC-a, a koje na sebi redovito imaju vidljivo istaknute fotografije ili stilizirane simbole nalik na inkriminirano lišće.

Što je sljedeće?

Javno spaljivanje majice s biljnim simbolom na glavnom varaždinskom trgu?

Javno bičevanje nositelja nepoćudne majice?

Zabrana razgovora o tim temama?

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI