Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
hadeze / izborište / POLITIKA
Pao je Pauk, hoće li i Dujić?

Pao je Pauk, hoće li i Dujić?

Goran Pauk nakon 20-ak godina provedenih na upravljačkim, političkim funkcijama, voljom birača na lokalnim izborima, silazi s HDZ-ovog trona u Šibensko-kninskoj županiji. No, pitanje je hoće li s njim pasti i šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić, kojemu je još u izbornoj noći predsjednik stranke, Andrej Plenković, dao do znanja da će biti na “dnevnom redu”…

Goran Pauk je bio direktor šibenske tvrtke za proizvodnju plastične ambalaže, “Poliplasta”, koji je završio u stečaju, zatim načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske, pa kratko u biogradskoj Tvornici mreža, a potom je izabran za dogradonačelnika Šibenika u vrijeme gradonačelnice Nede Klarić. Od 2006. je župan, kada je, na polovini mandata preuzeo palicu od svog prethodnika Duje Stančića, smijenjenog zbog sukoba interesa. Nakon toga, tri puta uzastopno Pauk osvaja mandat župana, a vjerovao je da će mu to poći za rukom i četvrti put. Dva mandata je bio i na čelu Zajednice županija, što je, kako se vjerovalo, dodatno pojačavalo njegov rejting. No, očito samo u stranci. Ovog puta na izborima nije uspio…

Pobijedio ga je, uvjerljivije negoli se prognoziralo, nezavisni Marko Jelić, bivši kninski gradonačelnik koji je prije četiri godine porazio Josipu Rimac, a evo, sada mu je pošlo za rukom deklasirati i Pauka s gotovo dvostruko više glasova.

Gubitak Šibensko-kninske županije, prvi put otkako je ustrojena, nije dobro sjeo ni šefu stranke Andreju Plenkoviću. Još u izbornoj noći posebno je apostrofirao upravo Paukov poraz i najavio ozbiljnu analizu uzroka toga, za HDZ neočekivanog, posrnuća. A dan poslije, već se govori i o možebitnoj smjeni čelnika ŽO HDZ-a Nediljka Dujića i najavljuje imenovanje povjerenika za županijsku organizaciju.

Spekulira se kako bi dužnost povjerenika mogao preuzeti šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, ili eventualno drniški gradonačelnik Josip Begonja, odnosno bivša vodička gradonačelnica i zastupnica Branka Juričev Martinčev. Spominje se i Ivica Bratić, koji bi, navodno, mogao biti predložen od udruge utemeljitelja stranke.

Objektivno, bude li Plenković imenovao povjerenika za ŽO HDZ-a u Šibeniku, najizglendijim se čime Juričev Martinčev, odnosno Mileta, koji je čak i pred ove lokalne izbore neko vrijeme figurirao kao unutarstranački protukandidat Pauku za poziciju župana. Ali, sve je ostalo na spekulacijama, a Pauk je jednoglasno od Županijskog odbora potvrđen kao kanidat HDZ-a za četvrti uzastopni mandat na čelu županije.
Danas je ta činjenica njegovog jednoglasnog izbora u stranci, Dujiću glavni argument da nije odgovoran za njegov izborni poraz. Jer, kako je izjavio u nekim kolaknim medijima, HDZ je prije dva tjedna u županiji osvojio 35 posto glasova birača, što je svakako dobar rezultat, pa , prema tome, smatra Dujić, nije problem u stranci nego u krivom, lošem kandidatu za župana !?

Ne samo što je nekorektno i samoživo, takvo distanciranje Dujića od poraženog Pauka nije ni etično. I to ga svakako ne može eskulpirati od odgovornosti za gubitak vlasti u županiji. Jer, funkcija predsjednika ŽO HDZ-a nije samo za počivanje na lovorikama i uživanje u moći i povlasticama, ona podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti kada kola krenu nizbrdo. Dujić sada, post festum loaklnih izbora, govori kako su se birači zasitili Pauka nakon 15 godina. No, to je mogao, i trebao, kao šef ŽO HDZ-a, znati i prije izbora… Neprikladno je i da se zaklanja iza premoćne pobjede HDZ-ovog Željka Burića koji je upravo izborio treći mandat gradonačelnika Šibenika, jer ne vodi Dujić šibenski HDZ, nego Burić! A sve i da nije tako, Burić i Pauk dvije su sasvim različite priče…

Goran Pauk je, po svoj prilici, u županiji odradio svoje. I sam je osjećao da je vrijeme za promjenu, pa je prije dvije godine, na europarlamentarnim izborima 2019. pokušao osvojiti mjesto zastupnika u Europskom parlamentu. Bio je sedmi na HDZ-ovoj listi, ali u parlament nije prošao. Za njega je to bio očekivani politički put. No, u životu se često stvari ne odigravaju kako ih zamislimo. 

No, za Pauka “nema zime”. Navodno mu se nudilo i mjesto ravnatelja Lučke uprave, ali malo je vjerojatno da bi to mogla biti njegova opcija. Svakako, alternativa sigurno ima i povrh alternativne glazbe, koju je, kao jedinu alternativu vidio uoči drugog kruga izbora, i najavio slušati ovo ljeto kao šibensko-kninski župan…

Foto:TRIS/J.Krnić

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI