Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
životinje i ljudi
Mravojedić na majčinim leđima (foto ZOO Zagreb)

Imamo mravojeda/mravojedku!:
Prvo mravojedno mladunče s hrvatskim državljanstvom u povijesti

Mravojedić na majčinim leđima (foto ZOO Zagreb)

Imamo mravojeda/mravojedku! U Zagrebu, odnosno u Zoološkom vrtu u Maksmiru, rođen je prvi mravojedić na tlu Hrvatske, koliko je poznato. Rođendan mu/joj je 10. lipnja, pa još nema mjesec dana. Inače, mladunčetu se još ne zna spol, pa mu svatko od djelatnika tepa na drugačiji način. Kako javljaju iz ZOO-a, prve dane u domovini Hrvatskoj uglavnom provodi ležeći na majčinim leđima, a tamo će ostati još devet mjeseci. Mladunče je zdravo, sito i zadovoljno, kažu, a roditelji, majka Ariel i otac Oliver u vrlo ponosni.

Mravojedić na majčinim leđima (foto ZOO Zagreb)

-Mladunče je na svijet došlo 10. lipnja i sada kad je staro gotovo mjesec dana, možemo reći da sve prolazi u najboljem redu. Na nama je bila velika odgovornost. Naime, riječ je o prvom divovskom mravojedu rođenom u Hrvatskoj. Lijepo je bilo doživjeti taj povijesni trenutak, ali još je ljepše vidjeti kako se naš britansko-nizozemski par mravojeda odlično snalazi u novoj ulozi“, kazao je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok.

Inače, divovski su mravojedi ugrožena vrsta životinja, najviše jer im ljudi uništavaju staništa. Naseljavaju Središnju i Južnu Ameriku.

Naziv ‘divovski’ duguju za zadivljujućim mjerama. Teže do četrdeset kilograma, a od vrha njuške do kraja repa dužina im može preći dva metra.

Eto nam i prvog mravojeda/mravojedke s hrvatskim državljanstvom.

Hrvatski mravi ovu vijest zasigurno neće primiti s velikim oduševljenjem.

Mravojedić spava (foto ZOO Zagreb)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI