Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
UMJETNOSTI / vijesti iz boljeg svijeta
Maturant Nikola Tesla dobio mural u Karlovcu

Maturant Nikola Tesla dobio mural u Karlovcu

 

Planetarno najpoznatiji i po čuvenju vjerojatno zauvijek nenadmašan, jedan od najvećih izumitelja u povijesti čovječanstva, stvoritelj suvremene tehnologije – ali i karlovački gimnazijalac  Nikola Tesla – dobio je mural u Karlovcu!

Zasluženi hommage, visok 15 a širok 6 metara, s likom čovjeka koji je doslovce „prosvijetlio svijet“ – načinio je, ne tako poznat kao Tesla, no ipak recentni europski street art likovni umjetnik Leonard Lesić iz Duge Rese.

Karlovac: mural s likom Nikole Tesle. Krešimir Veble, Suzana Veble, Mirko Butković, Dražen Brletić, Leonard Lesić, Ivan Mikšić, Marin Bakić, Saša i Darko (foto Marinko Polović)

Mural od 90 četvornih metara sada krasi stambenu zgradu na adresi Isidora Kršnjavog 10 u Karlovcu – smještenu nedaleko od mjesta gdje je mladi Tesla pohađao i završio gimnaziju. A u toj je četvrti, na Rakovcu, ovaj slavni Ličanin i živio tri godine za vrijeme svoga gimnazijskog školovanja, pa je to i uvjetovalo odabir baš te lokacije.

Umalo ga odnijela rijeka

O čemu svjedoči i zapis “Životopis Nikole Tesle”, Gimnazija Karlovac – dviju autorica: Natalije Jadrić i Tanje Mihaljević:

Tesla je stanovao na Rakovcu nešto dalje od Gimnazije i ove zgrade prema Udbini, ali je kuća gdje je stanovao srušena. Tako mu je Korana bila bliza za kupanje. Jednom je u Karlovcu zaronio ispod duge splavi i kada nije mogao izroniti, a ponestajalo mu je zraka, sjetio se da mora biti malen razmak između površine vode i dasaka pa je uspio udahnuti malo zraka te se tako spasio. Drugi put nabujala rijeka gotovo ga je odnijela preko brane kod mlina (sada slapa kod srušenog hotela Korana), a spasio se tako što se sjetio dijagrama hidrauličnog tlaka (tlak tekućine u pokretu razmjeran je površini na koji djeluje) i okrenuo se na stranu te uspio doći do obale.

Pohvale i pokude nestašnog Ličanina:

Slavni izumitelj je pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku, današnju Gimnaziju Karlovac, u kojoj je stekao prva veća tehnička znanja i posebno se zainteresirao za fiziku. “Školske godine 1870./71. pohađa četvrti razred i ima četrnaest godina. Sljedeće godine ide u šesti razred, a 1872./73. u sedmi razred. Tesla je iz četvrtoga prešao u šesti razred jer je škola dobila sedmi razred pa je između tri niža i tri viša ubačen jedan razred.

Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10 sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873. sadrži imena pohvaljenih i ukorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljena, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike ima odličnu ocjenu. Maturirao je 24. srpnja 1873. U svjedodžbi ispita zrelosti Nikola Tesla zabilježen je pod rednim brojem 7 i pogrešno je kao datum rođenja naveden 2. studeni 1856. Godine.

Nakon mature Nikola Tesla obolio je od kolere i nekoliko mjeseci bio prikovan za revet. Nakon ozdravljenja otac ga je poslao ujaku Tomi Mandiću u Tomingaj gdje je uživao u prirodi i u potpunosti se oporavio. Dvije godine nakon mature upisao se na Visoku tehničku školu u Grazu koju je pohađao kao stipendist komande Vojne krajine.

Maturant Tesla

Stoga ne iznenađuje što je umjetnik Leonard Lesić mural – oca suvremene tehnologije i jednog od najvećih izumitelja u povijesti čovječanstva – Nikole Tesle, načinio po predlošku fotografije koja ga prikazuje upravo u mladim, nestašnim maturantskim ili brucoškim danima. Iz vremena i mjesta gdje je šiknulo vrelo neiscrpnih genijalčevih znanstvenih nadahnuća.

Leonard Lesić

Zajedničkim snagama, umjetnik Leonard Lesić, Udruga Nikola Tesla Karlovac i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac „Polka“ na taj su način – muralom u boji, htjeli istaknuti poveznicu Tesle i Karlovca, posebno gradske četvrti Rakovac, te oplemeniti prostor vrijednim umjetničkim djelom.

-S ovim je još jednom opravdan smisao, cilj i planovi Udruge Nikola Tesla. A to su: promocija lika i djela slavnog izumitelja, obrazovanje građana na području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, uključenje mladih u rad znanstvenih institucija, korištenje tehničkog, gospodarskog i drugog potencijala, jačanje sposobnosti i razvitak gospodarstva u Karlovcu radi ostvarenja većeg standarda življenja – ističe predsjednik udruge, umirovljeni sveučilišni profesor Mirko Butković.

Mirko Butković

Street artist, ili ti ga – ulični umjetnik Leonard Lesić već je godinama inspiriran izradom murala poznatih ličnosti. Tako da njegova umjetnička djela krase i kultiviraju mnogobrojne, nekoć oronule i devastirane fasade zgrada – od Karlovca do Londona. O čemu mnogo više piše suvremeni portal na kojemu se čitatelji mogu upoznati s posljednjim novostima iz svijeta mode, filma, kulture, ljepote i raznih događanja „buro24/7“ .

Ulica umjetnika, političara, znanstvenika…

Zanimljivo je i to što ova rakovačka ulica, ukrašena likom Nikole Tesle – možda ne slučajno, nosi ime još jednog hrvatskog velikana, pripadnika zapadno – europskog kulturnog kruga 19. stoljeća. Teslinog istovremenika – Isidora Kršnjavog (rođenog na recentni Dan planeta Zemlje, kojoj je i sam Tesla sa svojim izumima želio mnogo bolju budućnost, od ove koja ju je snašla).

Isidor Kršnjavi

Isidor Kršnjavi, hrvatski političar, povjesničar umjetnosti, pisac i slikar rođen je 22. travnja 1845. godine u Našicama. U Beču je studirao povijest, povijest umjetnosti i filozofiju, a usporedno s time školovao se i za akademskog slikara u Beču i Münchenu. Postao je doktorom filozofije, a u nešto kasnijoj dobi studirao je pravo te stekao doktorat i iz tog područja.

-Bio je prvi profesor povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Potaknuo je osnivanje Društva umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt i Obrtne škole, također bio je prvi ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora i urednik njezinog prvoga kataloga. – Kako o Isidoru piše Dražen Krajcar na portalu povijest.hr: https://povijest.hr/nadanasnjidan/isidor-krsnjavi-dvostruki-doktor-i-akademski-slikar-1845/

A da bi ovaj projekt ulične umjetnosti, hommage hrvatskom velikanu svjetske znanosti ugledao svijetlo dana, umjetniku su pomogli realizirati: Grad Karlovac, Tvornica turbina Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Rotary klub Karlovac, Studentski centar Karlovac i Izgradnja Marinković, Karlovac.

Murali…

Zahvaljujući suradnji umjetnika i Udruge za razvoj građanske i političke kulture „Polka“, grad okupan rijekama već je dobio jedan mural znamenite osobe. Također prošle godine, Leonard Lesić je u Krležinoj 11, svojevrsnom reprizom obnovio svoj mural iz 2014. godine. Nakon radova na termoizolaciji zgrade, u novim bojama, bljesnuo je opet hommage znamenitom hrvatskom književniku – Miroslavu Krleži (1893-1981.)

Miroslav Krleža

Književnica, pedagoginja, buntovnica, avanturistkinja, prva hrvatska alpinistica…

Vijeće Gradske četvrti Novi centar u suradnji s još jednim street artistom – Daliborom Jurasom, Leonardom Lesićem i KAkvartom iznjedrila je također i mural jedne Europljanke, Karlovčanke, književnice , pedagoginje, buntovnice, avanturistkinje, prve hrvatske alpinistice, feministkinje svoga vremena (1812. – 1875.) Karoline Dragojle Jarnević.

Karlovac, Dragojla Jarnjević,

Preko puta Dragojle, lani je Juras oslikao i mural znamenitog karlovačkog pjesnika 20. stoljeća – Slavka Mihalića.

mural s likom Vjekoslava Karasa

Dalibor Juras i Leonard Lesić – Leni, u suradnji s KAkvartom, prošle su jeseni oslikali i pročelje javne garaže, i to s muralima posvećenima braći Seljan, Dragutinu Lermanu i Jakovu Šašelu.

Udruga za razvoj građanske i političke kulture „Polka“ i ulični likovni umjetnici imaju još mnogo nadahnutih planova. A bude li, kao do sada, potpore lokalne zajednice, ne sumnjaju da će ih i ostvariti.

Leni i Jura…

Udruga „Polka“ osnovana je sa svrhom promicanja građanske i političke kulture, unapređenja građanskog i političkog aktivizma građana, unapređenja rada mjesne, lokalne, regionalne samouprave i uprave, nacionalnih i nadnacionalnih političkih tijela.

Marin Bakić, zamjenik predsjednika Udruge Polka

Murali idu dalje…

A kako je Novi centar, najveća gradska četvrt u Karlovcu s gotovo šest tisuća stanovnika, namjera im je zgradama, kao i cijelom gradu – dati estetsku i umjetničku vrijednost, te kulturno i socijalno značenje. Pa se aktivisti i vijećnici te gradske četvrti nadaju još mnogim suradnjama.

Jedan od karlovačkih murala

Karlovčanima se već puni spisak znamenitih osoba, pod čijim bi budnim okom i „pogledima s visoka“ rado htjeli živjeti. U planu su mnogi budući murali:  književnika povjesničara i teoretičara Stanka Lasića,  publiciste, redatelja i političara Slavka Goldsteina, likovnoga umjetnika Josipa Vanište,  književnika i dramatičara Marijana Matkovića,  novinarke i književnice Nade Marinković,  redatelja Vladimira Pogačića,  kazališnog redatelja Georgija Para,  političara i zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca,  književnika i pjesnika Gustava Krkleca,  književnika i urednika Milana Mirića, filozofa Gaje Petrovića… i mnogih drugih.

Ovaj tek započeti popis znamenitih Karlovčana govori o bogatstvu intelektualne i umjetničke tradicije koju će i „Polka“, po svojoj namjeri i funkciji – stalno afirmirati i istraživati.

-Svakom će muralu biti pridodan crtični kod (barkod), kojim će pomoću svojih mobilnih uređaja građani i turisti biti upućeni na prigodni tekst o osobi i vremenskom razdoblju u kojem je živjela i djelovala. Tekstove bi trebalo prevesti na nekoliko svjetskih jezika. U akciju bi trebalo uključiti Gradski muzej kao najupućeniji u ovu problematiku. Starim razglednicama upoznat ćemo Zvijezdu, šančeve i kulturni krajolik, a objektivne informacije dobit će se pomoću “crtičnog koda”. Murali predstavljaju moderan oblik urbane kulture. Dakle, našim zgradama i gradu pridodajemo estetsku, umjetničku vrijednost, kulturno i socijalno značenje i tako postajemo zanimljiviji turistima –veli predsjednik gradske četvrti Novi centar dr. Josip Žunić.

A u povodu međunarodnog Majčinog dana koji se obilježava druge nedjelje u svibnju, što je upravo danas – 09.05.2021., i mi ćemo dati, no jedan drugačiji obol…

I to citirajući iskaz njegove ljubavi i poštivanja prma majci, snažnoj, spretnoj i genijalnoj Ličanki  Georgini (Đuki) – ženi ispred svog vremena, čije je nasljeđe utkano i u Nikolin genijalni um. Žene koja je bila toliko spretna i u 60-toj godini života „da bi splela tri čvora na trepavici“.

Citat Nikole Tesle:

Iako svoju inventivnost moram zahvaliti majčinu utjecaju, vježbe koje mi je otac davao bile su vrlo korisne. Sadržavale su mnoštvo zadataka, npr. pogađanje tuđih misli, otkrivanje raznih pogrešaka ili izraza, ponavljanje dugih rečenica ili računanje napamet. Te su mi dnevne vježbe imale ojačati pamćenje i razum, a posebno razviti kritičnost i bile su nesumnjivo veoma korisne.

Georgina Đuka Tesla

Moja majka potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji ovog kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu. I njezin otac i njezin djed izumili su mnoga pomagala za kućanstvo, zemljoradnju i za druge svrhe. Uistinu je bila snažna i iznimno sposobna žena, hrabra i postojana, svladavala je životne oluje i izvukla iz njih mnoga iskustva. […] Moja je majka bila prvorazredni izumitelj i bila bi, vjerujem, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža. Izumila je i izradila mnoge naprave. Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno od zore do kasno u noć, a velik dio odjeće koju smo nosili i namještaj koji smo imali u kući bili su djelo njezinih ruku. Kad je prešla šezdesetu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici…

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI