Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
(NE)RED / bože oprosti / POLITIKA
Milanović & Plenković: Šef države poručio da bi vojnicima mogao reći da ostanu doma, da ne idu u Okučane, zbog odvojenih protokola državnog vrha…

Milanović & Plenković:
Šef države poručio da bi vojnicima mogao reći da ostanu doma, da ne idu u Okučane, zbog odvojenih protokola državnog vrha…

Permanentni sukob predsjednika Republike i premijera, oko gotovo svega u čemu suodlučuju Pantovčak i Banski Dvori, postao je hrvatski politički folklor. Nova runda sukoba vodi se oko veleposlanika, a okidač sukoba je bio planirani protokol za Okučane i obilježavanje obljetnice vojne operacije Bljesak. Predsjednik Republike, Zoran Milanović najavio je da bi mogao reći vojnicima da ove godine ostanu kod kuće i ne idu u Okučane, zbog odvojenih protokola. Premijer kaže da se tu radi o kavanskoj zamjeni teza i da glumatanja s jednim vijencem i jednom delegacijom neće biti!

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, bio je danas na vojnoj vježbi na poligonu Gašinci, a nakon vježbe komentirao je aktualne političke prijepore u državnom vrhu.

Osvrnuo se na obljetnicu Bljeska koja se obilježava u Okučanima, uz odvojene protokole Vlade, Sabora i šefa države. Izrazio je nadu da neće biti kao lani kada je Okučane demonstrativno napustio zbog pripadnika HOS-a u odorama s ustaškim znakovljem, a koji su bili dio službenog protokola.

-Ovakav način polaganja vijenaca u kojem vojnici tamo moraju stajati satima da bi se poštivale neke epidemiološke mjere pa političari dolaze na rate, dovodi u nezavidan položaj načelnika Glavnog stožera i načelnika Kopnene vojske koji, ako se ne žele zamjeriti nikome, moraju tamo dežurati kao na šanku. Moraju doći sa mnom pa čekati Plenkovića, pa čekati Jandrokovića… Mislim da ću im reći da ostanu doma. Da ih zaštitimo, da ih ostavimo doma. Razmišljam o tome, sad ću razgovarati s ministrom. To je način da zaštitimo vojnike- rekao je Milanović.

No, ministar obrane Mario Banožić, smatra da je vojnicima na čast i ponos biti na takvim obljetnicama, i da oko njihovog sudjelovanje nema nikakvih dvojbi što se njega tiče. Premijer Andrej Plenković također je oštro i decidirano Milanoviću poručio da će biti odvojeni protokoli, poseban vijenac predsjednika Republike, poseban vijenac Sabora i poseban od Vlade. A dokad će tako, pa što se njega, premijera tiče, to može tako sukcesivno do kraja mandata, kazao je Plenković bez i najmanje volje da se sukobi i napetosti između “dva brda” relaksiraju.

Drugi front sukoba Milanović je otvorio na pitanju imenovanja veleposlanika koje se već duže vrijeme odlaže.

– Imamo opstrukciju sustava i ambiciju jedne stranke da kontrolira sve. Neće više. Eto, to je prvi korak. Neka ministar pazi što govori jer mi je otvorio nove horizonte. Ako odgovaram za nešto, onda moram u tome sudjelovati. Nadgledat ću i moji suradnici će nadgledati jer su u protivnom sve ustavne odredbe besmislene. Učinit ću sve da stranačkih interesa u diplomaciji bude kao u vojsci. Odnosno da ih u vojsci uopće ne bude, a u diplomaciji gotovo ništa. U diplomaciji radi cijela jedna mala vojska koja se neće zapošljavati potpuno u diskreciji i temeljem telefonskih razgovora i uobičajenih intervencija. To više neće biti tako. U protivnom će cijeli sustav stajati. Možemo se dogovarati, ne trgovati, dogovoriti u pet dana tko je odgovoran za pokušaj stranačke uzurpacije hrvatske države- žestoko će Milanović.

Predsjednik Vlade mu je vrlo brzo uzvratio još oštrijim tonom.

-Mi smo kao Vlada na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predali prijedlog imenovanja nekoliko veleposlanika, čini mi se da je to bio prijedlog za 10-ak veleposlanika, i on je to dobio. Kad odgovori na taj prijedlog, nastavit ćemo razgovore na tu temu- rekao je Plenković i dodao:

-Podsjetit ću, nema zamjene teza, nema nikakve podjele fifti-fifti. Ono što on želi i što se neće dogoditi je da otprilike, mi odaberemo par destinacija s par kandidata, a da ostale ostavimo njemu prazne. Toga nema. Dakle, mene ne zanimaju nikakve prakse naših kissingera, tipa Mesića i Josipovića, i sličnih. Nikoga mi ne predlažemo s ceste, nikoga mi ne predlažemo tko nije kompetentan, i stoga te teze o njemu kao nekakvom braniku da HDZ ne kontrolira sve, da ja osobno ne kontroliram sve, čista zamjena teza- zaključio je Plenković.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI