Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
izborište / POLITIKA
Slavlje u stožeru Možemo!

Izborište 2021.:
Konačne promjene, trijumf ‘građana u politici’ i pad tzv. tvrđava HDZ-a

Slavlje u stožeru Možemo!

Lokalni izbori u 2021. godini će, čini se, napokon Hrvatskoj donijeti dugo očekivane i značajne promjene na političkom polju, a onda i općenito u društvu. Najvažniji zaključak nakon jučerašnjih izbora može biti kako su u Hrvatskoj građani prepoznali zbiljsku potrebu za promjene vlasti, te su veliki uspjeh postigle političke platforme koje su okupile ‘građane u politici’ kao smo ih nazvali, a koje čine građani kojima je bilo dosta promatrati korupciju, lopovluk i propadanje društva, te su se odlučili ući u politiku ne bi li se postigle promjene za bolje, pravednije i prosperitetnije društvo. Jednako tako, na političkoj sceni bi, opet konačno, mogla polako početi kopniti moć i dominacija  tzv. velikih stranaka, a čiji su se istaknuti članovi, kao u slučaju HDZ-a istakli u kriminalu, koruptivnim i nečasnim radnjama ili u lijenosti, neangažiranosti i tromosti u ruhu tzv. oporbe, kao što je to slučaj SDP-a.

Dakle, najbolji primjer za to je golemi uspjeh platforme Možemo!: Njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević dobio je nadmoćan broj glasova: više od svih ostalih kandidata zajedno (45,15 posto). Nedostajalo mu je još 4,85 posto glasova i drugog kruga za gradonačelnika ne bi ni bilo. Ovako će u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba biti i Miroslav Škoro (osvojio je svega 12,16 posto glasova) iz nakupine Domovinski pokret – taj je jedva, u poljednji tren, prestigao bivšu suradnicu pokojnog Milana Bandića Jelenu Pavičević Vukičević (11,10 posto).

Tomislav TomaševićTomislav Tomašević se zahvalio građanima na povjerenju, te podsjetio članove platforme Možemo! kako nema vremena za opuštanje niti u sljedeća dva tjedna, a onda ni kasnije kada treba puno raditi ne bi li se prilike u Zagrebu i Hrvatskoj popravile nakon višedesetljetnog nereda.

Pjevač lako glazbenih poskočica, te biznismen Škoro odmah je, očekivano, krenuo s retorikom ideoloških floskula, u nedostatku nečeg kostruktvivnijeg, plašeći s tobožnjom ekstremnom ljevicom.  Oni koji prate prilike na političkoj sceni znaju kako to nema veze s realnošču, već je posrijedi jagma za podmirenjem golemih apetita interesno političko-poduzetničke zajednice koja je iz zagrebačkog proračuna crpilia golema sredstva, a što u Možemo! žele zaustaviti i onemogućiti.

Inicijativni odbor platforme “Možemo”/Foto:Facebook

 

Platforma Možemo! je, što je posebno važno, osvojila i većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini: za njih je glasalo 40,83% birača, slijedi koalicija HDZ, HSLS, HSU s gotovo četiri puta manje glasova 11,30%, potom Škorin DP s 10, 59%, pa Bandićeva stranka 365 SRS s  9,04% i SDP s  8,88%.

Politička platforma Možemo! na lokalnim izborima održanima u nedjelju osvojila je s koalicijskim partnerima najveći broj glasova u 16 od 17 zagrebačkih gradskih četvrti, a u jednoj četvrti i to Brezovici pobijedila je “365 Stranka rada i solidarnosti”.

Slične promjene se događaju i u drugim većim gradovima, pa će se za mjesto gradonačelnika Splita u drugom krugu natjecati fizičar Ivica Puljak, znanstvenik s međunarodnom karijerom, te Vice Mihanović iz HDZ-a, poznat i po optužama da je plagirao doktorski rad na temu pomorskog prometa

Ivica Puljak

HDZ i kontroverzni posrnuli poduzetnik Željko Kerum koji se u poduzetničke visoke vode vinuo u vrijeme Domovinskog rata čini se biše neće dominirati ni u splitskom Gradskom vijeću. HDZ je doduše osvojio  23,27% glasova, a odmah iza njega je Centar Ivice Puljka s 20,17% glasova, potom Kerumov HGS s 11,86%, a sličan rezultat su ostvarili SDP HSU  9,76% glasova, kao i koalicija Možemo! s nositeljicom Tamarom Visković s 9,54%. Koalicija potonjih s Puljkovim Centrom mogla bi biti osnova buduće splitske vlasti, a to znači i moguće korjenite promjene za građane Splita, grada kojime se po posljednjih desetljeća također vladalo na način da bi se javnim novcem nahranili nezasitni tek rodijačko-političko-poslovnih interesnih skupina, te se zanemarivao razvoj grada i prosperitiet građana.

Inače, u utrci za mjesto župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji su Ranko Ostojić (SDP), bivši ministar unutarnjih poslova, te Blaženko Boban (HDZ), a koji će u ovoj kampanji biti upamćen po tome što je pukla vijest kako je on nekad davno navodno dao spaliti filmski set  za potrebe snimanja nekog inozemnog filma, a kako bi tobože zaštitio našu kršćansku tradiciju.

Marko Jelić (Foto: Tris/H. Pavić)

Ni Šibensko-kninska županija više nije tvrđava HDZ-a, kako su to znaju lokalni Hadezeovci sebi tepati: tamo je najviše glasova za funkciju župana osvojio Marko Jelić (36,52 posto)  kandidat grupe građana i dosadašnji kninski gradonačelnik, kojemu je zamjenica Iris Ukić Koratarac, a u drugom krugu će mu konkurencija biti dosad nikad ugroženi višekratni župan Goran Pauk (HDZ) – on je dobio 36,10 posto glasova.

Tko zna, možda su neki građami ipak promejnili mišljenje o HDZ-u nakon krupnih afera koje su izrasle na tlu ove županije, poput afere Vjetroelektrane Krš Pađene u kojoj su optuženi brojni visokopozicionirani HDZ-ovci i HDZ-ovke, poput bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Rimac. Ova je županija krcata vjetroelektranama, od kojih lokalno  stanovništvo nema apsolutno nikakve koristi, pa bi bilo inetersantno doznati i nalaze eventualne istrage okolnosti oko poslova i oko tih pogona po županijskim brdima.

Što se tiče Županijske skupštine, u njoj također HDZ nema premoć kao ranije: dobili su za njihove dosadašnje prilike mizeran broj glasova: svega 34 posto, unatoč standardnoj podršci glasača koji na dan izbora doputuju iz Srbije i BiH.  Nadalje, Nezavisna lista Stipe Petrine osvojila je 16,2 posto, kandidacijska lista Marka Jelića 15,65 posto, SDP 9,21 posto.

Slijedi Most-DP-Loza s 8 posto, pa SDSS (5.62) te Hrvatski suverenisti (5,54 posto… itd.

U Gradu Šibeniku je slijedeće stanje: u drugi krug idu Željko Burić (HDZ), dosadašnji gradonačelnik, te Tonći Restović (SDP), bivši državni tajnik.

Dušica Radojčić

Zanimljivo je i drugdje, primjerice u Istri i Puli, a koji se smatraju tvrđavom IDS-a. Tamo je umalo apsolutnu vladavinu IDS-a koji je ovoga puta u glasanju za pulsko Gradsko vijeće osvojio svega 32 posto glasova poljuljala  platforma Možemo! s nositeljicom Dušicom Radojčić, te kandidacijska lista Filipa Zoričića – obje te liste su osvojile po 16,8 posto.

Promjene se događaju i u Zadru, opet poznatoj kao tzv. tvrđavi HDZ-a i Božidara Kalmete: u drugi krug za mjesto gradonačelnika idu HDZ-ovac Branko Dukić i  Marko Vučetić, sveučilišni profesor, filozof i teolog i bivši saborski zastupnik.

Ni u zadarskom Gradskom vijeću nema premoći HDZ-a: evo rezultata –  HDZ, HSP, SU, REFORMISTI 34,61%,  SDP, AM, HSS, CENTAR, GLAS – MARKO VUČETIĆ 24,02%, KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA ENIO MEŠTROVIĆ – 21,85%…

Marko Vučetić (foto TRIS/G. Šimac)

Treba ovdje istaći i trijumfalni uspjeh grupe mladih u Općni Jasenice u Povelebitju. Lista Bura je osvojila većinu u Općinkom vijeću i preotela vlast od HDZ-a, a njezin nositelj Stipe Vulić je osvojio više glasovo od HDZ-ovog Martina Baričevića.

 

Unatoč tome što su promjene vidljive, te kako Hrvatsku i neke njezine gradove čeka jedna drukčija i vjerojatno pozitivnija politička klima, opet treba istaći i jednu od najgorih činejnica vezanih uz ove izbore, a ta je da u oko 60 jedinica lokalne uprvae građani nisu imali što birati jer se na izborima pojavio samo jedan kandidat.

Sve rezultate izbora doznajte na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Slavlje u stožeru Možemo!

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI