Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
MEDIJI
Pula

HND u Puli poručio Upravi Glasa Istre:
Ne provodite odmazdu nad novinarima

Pula

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko poručio je u četvrtak Upravi Glasa Istre da će u slučaju odmazde prema novinarima koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u tom listu “imati za vratom” HND, Europsku federaciju novinara i brojne međunarodne organizacije, javlja Hina.

-Poručujem Upravi Glasa Istre da zaboravi na bilo kakve primisli o eventualnoj odmazdi zbog javnog nastupa njihovih novinara, živimo u 21. stoljeću u zemlji članici Europske unije i svatko ima pravo na javno iskazivanje nezadovoljstva -, rekao je Zovko na konferenciji za novinare sazvanoj nakon pisma četiri novinara tog lista u kojem upozoravaju da je “apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik Robert Frank dirigira praćenje predizborne kampanje u korist IDS-a.

-Razgovarao sam dva puta s glavnim urednikom Glasa Istre, koji demantira sve navode nezadovoljnih novinara. To je njegovo viđenje stvari, mi apsolutno podržavamo kolegice i kolege i pružit ćemo im zaštitu ako će trebati – istaknuo je Zovko.

Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia podsjetila je da se problemi u Glasu Istre ponavljaju godinama, a tamošnji sindikalni povjerenik već je nekoliko puta dobio otkaz i vraćen je na posao.

Pula

-Neprihvatljivo je da Glas Istre bude poligon za raznorazne interese, ne samo političke već i ekonomske, samo ne interese javnosti. Bilo bi puno lakše kada bi se poštivali redakcijski statuti, no imam osjećaj da je situacija u Glasu Istre svjetlosnim godinama daleko od poštivanja statuta – kazala je Ema Tarabochia.

Novinarka Glasa istre Danijela Bašić Palković ustvrdila je da četvero novinara koji su uputilo pismo nisu u službi niti jedne politike ni kampanje.

Novinari: Moramo se prestati bojati

“Naše kampanje su naši čitatelji jer novinarstvo je javno dobro. Toga svi moraju biti svjesni jer jedino tako možemo graditi normalne odnose u našem gradu i županiji. Moramo se prestati bojati”, poručila je Bašić Palković.

Zoran Angeleski rekao je kako otkazi koje im najavljuje Uprava Glasa Istre nakon izbora nisu novost u dugogodišnjoj povijesti otkaza, šikaniranja i uvreda na račun novinara i urednika Glasa Istre.

Borka Petrović naglasila je da novinari potpisnici pisma “nisu stavili glavu na panj ni za lijeve niti za desne, ni za nezavisne liste niti za političke platforme”.

“Borimo se za Glas Istre onakav kakav je nekada bio – neovisan i slobodan. Borimo se za naše čitatelje koji su dovoljno pametni da vide što se događa zadnjih godinu dana u Glasu Istre”, poručila je.

Petrović kaže da je u nekoliko navrata upozorila na ponašanje glavnog urednika koji  “vrijeđa, maltretira i omalovažava kolege”, no Uprava nije nikada reagirala, pa se nada da će sada ipak reagirati.

Četvero novinara Glasa Istre oglasilo se u srijedu pismom u kojem upozoravaju da je “apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a”.

Inače, na te činjenice su upozoravali građani Istre i Pule i ranije, nakon izlaska tendecioznih tekstova glavnog urednika GI usmjerene ka diskreditiranju oporbenih političara koji su shvaćeni kao moguća ‘prijetnja’ IDS-ovoj višedesetljetnoj vladavini u toj regiji.

Novinari Glasa Istre na HND-ovoj konferenciji u Puli (foto printscreen)

Evo i pisma novinara Glasa Istre:

“Apsolutno je neprihvatljivo kako glavni urednik Glasa Istre Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a”

Mi, dolje potpisani novinari Glasa Istre, iz profesionalnih i moralnih razloga imamo potrebu na ovaj način obratiti se javnosti. Način na koji je uredništvo Glasa Istre pratilo cijelo razdoblje izborne kampanje, pa i prije kandidature suparnika vladajuće istarske stranke IDS-a, za nas je, sa stajališta Kodeksa časti novinara, apsolutno neprihvatljivo.
Vrhunac pristranog i bezočnog izvještavanja u kampanji i pisanja u korist IDS-ovih kandidata bio je sinoćnji pokušaj manipuliranja javnošću pozivajući se na anonimni izvor s liste kandidata za pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, o čemu je sinoć objavljen kratak tekst na portalu i danas u tiskanom izdanju Glasa Istre, a kojim se insinuira koaliranje Zoričića s IDS -om, a što je kandidat Zoričić u više navrata javno opovrgnuo.

Takvo pristrano i neprofesionalno novinarsko djelovanje nastavilo se i na današnjem sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Pule u uredu glavnog urednika, koju je moderirao glavni urednik Robert Frank.
Gledajući s novinarskog aspekta i činjenice da bi svi kandidati trebali imati ravnopravan tretman u političkoj kampanji, smatramo da je krajnje neprofesionalno na ovakav način svjesno manipulirati biračima i javnim mnijenjem.
Glas Istre, kako mu i sam naziv kaže, morao bi biti glas svih građana i čitatelja. Imajući u vidu da je svrha novinarskog poziva upravo kontrola i kritika vlasti, a ne biti njezin zaštitnik i glasnogovornik, držimo neprihvatljivim na ovakav način djelovati u “interesu” javnosti. Svjesni rizika i posljedica našeg javnog istupa, još smo više svjesni da ovakav Glas Istre šteti slobodi i demokraciji u Puli i Istri.

novinarke i novinari Glasa Istre

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI