Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
(NE)RED / političarenje / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Kad Stevo Culej piše državnom vrhu i poziva na jedinstvo predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića, vrag je zbilja odnio šalu…

Kad Stevo Culej piše državnom vrhu i poziva na jedinstvo predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića, vrag je zbilja odnio šalu…

U povodu obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u Okučanima, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Savez udruga branitelja radnika RH uputila je otvoreno pismo državnom vrhu uz poruku: Dosta je podjela! Pismo je upućeno predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, a njime tri braniteljske udruge traže od vodećih ljudi države da se u Okučanima položi jedan, zajednički vijenac, i da na komemoraciji bude jedan protokol.

Pismo su naslovili s “Dosta je podjela! Vijenac povodom obilježavanja 26.obljetnice VRO “Bljesak” položimo svi zajedno!”, a potpisuje ga, da hrvatski politički cirkus bude veći, HDZ-ov Stevo Culej. A evo, što u pismu stoji:

Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske Zorane Milanoviću, predsjedniče Hrvatskog sabora Gordane Jandrokoviću i predsjedniče Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske, zajedno s velikim brojem udruga proisteklih iz obrambenog Domovinskog rata, poziva Vas na zajedništvo povodom obilježavanja 26. obljetnice VRO “Bljesak” u Okučanima”.
Naime, prateći putem medija sve nesuglasice koje proizlaze iz izjava čelnika izvršne vlasti- pišu branitelji- postali smo jako tužni zbog podjela među Vama koji vodite jedinu nam domovinu Hrvatsku te Vas stoga pozivamo na zajedništvo prilikom polaganja vijenca našim poginulim suborcima koji su Vama, sadašnjem političkom vodstvu, svojim životima darovanima domovini omogućili djelovanje u neovisnoj, samostalnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Obilježimo pobjedu nad srpskim agresorom svečano i dostojanstveno!
Ističemo kako danas nitko od nas ne bi uživao slobodu, demokraciju, jednakopravnost, suverenitet, teritorijalnu cjelovitost te sva prava i obveze moderne države Republike Hrvatske da smo mi, hrvatski branitelji, bili podijeljeni u obrani domovine ovako kako ste Vi danas podijeljeni u vođenju iste. Podjelama ne doprinosite ničemu dobrom, nego produbljujete ekonomsku i svaku drugu krizu koja nagriza našu državu, a samim tim i naš voljeni hrvatski narod. Pokažite poštovanje narodu koji Vas je izabrao, trezveno razmišljajte i djelujte kako bi riješili nagomilane probleme jednako kao što smo mi, hrvatski branitelji, pokazali spremnost i poštovanje u obrani domovine te stavili čak i svoje živote na raspolaganje. Pokažete političku volju i želju za zajedništvom o kojem stalno govorite, ali ga u praksi ne provodite– pozivaju iz triju braniteljskih udruga vodstvo države.

Na predstojećoj 26. Obljetnici VRO “Bljesak” u Okučanima treba i mora biti samo pobjedničkog ponosa, dostojanstva i zajedništva na koje Vas ovim putem sve skupa pozivamo. Poštujući epidemiološke mjere, a s iskrenom ljubavi prema našoj domovini Republici Hrvatskoj, vjerujemo kako je jedinstveno obilježavanje obljetnice VRO “Bljesak” moguće!
Pozdravljamo vas najstarijim hrvatskim pozdravom, Bog i Hrvati!”- stoji na kraju otvorenog pisma braniteljskih udruga.

Reagiranje je to na čvrst stav premijera Plenkovića da će, navodno, zbog epidemioloških razloga, ali i ne samo zato, biti više protokola, odvojeno za Vladu, Sabor i predsjednika Republike, i svako će izaslanstvo položiti svoj vijenac. Nema glumatanja, izjavio je premijer i time jasno dao do znanja da ni u protokolarnim prilikama ne želi stajati uz šefa države, nakon salvi uvreda koje je izrekao na njegov i račun njegovih ( Plenkovićevih ) suradnika.

Predsjednik Milanović je, pak, poručio da će vojni vrh i zapovjednici, Kruljac i Džanko, s njim polagati vijenac u Okučanima, a tko će biti s Plenkovićem, ne zna.

Za premijera Plenkovića “to pokazuje još jednom da politizira ( Milanović, op.a.)
Hrvatsku vojsku, a to je nešto najgore što treba činiti vrhovni zapovjednik. I to na dan kada ćemo svi zajedno obilježiti VRO Bljesak. To govori o tome koliko je ispod razine funkcije za koju je, nažalost, dobio povjerenje većine birača- izjavio je, u maniri najnevinijeg, premijer Plenković, uz poruku da zajedničkog polaganja vijenaca nema niti će biti, i na to se treba naviknuti. A obljetnica Bljeska, rekao je, obilježit će se, dostojanstveno, kao i na Plitvicama.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI