Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
časni ljudi
Humanitarna avantura: Tisuću kilometara pedaliranja za kninsku Udrugu Sv. Bartolomej

Humanitarna avantura:
Tisuću kilometara pedaliranja za kninsku Udrugu Sv. Bartolomej

Sutra u Savudriji započinje humanitarna avantura: trojica mladića iz Knina Tomislav Jurić Šivro (21), Stipe Džalo (20) i Ivan Milošević (21) kreću u 20-dnevno pedaliranje uzduž čitave hrvatske onalale, do rta Oštra i Prevlake.  Preći će cijelu hrvatsku obalu od Savudrije do Prevlake i usput će sakupljati donacije za kninsku Udrugu osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ . Naziv ove neobične avanture je – Adriatic tour  za ‘svetog Bartolomeja’.

-Ovaj pothvat je avantura kakva se iskusi nekoliko puta u životu, Tako da sam odlučio sa dvijicim svokjih prijatelja to učiniti ove godine, kad imamo vremena. Osim toga nam je bio motiv pomoći Udruzi Bartolomej. Voljni smo joj pomoći kako god je to moguće, pa čak i prikupljenjem donacijama, te bilo kakvim akcijama, promocijom društva… – kaže Tomislav Jurić.

P0moć koju žele trojica mladići prikupiti se planira usmjeriti na uređenje zabavno-ekukacijsko-rehabilitacijskog  parka ili ZERP-a kako su ga u Udruzi Bartolomej nazvali, u Kninu pored postojećeg kompleksa rehabilitacijskog centra i poludnevnog boravka.

-Ovaj park znači da će naši korisnici, osim sadržaja koje imaju u našoj zgradi, imati mogućnosti korisititi i sadržaje van zgrade. Zasad imamo solidno uređenu zgradu poludnevnog boravka. Radimo na tome da čitav park uokolo boravka bude uređen dodatnom opremom kako bi naši korisnici mogli i zabaviti se i rekreirati se i učiniti nešto korisno, a tu su i dva bazena koji će im biti na raspolaganju. Već smo imali edukaciju za voditelje rehabilitacije na bazenima prilagođene osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju  kod Ane Sršen, Sva sredstva koja se prikupe ovom rehabilitacijiom bit će namijenjena za uređenje ovog parka i bazena – kaže Josip Blažević iz Udruge sv. Bartolomej.

Inače, u ovom dijelu Hrvatske nema institucinalno uređene terapije kroz ustanoveme kojima bi to trebala biti zadaća te vrste, pa je to izuetono bitan projekt za brojnu djecu…

-Mi imamo oko 300 članova. Oko stotinu djece s poteškoćama je svakodnevno tu kod nas… Tu imamo od logopedskih, defektoloških… do svih ostalih terapija koje pomaću djeci u razvoju. I za slijepe i za sluhe i za osobe s tjelesnim invaliditetom i za osobe s intelektualnim teškoćama. Nastojimo što više tareapeutskih programa osigurati djeci i ostalima…i da se mogu što kvalitetnije uključiti u društvo – kaže Blažević. 

A što o sutrašnjem putovanju kažu putnici, trojica mladića…

-Putovanje je zahtjevno. Tisuću kilometara nije mala relacija i udaljenost. No kad pogledate kako je podijeljeno u dvadeset dana, tako da će se dnevne etape vozito po 50, 60, 70 ili 80 kilometara, ovisno o prilikama. Vozit će se cijeli dan… u dvije etape, kroz jutro i poslijepodne. Nitko on nas nije profesionalni sportaš niti biciklist koji se toime profesionalno bavi. Većinu noći ćemo provesti šatoru i u vrećama… Što se tiče troškova za neke osnovne potrebe, ono što nam treba smo priskrbili samostalno… No to nisu neki veliki troškovi. U nekim gradovima su nam se već ponudili kako će nam pomoći… Ako je netko voljan pomoći kada se nađemo u nekom gradu… ako netko želi odvoziti dio puta s nama, družiti se… neka nam se pridruži – kaže Tomislav Jurić.

Planirani povratak u Knin je oko 28. svibnja, kažu mladići.

Sretan put!

 

Svi koji žele pratiti njihovo putovanje neka posjete Facebook stranicu Adriatic Toura: tamo se može pronaći ruta puta po etapama, ali i podaci za sve one koje žele svojim donacijama podržati Udrugu sv. Bartolomej, odnosno svu djecu s poteškoćama i osobama s invaliditetom i članove njihove obitelji  koji bi bez marljicih i srčanih kninskih Bartolomejaca bili u puno nepovoljnjem položaju i bez pomoći koja im je nužna za život.

Evo i podataka za uplatu:

Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin
IBAN:56 2407 0001 5003 2724 2 – OTP banka
Svrha uplate – Adriatic tour za Svetog Bartolomeja
Poziv na broj – datum uplate

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI