Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
GRAĐANI / izborište
Danas šutimo, a sutra ne propustimo glasati!

Danas šutimo, a sutra ne propustimo glasati!

Izborna je šutnja. Od subote u ponoć. A sutra, ponovo svi na birališta. Posao nije dovršen, jer u drugom krugu lokalnih izbora Hrvatska bira još 14 župana, zagrebačkog i još 56  gradonačelnika, te 87 načelnika općina. Svaki glas je važan, svaki birač je važan, biračko pravo treba konzumirati, a ne ignorirati. Čemu, inače, služi demokracija ako građani u njoj odbijaju participirati…?

Prema podacima koje je za N1 iznio glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, u prvom izbornom krugu bilo je oko 14 milijuna listića, u drugom će ih biti oko 4 milijuna, u prvom krugu je potrošeno 135 tona papira, a sada 25 tona. Neki će opet zaraditi poneku dnevnicu sjedeći u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, nažalost, mahom iz redova vladajuće stranke ( HDZ-a ).

Najteži je posao pred odgovornima za organizaciju izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje  je, zbog posljedica potresa,  uz 311 biračkih mjesta na uobičajenim lokacijama, još i 25 izvanrednih, postavljenih u šatorima.

Kako stvari stoje, vremenski uvjeti nikome neće moći biti alibi za neizlazak na birališta, jer, meteorolozi prognoziraju  dobro vrijeme , pogodno za šetnju do biračkog mjesta, radi glasanja.

Za župane će se glasati na plavom listiću, a za gradonačelnike i načelnike na bijelim.

Posao je ovog puta upola lakši ne samo jer je broj listića prepolovljen ( u prvom  krugu su bila četiri ), nego i zato što je sada ponuda svedena na dva kandidata koja su u prvom krugu dobila najviše glasova.

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, a kršenje propisanih pravila, samo na europarlamentarnim i lokalnim izborima, može se sankcionirati novčanom kaznom od 3 tisuće kuna za fizičke osobe, od 3- 10 tisuća za kandidate, te od 100 do 500 tisuća za pravne osobe.

Ono na što se građani u pravilu žale na dan izborne šutnje to su SMS poruke i e-mailovi kojima se u posljednji trenutak pokušava izvršiti utjecaj na građane prije izlaska na biračko mjesto i odluke o kandidatima. Godinama već traju rasprave o oportunosti  izborne šutnje, ali dok je na snazi svi su dužni pridržavati je se.

S obzirom da je manji broj kandidata u igri za koje se u drugoj izbornoj rundi glasa, i brojanje glasova bit će neusporedivo lakše i brže, pa se  već od 20 sati očekuju prvi neslužbeni, privremeni rezultati za oko 50 posto biračkih mjesta, osim u Zagrebu gdje će ih dotad biti prebrojana trećina. Kako ističe glasnogovornik DIP-a, Slaven Hojski, do 21 sat , računa se, bit  će prebrojano 90 posto glasova.

I u drugoj rundi izbora, vrijede sve iste epidemiološke mjere kao u prvom krugu-  zaštitne maske,  fizička distanca, dezinficiranje ruku pri ulazu i vlastita kemijska olovka za zaokruživanje preferiranih kandidata.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI