Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Jasenovac, 76 gdina od proboja logoraša iz zloglasnog logora smrti: Tri kolone nesloge i jedna poruka osude ustaške ideologije i zločina

Jasenovac, 76 gdina od proboja logoraša iz zloglasnog logora smrti:
Tri kolone nesloge i jedna poruka osude ustaške ideologije i zločina

Hrvatski državni vrh ostao je vjeran svojoj neslozi i na 76-tu obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac. Tri odvojene kolone danas su položile vijenac i upalile svijeću za žrtve jednog od najstrašnijih zločina u Drugom svjetskom ratu. Prvi je stigao premijer s ministrima, za njim šef Sabora, svaki sa svojim vijencem, i naposljetku predsjednik Republike s ružom i kamenčićem ( židovski običaj ) u ruci. Izgovor za ovaj “jasenovački triptih” bile su epidemiološke mjere, iako je svima jasno da se zapravo radi o dubinskom neslaganju čelnika države…

Pokazali su to i svojim bitno različitim stavom oko ustaškog pokliča Za dom spremni koji i danas ima neku vrst iracionalnog legitimiteta u javnom prostoru, voljom vlasti koja se tomu nije dovoljno jasno i odlučno usprotivila.

Predsjednik Milanović je izrazio žaljenje zbog tri zasebne kolone u Jasenovcu, umjesto jedne zajedničke.

-Ovo nije stvar da li glumimo ili ne- rekao je- jer onaj tko je državnik mora biti spreman i pokazati emociju, i bijes i ljutnju ako je opravdana, ali isto tako i katkad, ne glumiti, nego se ponašati u skladu s nekim očekivanjima- komentirao je novu manifestaciju nesloge državnog vrha Milanović.

Premijer Plenković o tome nije danas govorio, sve je, kaže, rekao jučer, kada je poručio kako nema razloga za glumljenje. Predsjednik Sabora, Jandroković, ponajprije je ocijenio da je bolje da u ovim okolnostima nisu došli zajedno pokloniti se žrtvama, iz epidemioloških razloga. A da nije samo o tome riječ, potvrdio je, napominjući da je drugi uvjet za zajedničku kolonu u Jasenovcu “da se ponašamo u skladu s nekim civiliziranim stečevinama, da pazimo što govorimo jedni o drugima”.

O takvim, kvaziepidemiološkim alibijima Milanović u svom klasičnom stilu veli:

-I to kažu ljudi koji su nekidan imali seosku svadbu u centru Zagreba kad su promovirali kandidata za gradonačelnika HDZ-a, skupili su stolove, pošto se radi o Šumadiji. Ti izgovori su neuvjerljivi i jadni- reći će, bez umatanja u celofan, šef države, nastavljajući s prezentacijom svojih zemljopisnih znanja.

-Ovo je epidemiološka stvar? Gledate li odavde prema istoku, morate se malo provući kroz sam jug Karpata, kroz Đerdapsku klisuru, to je kao filter, međutim, mimo toga sve do prostora gdje se kote amorske tigrice sibirske je ravno. Dakle, osjetit ćete, ako nemate alergiju, miris nakota ugroženih životinja. A da ne govorimo o sibirskim vučicama. To kad vam je začepljen nos. Dakle, ovo je potpuno epidemiološki sigurno mjesto- slikovito će predsjednik Republike.

Čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista ( SABA ) Franjo Habulin, iako, navodno, najavljen u protokolu šefa države, danas je u Jasenovac stigao s predstavnicima žrtava. Ako se pita Milanovića, “čovjek je ucijenjen”.

– Nije se čak usudio ni nazvati i reći – ja ne mogu, moram imati most prema Vladi– kazao je Milanović, tvrdeći da se Habulin predomislio zbog straha da SABA ne ostane bez vladinog financiranja. Habulin to demantira, i tvrdi da se radilo o dogovoru predstavnika stradalnika da oni idu u svojoj koloni.

Predsjednik SABA je možda opstruirao šefa države, ali su s njim pred Kameni cvijet u Jasenovcu s pijetetom zastali bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, te bivša premijerka Jadranka Kosor.

Iako se ni državni vrh ni predstavnici žrtava nisu mogli ni ove godine usuglasiti oko jedne zajedničke kolone u Jasenovcu, bili su suglasni u porukama osude ustaške ideologije i utaškog zločina nad Židovima, Srbima, Romima, ali i Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnosti, počinjenog u zloglasnom endehazijskom logoru smrti Jasenovcu.Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI