Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
divljaštvo / policija / POLITIKA
Borovo selo na obljetnicu mučkog ubojstva 12 hrvatskih policajaca 1991., i novi izljev mržnje…

Borovo selo na obljetnicu mučkog ubojstva 12 hrvatskih policajaca 1991., i novi izljev mržnje…

Danas, na 30. obljetnicu mučkog ubojstva iz zasjede 12 hrvatskih policajaca u Borovu selu, pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, u rano jutro , prije službenih delegacija i protokola, kroz Borovo je protutnjala skupina grlatih muškaraca koji su iz sveg glasa, bez srama i bez straha od policijske intervencije , klicala: Ubij Srbina! Njihov “mimohod” gradom, pratila je policija, kako prenosi N1, s više vozila. Zašto nije trenutno postupila, prekinula to nacionalističko divljanje i govor mržnje?

Policija je, navodi N1, utvrdila identitet pripadnika jedne navijačke skupine koja je u rano jutro, oko šest sati, u Borovo selo stigla da bi položila vijenac ubijenim policajcima. Utvrđeno je da su kršili javni red i mir, identificirani su i u tijeku je kriminalističko istraživanje, priopćila je policija. Možda su bili dodatno motivirani i činjenicom da pravoslavni vjernici danas slave Uskrs

Zašto je policija glumila pratnju ovog raspojasanoj skupini navijača, umjesto da ih je odmah presrela i prema njima postupila ? Zbog solidarnosti s njima i suglasja s njihovim porukama? Zbog činjenice da su se došli pokloniti poginulim policajcima u Borovu selu 1991.? Ili iz straha od navijačkih skupina koje su u Hrvatskoj odavno izvan i iznad zakona?

Na svom Facebook profilu povodom ovog ružnog incidenta koji baca još jednu sjenu na, navodno, demokratsku i europsku Hrvatsku, oglasio se potpredsjednik Vlade Boris Milošević :

-Danas zvone zvona na hramovima, pravoslavni vjernici slave najradosniji hrišćanski praznik koji znači pobjedu života nad smrti, čovjekoljublje, mir i ekumenizam. Primaju čestitke od svoje rodbine, susjeda i prijatelja katolika koji uzvraćaju na čestitanje od prije mjesec dana.
Tako zajedno gradimo našu zemlju poštujući jedni druge kako su to činili naši stari. Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost.
Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje?- pita se u objavi Milošević.

-Hrvatska policija će u svakom slučaju koji se tiče narušavanja javnog reda i mira poduzeti sve što je u njezinoj nadležnosti i kazniti počinitelje- izjavio je post festum incidenta ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Predsjendik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je, pak, uputio znakovitu poruku svima onima koji u zadnje vrijeme siju to opako sjeme mržnje i netolerancije, pa i onima koji su najodgovorniji za stanje u državi, da se dobro zamisle nad svojim neprimjerenim gestama i porukama koje potiču druge na mržnju, netoleranciju i nasilje.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI