Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
FESTIVALI / FILM / KULTURA / SCENA
11. Supertoon u Šibeniku za gledanje i čitanje: Od ove godine festival animacije i stripa

11. Supertoon u Šibeniku za gledanje i čitanje:
Od ove godine festival animacije i stripa

11. izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa “Supertoon”  održati će se u Šibeniku od 19. do 23. srpnja 2021. Ove godine festival službeno uključuje i stripove u svoje natjecateljske programe te će izabrana djela i izložiti, a to se već dalo naslutiti prošloga ljeta – kada je Supertoon počeo predstavljati regionalne autore i kolektive stripaša u okviru festivalskog programa – i to kroz razgovore s umjetnicima, izložbe i večernji sajam stripova. Oko galerije Sv. Krševan, u srcu Šibenika – nudila su se originalna umjetnička djela, grafike, knjige i drugo…

Strip izdanja i strip časopisi mogu se prijaviti na natječaj do 1. lipnja 2021. kako bi bili predstavljeni uživo na festivalu u srpnju i natjecali se za festivalske nagrade. Žiri sastavljen od  renomiranih strip autora: Krešimir Zimonić, Jurica Starešinić i Igor Hofbauer – pregledat će izbor i odabrati pobjednika u svakoj kategoriji, kao i dodijeliti Grand Prix jednom od njih.

Supertoon se širi i razlijeva po Šibeniku

Program festivala obogaćen je i novom festivalskom lokacijom: oko pozornice u Perivoju Roberta Visianija, poznatom gradskome parku gdje će se prikazivati animirani videospotovi, i održavati sajam stripova. 

– Ovo je bio prirodan korak naprijed za nas, nakon što smo godinama u šibenskoj galeriji Matija ugošćavali strip crtače i njihova djela, otprilike jednom mjesečno u sklopu cjelogodišnjeg programa Animirani Šibenik, na vrlo dobro posjećenim izložbama – objašnjava umjetnički direktor festivala Slave Lukarov.

Slave Lukarov, direktor Supertoon festivala

Uzlet stripa

Posljednjih godina, medij stripa ali i autorska ostvarenja doživljavaju preporod.  Alternativna autorska strip scena na Balkanu sve više buja novim autorima, kolektivima i fanzinima. Grafički romani pokazali su se sjajnim predlošcima za brojne filmske adaptacije i video igre a knjižare i knjižnice u Hrvatskoj nude mnogo više strip izdanja nego prethodnih desetljeća. Istodobno, društveni su mediji postali okupljalište tisuća strip autora, promotivna platforma i prava škrinja s blagom novih talenata.

Iz ‘Ljeta’ Danijela Žeželja

Strip- animacija, animacija-strip…

Animacija i strip u Hrvatskoj oduvijek su se snažno isprepletali, a mnogi su umjetnici istodobno radili u oba medija, pri čemu je niz hrvatskih strip crtača i animatora postizao svjetske uspjehe i dobivao priznanja. I Supertoonov vizual ove godine potpisuje svjetski poznati strip autor i animator Danijel Žeželj. 

Plakat Supertoon 2021., autora Danijela Žeželja

– S obzirom na to da su umjetnici tijekom pandemije ostajali kod kuće i radili od kuće, mnogi od njih uspjeli su naći inspiraciju i u „novom normalnom“ i pronaći vremena za produktivnost na nove i zanimljive načine, što je, vjerujemo, rezultiralo brojnim novim djelima koja zaslužuju biti prikazana široj publici –  veli Slave Lukarov.

Open air – grad pozornica i epidemiološki siguran festival

Nakon najčudnije godine, godine bez presedana, pune izazova i neizvjesnosti – u umjetnosti, filmskoj industriji i svim ostalim aspektima života – organizatori Supertoona žele posjetiteljima festivala ponuditi festivalsko iskustvo uživo koje je epidemiološki sigurno koliko je zabavno i edukativno, baš kao što su to učinili i 2020. godine, s dodanim sadržajem koji će privući novu publiku, kao i goste festivala. Sve se 0država pod zvjezdanim nebom – od pozornica za projekcije, preko razgovora pa do sajma stripa.

Projekcije na Gorici

5 kategorija, 200 filmova, 1000 prijavljenih

Ljubitelji filma i animacije opet će dobiti priliku pogledati oko 200 animiranih filmova, odabranih između 1000 prijavljenih iz cijeloga svijeta, i to na otvorenim prostorima Male lože i Gorice, s monumentalnim zgradama starog grada Šibenika u pozadini. Filmovi se natječu u pet kategorija: kratki profesionalni filmovi, kratki studentski filmovi, kratki filmovi za djecu, glazbeni spotovi i namjenski filmoviIzbor filmova koji će se prikazati u konkurenciji objavljen je na službenoj web-stranici festivala, dok će odabir stripova biti poznat sredinom lipnja.

Projekcije i razgovori na Maloj loži

GRANDTOON – KONKURENCIJA KRATKIH ANIMIRANIH FILMOVA
STUDENTOON – NATJECANJE STUDENTSKIH KRATKIH ANIMIRANIH FILMOVA
PLANKTOON – KONKURENCIJA KRATKIH ANIMIRANIH FILMOVA ZA DJECU
SUPERTUNE – NATJECANJE ANIMIRANOG GLAZBENOG SPOTA
SUPERCOMM – KONKURENCIJA ANIMIRANIH NARUČENIH FILMOVA

Kao i do sada, Supertoonu je na raspolaganju dobro domaćinstvo dviju šibenskih galerija:  Galerija sv. Krševana i njezin studio – Galerija Matija.

Izložbe u Galeriji Matija

Festival Hospitality Office i glavna točka dolaska svakog filmaša koji dolazi u Šibenik na festival, kao i Info centar gdje možete dobiti festivalski katalog, knjižicu i sve informacije koje bi vam mogle zatrebati – bit će u  Galeriji Matija u Ulici Petra Nakica bb. u srcu stare gradske jezgre Šibenika.

A organizatori opet obećavaju 5 izvrsnih ljetnih dana druženja uz animirane filmove i strip.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI