Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
divljaštvo
Ilustracija: 'Ugledni' HDZ-ovac N.V. nakon ubojstva slona

Zimbabve:
Radi korone, odnosno obijesnih turista, pobit će 500 slonova

Ilustracija: 'Ugledni' HDZ-ovac N.V. nakon ubojstva slona

Zbog korone će u Zimbaveu pobiti 500 slonova, inače jedne od najugroženijih vrsta životinja na Zemlji. Premda su nedavno proglašeni kritično ugroženom životinjskom vrstom, slonovima u Zimbabveu loše se piše nakon što je vlada donijela odluku da će dozvoliti odstrijel dijela ovih životinja u cilju privlačenja turista, javlja N1.

Zimbabve će uskoro početi s prodajom prava na odstrijel 500 slonova ove godine, najavljeno je ovaj tjedan. Tinashe Farawo, glasnogovornik tamnošnje intitucije koja kontrolira divlji svijet, rekao je za CNN da je glavni razlog za ovu odluku pad u prihodima od turizma zbog pandemije koronavirusa.

“Mi jedemo ono što ubijemo. Imamo budžet od oko 25 milijuna dolara za naše aktivnosti koji se dijelom skuplja od sportskog lova, ali znate da je sada turizam gotovo mrtav zbog pandemije”, rekao je Farawo.

Ilustracija: ‘Ugledni’ HDZ-ovac N.V. nakon ubojstva slona

Odluku su najavili samo nekoliko tjedana nakon što je afrički šumski slon proglašen kritično ugroženom vrstom, a afrički savanski slon ugroženom.

Simiso Mlevu, glasnogovornica Centra za upravljanje prirodnim resursima, grupe za ljudska prava i zaštitu okoliša u Zimbabveu, rekla je da je ideja “odvratna”:

“Snažno osuđujemo lov na životinje zbog trofeja. To je praksa koja uništava divlje životinje i potiče sukobe među ljudima. Osim toga, sigurno je da preživjele životinje, od onih koje su na meti lovaca, kasnije iz osvete napadaju bespomoćne seljane. Ovu praksu motivira isključivo pohlepa. Postoje puno inovativniji pristupi poput foto safarija i drugih oblika turizma”, rekla je.

Inače, jučer je obilježen Dan planeta Zemlje.

Mladi Trump, sin od Donalda,  odrezao slonu rep (foto twitter)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI