Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
priroda i društvo
Lane (foto ZOO Zagreb)

Kosili travu, pokosili lane:
Mladunče je dobro i sisa kozje mlijeko iz bočice za bebe

Lane (foto ZOO Zagreb)

Evo jedne lijepe vijesti: jedno malo lane je spašeno nakon što ga je pokosila kosilica za travu u jednom dvorištu u Zagrebu, na Črnomercu. Kosilo se raslinje, no tamo je bilo lane kojega je kosilica pritom ozlijedila. No dobro je: ozljede su mu sanirane i sada se oporavlja i sisa kozje mlijeko iz bočice za bebe.

Da nije bilo savjesnih ljudi koji su odmah potražili pomoć, maleno lane ozlijeđeno u košnji trave u dvorištu u Zagrebu, sigurno ne bi preživjelo ozljede – vele u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba u kojemu je u četvrtak navečer završilo je maleno lane koje je ozlijeđeno prilikom košnje visoke trave.

Lane (foto ZOO Zagreb)

Iz ZOO-a upozoravaju i apeliraju na građane da budu oprezni jer srne tijekom dana mladunce skrivaju upravo u visokoj travi, misleći da su ondje sigurni. No nitko nije sigzran kada brigade s kosilicama za travu, u želji da im dvorišta i vrtovi budu pokošeni krenu s košnjom.

Također, dodaju da su trenutno dojave brojnije te da su srne olanile nešto kasnije nego prošle godine pa se još uvijek može dogoditi da zateknete mladunče u travi.

-Molimo vas za dodatnu pozornost tijekom košnje visoke trave! Ovo smo lane preuzeli na Črnomercu. Ozlijeđeno je tijekom košnje trave pa ga vozimo u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba. Podsjetimo, srne ostavljaju svoje mlade tijekom dana u travi na mjestu koje im djeluje sigurno. Ta lanad nije ostavljena i molimo vas da ih ne dirate. Ako ugledate lane tijekom planinarenja ili šetnje, znajte da mu je mama u blizini te da će doći po svoje mlado.-kažu.

Lane (foto ZOO Zagreb)

Ako na livadi kosite travu, pazite da se ispred kosilice ne nađe neka mlada životinja poput laneta ili zeca. Dakle, kosci oprez, možete pokositi i zeca.

-Po broju dojava o lanadi uočenoj proteklih dana u Zagrebu, čini se da su se srne ove godine olanile nešto kasnije nego prošle godine. Njihova oplodnja i lanjenje ovisi, među ostalim, o vremenskim prilikama”, stoji u apelu Azila Dumovec na Facebooku..

Na poveznici ispod ove rečenice možete vidjeti ljupki video u kojem pokošeno lane sisa mlijeko. Lane je tijekom noći hranjeno štrcaljkom, a sad ga privikavaju na bočicu u kojoj je kozje mlijeko, vele.

Sretno lanetu.

https://hr.n1info.com/wp-content/uploads/2021/05/WhatsApp-Video-2021-05-28-at-08.49.48.mp4?_=1

 

Izvor : ZOO Zagreb

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI