Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
ekoslov
Odlagalište Moseć

Drniš:
Počinje sanacija nekadašnjeg odlagališta otpada na Moseću

Odlagalište Moseć

Na Moseću,  na području nekadašnjeg odlagališta otpada održana je početna konferencija i predstavljanje projekta „Sanacija odlagališta neopasnog otpada Moseć u Gradu Drnišu“. Moseć, planina koji je dio Dinarida i najviši vrh joj je Movran visok 843 metra, uskoro bi trebao biti mirisniji i ljepši.

Radovi na sanaciji odlagališta otpada Moseć su započeli u siječnju 2021. godine. Izvođač radova je zajednica ponuditelja tvrtke Kostak iz Krškog iz Slovenije i tvrtke Opera group d.o.o. iz Zagreba, te se očekuje završetak radova već do kraja ljeta.

Sanacijom će se osim unaprjeđenja okoliša na širem području lokacije zahvata osigurati i društveno ekonomske koristiti te postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene, kažu u Gradu Drnišu.

-Ovo je jedan od dvadesetak europskih projekata koje je Grad Drniš pokrenuo u proteklih nekoliko godina. Neki od njih već su završeni a neki su, poput ovog, još u tijeku. Provedbom ovog projekta ne samo da smo sanirali ovo odlagalište po svim europskim standardima, nego smo sanirali i ovdje premjestili nekoliko tzv. divljih odlagališta. Tako smo zaštitili prirodu, pridonijeli ukupnom ekološkom napretku cijelog ovog kraja i ispunili sve naše zakonske obveze – kazao je gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja. 

Josip Begonja (foto TRIS)

Projekt “Sanacija odlagališta otpada Moseć u Gradu Drnišu”, Grad Drniš prijavio je u prosincu 2019. godine u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Sanacija zatvorenih odlagališta otpada neopasnog otpada u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

-Uz odlagališta u Vodicama i Skradinu, ovo je treći projekt koji smo prijavili za europsko sufinanciranje, dobili sredstva i iskoristili ih za realizaciju ovih vrijednih projekata. Svakako želim istaknuti da Grad Drniš jako napreduje u gospodarenju otpadom, od izgrađenog reciklažnog dvorišta, nabave komunalne opreme do nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. To su dokazi da se u ovom kraju odlično radi na ukupnom sustavu gospodarenja otpadom da on bude održiv – rekla je Maja Feketić, načelnica Sektora za fondove Europske unije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost projekta je 13.310.880,47 kuna, od čega je 85%, odnosno 11.314.248,39 kuna dodijeljeno iz bespovratne EU potpore. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio Gradu Drnišu sufinanciranje u iznosu do 1.331.088,05 kuna, odnosno 10% ukupne vrijednosti projekta. Preostali iznos za sufinanciranje, Grad Drniš je prijavio na Javni poziv za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini kojeg je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u prosincu 2020. godine, te se očekuje i odobrenje sufinanciranja od strane MRRFEU u iznosu od oko 1,7 mil. kuna.

Odlagalište Moseć

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI