Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
djeca / POLITIKA / potresno
Premijer čvrsto stao u obranu ministra Aladrovića: Ministar ne može biti odgovoran, greška se dogodila na terenu…

Premijer čvrsto stao u obranu ministra Aladrovića:
Ministar ne može biti odgovoran, greška se dogodila na terenu…

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, dao je, neposredno prije zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a,  izjavu novinarima u kojoj ističe da objektivna odgovornost Vlade postoji za sve što se zbiva, ali odgovornost ministra nije moguće povezati s greškama pojedinaca u sustavu, kad je riječ o tragičnoj smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške…

Plenković smatra, prenosi N1, da je Vlada reagirala promptno, i da je najbitnija sigurnost djece. Ministar je, napominje, imao više važnih sastanaka i s građanskim inicijativama i s predstavnicima centara socijalne skrbi. Sve što je mogao je i učinio, tvrdi.

Zakon je donesen, ističe premijer, da bi se poboljšao sustav udomiteljstva. Tragedija u Novoj Gradiški može biti poticaj za promjene zakonskog okvira, ali se, naglasio je, treba fokusirati na individualnu odgovornost svih koji su bili uključeni u ovaj strašni slučaj.

Kad je riječ o prednostima biološke obitelji, predsjednik Vlade ističe kako je normalno da se djeca razvijaju i odrastaju uz svoje biološke roditelje, kad je u obitelji sve dobro. Ali sve obitelji nisu funkcionalne, nisu zdravo i pozitivno ozračje za djecu, postoje disfunkcionalne obitelji s problemima, i u takvim slučajevima interes djeteta je ispred prava biološke obitelji. Dakle, zaključio je premijer, dijete ne treba forsirati da bude u biološkoj obitelji ako je ona rizična i ako se u njoj mogu dogoditi tragedije poput ove u Novoj Gradiški. Djecu treba izdvojiti iz nezdrave okoline čim se dokaže da su u opasnosti. No, koliko god mijenjali zakone kako bi zaštita djece bila pravodobna i efikasna, nema garancije da se neće dogoditi zločini poput ovog ili poput onog svojevremeno na Pagu, jer uvijek ima ljudi koji čine zlo, kazao je Plenković. Obaveza je države, dodao je, da poduzme sve da se takve tragedije svedu na što manji broj, a to se može postići samo ako sustav bude bolje funkcionirao.

Podsjetio je i da je Zakon o udomiteljstvu donesen prije dvije godine kako bi se ta procedura ubrzala i što veći broj djece zbrinuo. Za njega je nevjerojatno da se takva tragedija mogla dogoditi, a pogotovo da je udomljena djevojčica vraćena u tako rizičnu, dokazano nasilničku biološku obitelj. Ali, odgovornost mora biti individualna, i to svih uključenih u slučaj, a ovo nije pogreška ravnatelja u ministarstvu, ili državnog tajnika, odnosno ministra, kategoričan je premijer u obrani “svojih ljudi”. Jer, kaže, greška se dogodila na terenu, sve se dade provjeriti i ne smije biti generaliziranja.

Za razliku od Plenkovića, ministar Aladrović priznaje da postoji i njegova i odgovornost svih u sustavu, od najniže do najviše razine. Ali, o ostavci ne razmišlja…

Premijer je komentirao i napade, pa i prijetnje socijalnim radnicima.

Internet je zamišljen da čovječanstvu dade besplatno najbolje, a nekad izvlači najgore iz ljudi, u smislu govora mržnje, zla, uvreda koje su svakodnevno prisutne. To je problem neregulirane platforme kao što je Internet na kojoj svatko anonimno nekažnjeno može napisati što hoće, što je po mom dubokom uvjerenju katastrofa. U prošlom mandatu smo imali situacije kad su socijalni radnici ubijeni i u vrijeme naše Vlade osigurana im je zaštita i socijalni radnici su proglašeni službenim osobama-rekao je Plenković, aludirajući na poruku “ubojice” koja je jutros dočekala na fasadi zgrade zaposlenike Centra socijalne skrbi u Novoj Gradiški.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI