Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
zagrebni život
Neuporabljivo (foto TRIS/G. Šimac)

Zagreb:
‘NEUPORABLJIVO zbog NEBRIGE’

Neuporabljivo (foto TRIS/G. Šimac)

U srcu Zagreba, usred Hrvatske, na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice, i dalje se klima i prijeti razjapljena zgrada, a cigle i dijelovi fasade leže na asfaltu, otpale prije više od godinu dana u potresu. Dakle, taj je potres potresao Zagreb i Zagrepčane prije – godinu dana. Prije godinu dana…

Vjerojatno ne postoji boljeg i jasnijeg pojašnjenja tko i što vlada Zagrebom… i Hrvatskom.

Nemar, nebriga, nesposobnost… itd. Sve se to jasno očituje u ovom žalosnom i upozoravajućem prizoru.

Možete li se zamisliti da bi ovakav prizor bio moguć u središtu Beča, Londona.. bilo kojeg europskog i svjetskog glavnog grada, tzv. prijestolnice neke ozbiljne države?

Teško.

Šetnja s potresom (foto TRIS/G. Šimac)

Vjerojatno ni ova tragična činjenica da vlasti u godinu dana nisu uspjeli počistiti štete od potesa i osigurati jedno križanje u najužem centru Zagreba, u kojemu su usput i sjedišta policiije, visokih sudova, ministarstva itd., nekima neće biti dovoljna da se zapitaju: pa čekaj malo, kako je ovo moguće, tko to vlada gradom?

Netko je na ogradu koja je postavljena oko ruševine zakačio veliki transparent nalik na naljepnice koje su se lijepile na oštećene kuće nakon potresa, te je na njoj istaknuto: NEUPORABLJIVO, zbog OŠTEĆENJA, zbog NEBRIGE – PRVA GODIŠNJICA, uz stilizirani  broj jedan u obliku voštanice.

Neuporabljivo (foto TRIS/G. Šimac)

Ispred ograde neki građani Zagreba postavili lampione kakvi se postavljaju na groblja.

Snažna je to poruka. Simbolična, ali i konkretna i vrlo precizna. Ukoliko Zagrebom i Hrvatskom što prije ne krenu upravljati neki mudriji i pošteniji ljudi, nema nama svijetlije budućnosti.

Nema nam spasa, dok dopuštamo da nama i našim životima vladaju bezprizorne mutikaše, kradljivci naših zajedničkih dobara, lišeni ikakve vizije i sposobnosti za rad na općem boljitku, kvarni paraziti, strvinari, lopovi i profiteri koji se bogate na općoj nevolji, pa tako i na prirodnim katastrofama.

Netko je na ogradu okačio i natpis: SRETNA 2021…

Teško, uz ovakve… NEUPORABLJIVE vlasti.

Sretna 2021. (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

 

Neuporabljivo (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI