Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
FOTOMORGANA / UMJETNOSTI
Ilustracija

Hommage Arsenu:
„Djevojka iz moga kraja“ – fotografski natječaj Udruge KOLEKTIV4B

Ilustracija

Kaneći dostojno proslaviti 83. rođendan osebujnog šibenskog umjetnika i glazbenika, pokojnog Arsena Dedića, šibenska udruga KOLEKTIV4B objavila je fotografski natječaj. Naslovljen je imenom jedne od najpoznatijih Arsenovih balada – „Djevojka iz moga kraja“. 

– Sve što trebate imati na umu je da na natječaj pošaljete fotografiju koja priča priču o djevojci iz vašeg kraja, bilo da se radi o vašem djetetu, nečijoj baki ili sestri, ili nepoznatoj starici u redu za kruh. Sve fotografije su dopuštene – u boji ili crno – bijele. Sve je dobrodošlo. Važna je emocija i priča – kažu organizatori natječaja (poveznica).

Natječaj je otvoren za sve, i amatere i profesionalne fotografe, a svaki autor može prijaviti najviše deset fotografija. Fotografije koje se prijavljuju na natječaj moraju biti označene imenom i prezimenom autora te nazivom fotografije (na primjer: Mate_Matić_Ljubav.jpg). O najboljima će odlučivati ocjenjivački sud sastavljen posebno za ovu priliku. Radovi se šalju elektroničkom poštom na: galerija@azimut.art.

Ilustracija

‘Čekamo vaše fotografije pa da zajedno proslavimo djelo i rođenje nezaboravnog Šibenčanina Arsena. Natječaj je otvoren do 20. lipnja za sve građane, a rezultirat će skupnom izložbom fotografija odabranih autora – poručuju to iz udruge KOLEKTIV4B. 

Aktivisti okupljeni u udrugu na ovaj način žele potaknuti javnost da se pridruži slikovitom oživljavanju stihova ovog majstora balada, koji bi da je poživio – u srpnju slavio 83. rođendan. No, proslavit ga možemo mi  s ovakvom izložbom –  kažu organizatori .

– …Jer velikani nikad ne umiru. Mijenjaju oblik i žive kroz svoja djela koja su nam ostavili u naslijeđe da ih baštinimo na najbolji mogući način, a udruga KOLEKTIV4B ovim putem nastoji dati doprinos u očuvanju sjećanja na stvaralaštvo čovjeka pred čijom snagom pisane i pjevane riječi nikad nitko nije ostao imun. Arsen Dedić, rođeni Šibenčanin, na svoj nam je poseban način pričao svoje priče – kroz balade, ljubavne pjesme, pjesme čežnje i pjesme propuštenih prilika. Arsen je napisao: ‘Ničeg nemam da dam osim sebe, a dao bih sve.’ Ovom izložbom fotografija želimo Arsenu dati naš doprinos vizualnom oživljavanju njegovih priča. Prva izložba kojom ćemo obilježiti Arsenov rođendan govori o njegovoj djevojci iz vašeg kraja – poručili su to iz udruge koja iza sebe ima organizaciju niz zapaženih događanja.

Nakon selekcije fotografija, izložbu „Djevojka iz moga kraja“ postavit će u šibenskoj galeriji kluba Azimut u srpnju ove godine. Organizatori posebno ističu – izložba neće biti opterećena formama i pravilima, kao što je poznato da takva opterećenja nije imao ni Arsen Dedić.

Azimut (foto Valerio Baranović)

– Čekamo vaše fotografije pa da zajedno proslavimo djelo i rođenje nezaboravnog Šibenčanina Arsena – pozivaju iz udruge KOLEKTIV4B.

Evo i stihova pjesme po kojoj je nazvan foto-natječaj:

Djevojka iz moga kraja

Provela je noć na putu
kojim kreću od davnina
naši snovi prema svijetu
s Perkovića preko Knina

U očima njenim more
svjetluca joj sol u kosi
ona ne da da je slome
otima se i prkosi

Djevojka iz moga kraja
na usnama njenim kušam
okus prvih poljubaca
okus prvih oskoruša

Ona pamti davne riječi
slatke boje zavičaja
ima želju da me liječi
djevojka iz moga kraja

Provela je noć na putu
na kojem se nade gase
ostala je svu noć budna
u vagonu druge klase

U očima njenim more
svjetluca joj sol u kosi
ona ne da da je slome
otima se i prkosi…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI