Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
vijesti iz hrvatske
Spomenuti spomenik Nikoli Tesli

Skoro senzacionalno:
Gospić ‘vraća’ spomenik Nikoli Tesli 30 godina nakon što je miniran

Spomenuti spomenik Nikoli Tesli

Kip izumitelja Nikole Tesle, poput onoga koji je do Domovinskog rata bio u njegovu rodnom gradu, ovih se dana, nakon trideset godina, vraća u Gospić, javljaju mediji tu – za ličke prilike – senzacionalnu vijest. Tijekom rata u 1990-ima Teslin spomenik na tadašnjem gradskom trgu srušen je miniranjem.

Nepoznatim minerima je tada smetao spomenik najpoznatijem svjetskom znanstveniku o kojemu su napisane knjige, snimljeni filmovi, po kojem se zovu muzeji… itd. Najvjerojatnije su spomenik poremećeni mineri srušili jer su čuli da je Tesla dijelom porijeklom bio srpske nacionalnosti. Ovime će se nakon gotovo trideset godina spomenik Nikoli Tesli vratiti u Gospić. Počinitelji, koji su do danas ostali nepoznati, minirali su ga 16. veljače 1992. Spomenik je, inače, na trgu stajao od 1981. godine.

Spomenuti spomenik Nikoli Tesli

“Ovih se dana odvijaju posljednji, završni radovi na Trgu Nikole Tesle, a ubrzo će tamo biti postavljen i kip našeg poznatog sugrađanina. Dogovorili smo se da bismo svečanost predstavljanja novouređenog trga i povratka Teslina kipa obilježili 23. travnja. S obzirom na to da je Tesla bio doista posebna i neobična osoba, htjeli smo i da obilježavanje ne bude obično, već posebno. Zato smo dogovorili suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, koji je pripremio doista poseban program, na vrhunskoj razini, kakav Tesla i zaslužuje, kazala je za Večernji list zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša.

Za one koji se čude što se to desilo u Gospiću pa nakon 30 godina vraćaju spomenik jednom od nacjenjenijih izumitelja u povijesti čovječanstva, treba reći kako je je Katarina Prša nezavisna političarka, tj. nije iz redova HDZ-a koji desetljećima loše vlada Likom, jednom od najsiromašnijih, najpustijih i najnerazvijenijih regija u Hrvatskoj i u Europi, koja je takva  unatoč iznimnim prirodnim ljepotama i drugom vrijednostima.

Dakle, HDZ je munjevito, poput nekih Teslinih izuma, otezao vraćanje spomenutog spomenika.

Odljevi brončanog spomenika Tesle, rad poznatog kipara Frane Kršinića, postavljeni su 1963. ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, 1976. na slapovima Nijagare i 1981. na središnjem gospićkom trgu. Posljednjih nekoliko godina, nakon izlijevanja novog primjerka u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, spomenik je tamo čekao daljnju sudbinu.

Umjesto zaključka, evo jednog citata Nikole Tesle upućenog Srbima i Hrvatima uoči 2. Svjetskog rata:

-Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI