Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Željko Horvatović izabran za predsjednika Visokog kaznenog suda, favorizirani Turudić “izvisio”…

Željko Horvatović izabran za predsjednika Visokog kaznenog suda, favorizirani Turudić “izvisio”…

Ivan Turudić, miljenik HDZ-a i prijatelj najpoznatijeg bjegunca od hrvatskog pravosuđa, Zdravka Mamića, nije izabran za predjednika Visokog kaznenog suda ( VKS-a ). Dobio je samo 4 od mogućih 11 glasova Državnog sudbenog vijeća ( DSV-a ). A sud je bezmalo osnovan kako bi Turudić bio primjereno nagrađen i pozicioniran u sudbenoj vlasti. Državno sudbeno vijeće sa šest glasova za i pet protiv izabralo je dugogodišnjeg suca zagrebačkog Županijskog suda, Željka Horvatovića, poznatog po presudi Branimiru Glavašu za ratni zločin. Možda se ne radi o tektonskom poremećaju u pravosuđu, kao što to kaže odvjetnik Anto Nobilo, ali svakako se radi o velikom iznenađenju .

Jer, Turudić je u kuloarima slovio kao izvjestan budući predsjednik VKS-a na kojemu je trenutno i vršitelj dužnosti. Što se, zapravo, dogodilo?

U svakom slučaju neočekivano, Horvatović je “potukao” Turudića, bivšeg predsjednika zagrebačkog ŽS i dosadašnjeg v.d. Visokog kaznenog suda, pa nije ni čudo da je, nakon sjednice Državnog sudbenog vijeća odbio dati bilo kakvu izjavu. Po svoj prilici je ovakav epilog sa sjednice DSV-a i za njega bio iznenađujuć.

S obzirom na bliske odnose sa Zdravkom Mamićem, osuđenikom pred hrvatskim sudom, koji je za izvlačenje milijuna iz nogometnog kluba Dinamo osuđen na 6,5 godina zatvora, od čega se zaštitio bijegom u susjednu BiH, kao svoju “prvu domovinu”, kako to sam kaže, i s obzirom na aktualni Mamićev obračun s pravosuđem, vjerojatno je da Plenkovićevoj vladi nije trebala i dodatna kompromitacija izborom Turudića na tako visoku sudbenu funkciju. Kad se tome doda i činjenica da je Ivan Turudić jedan od posjetitelja inkriminirane Slovenske 9, gdje se skupljalo “odabrano društvo” kompromitiranog Dragana Kovačevića, bivšeg diraktora Janafa, očigledno je da nekad preferirani izbor Turudića, koji je dugo pripreman za predsjednika VKS-a, više za Vladu nije bio prihvatljiva opcija. Doduše, izbor je bio na DSV-u, ali bilo bi naivno očekivati da se sve spomenuto nije reflektiralo i na članove toga tijela, pažljivo strukturiranog po volji vladajuće većine.

Kako nitko od šestoro kandidiranih za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu nije dobio potreban broj glasova, natječaj će biti ponovljen, a tada, tko zna, možda se kandidira i Turudić, osim, ukoliko demonstrativno ne ode u odvjetničke vode…

Za Horvatovića je glasalo šest od 11 članova DSV-a pred kojim se, prenosi N1, predstavio kao kandidat koji smatra da predsjednik VKS-a mora imati prije svega ljudske kvalitete, biti pravedan, imati neupitne moralne vrijednosti i biti nepristran, a svojim radom i ponašanjem pozitivno utjecati na ozračje na sudu. U prethodnom intervjuu, kao kandidat je izjavio da mu je nezamisliva situacija u kojoj bi mu netko stavio sat na ruku, kao dar, kao što je Mamić učinio jednom od netom suspendiranih osječkih sudaca, a druženje s osobama kojima se sudilo ili još uvijek sudi, ocijenio potpuno neprikladnim i štetnim za cjelokupno pravosuđe.

S druge strane, Turudić je u intervjuu na pitanje o percepciji korupcije u pravosuđu izjavio kako je sigurno da korupcije ima, što nije kuriozitet Hrvatske, nego je prisutna u cijeloj EU, ali nije siguran, kazao je, da je tolika kolikom se u javnosti sugerira. Posebno ga smeta, rekao je, kada na korupciju u pravosuđu upiru prstom oni koji su i sami korumpirani, kada predstavnici nekih zastupničkih tijela optužuju druge za korupciju, iako su i sami bili, ili jesu, pod sumnjom za razne inkriminacije.

Na pitanje o razlozima premještanja suđenja Zdravku Mamiću iz Zagreba u Osijek, potvrdio je da je to dijelom i zbog njega, jer je bivši ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan u svom zahtjevu naveo, kao razlog izmještanja suđenja, prijateljske odnose Turudića i Mamića.

Posebna zanimljivost ove sjednice DSV-a je zahtjev jedne od kandidiranih, Lane Peto Kujundžić, koja je zatražila izuzeće čak četvero članova DSV-a zbog njihovih veza sa Turudićem, napose Dražena Bošnjakovića koji ga je kao tadašnji ministar pravosuđa imenovao za suca suda u osnivanju, demonstrirajući tako i svoj budući izbor. Kujundžić je primijetila i da je predsjednik DSV-a Darko Milković, kao zamjenik predsjednika ŽS podupirao Turudićeve postupke, a za suce Nevena Cambija i Lidiju Vidjak, da su osobni Turudićevi prijatelji, a kao takvi očekivano pristrani. No, iako apsolutno argumentiran, njezin zahtjev nije prihvaćen, a Peto Kujundžić ( možda i zbog toga) nije dobila nijedan glas DSV-a.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI