Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA / POLITIKA & KRIMINAL
Dragan Kovačević ponovo uhapšen!

Dragan Kovačević ponovo uhapšen!

Bivši direktor Janafa, Dragan Kovačević, u srijedu je ponovo uhapšen kao drugoosumnjičeni u aferi Janaf, a privedena je i još trojica osumnjičenika pod sumnjom, kako javlja N1, za koruptivna kaznena djela primanje mita radi namještanja poslova. Policija je za N1 potvrdila da je u tijeku “realizacija krim istraživanja s USKOK-om”, te da je uhapšeno nekoliko osoba zbog sumnje na korupciju.

U priopćenju USKOK-a, koji se oglasio povodom uhićenja Kovačevića i ostalih, potvrđeno je uhićenje više osoba radi sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela i provođenja hitnih dokaznih radnji kao rezultata kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Bivši direktor Janafa, Dragan Konačević je po izlasku iz istražnog zatvora, gdje je proveo tri mjeseca, tvrdio kako nije ukrao “ni jednu lipicu”, uvjeravao javnost da će na sudu dokazati svoju nevinost, a za milijun eura pronađenih u njegovoj garaži govorio je kako se radi o novcu njegovih poslovnih partnera,namijenjenom za kupnju 250 hektara zemljišta u Slavoniji.

Otkriće da su u njegov klub, u Slovenskoj 9 , dolazili brojni državni dužnosnici, među kojima čak i predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar Tomislav Čorić, sudac Ivan Turudić, poznati poduzetnici itd., šokiralo je Hrvatsku, a sam je Kovačević tvrdio da se zapravo radi o udruzi Slavonaca, nekoj vrsti zavičajnog kluba ( ?! ) No, Slavonaca je u klubu bilo taman koliko i onih iz drugih hrvatskih regija, bilo je ključno jedino da su na važnim političkim, sudbenim ili poduzetničkim pozicijama, da imaju novac, moć i utjecaj. U međuvremenu, priča o Kovačevićevom klubu u Slovenskoj ulici u Zagrebu, gdje se okupljala tzv. društvena elita, pala je u zaborav unatoč tome što kompromitira i neke od visokih državnih dužnosnika…

Istragom USKOK-a u aferi Janaf obuhvaćeno je čak 14 osoba koje se tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, pogodovanje pri dobivanju poslova, zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno pomaganje u tim nezakonitim radnjama. Dragana Kovačevića se, pak, sumnjiči da je od prvoosumnjičenika, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek, Kreše Peteka, primio mito kako bi mu osigurao dobivanje unosnih poslova. No, Petek, navodno, nije “podmazivao” samo Kovačevića, nego je, kako ga se u istrazi tereti, podmićivao i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika, HDZ-ovog zastupnika Dražena Barišića, ali i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške, također saborskog zastupnika, Vinka Grgića, koji su Petekovoj tvrtki nezakonitim pogodovanjem osiguravali milijunske poslove. Očito vjerujući da im nitko ništa ne može…

Kovačević, koji navodno nikad nije ukrao nijedne lipice, sumnjiči se i da je po primitiku tajne informacije da će biti uhićen, žurno sakrio 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji, pak, tvrdi da je to njegov novac. Time što je postao jedan od aktera u aferi, Puklin je doveo u neodrživu poziciju i svoju suprugu Mirelu Alerić Puklin koja je bila prisiljena tražiti razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI