Neovisni novinarski portal
8.5.2021.
(NE)RED
Četiri mjeseca nakon potresa hvale se kako je ‘počelo uklanjanje još dvadesetak u potresu teško oštećenih objekata’

Četiri mjeseca nakon potresa hvale se kako je ‘počelo uklanjanje još dvadesetak u potresu teško oštećenih objekata’

Traljavost, neodgovornost i nesposobnost glavnine onih koji obnašaju vlast u Hrvatskoj vidljiva je posvuda. Na žalost, najvidljivija je tamo gdje je ljudima najteže, a to je trenutačno potresom razrušeno područje Banije ili Banovine. Naime, kako prenosi Hina, valjda kao dobru vijest, iz tamnošnjeg tzv. Stožera javljaju kako je nakon što je na području Banovine dosad uklonjeno više od 40 građevina oštećenih u potresu, u petak je počelo uklanjanje još dvadesetak u potresu teško oštećenih objekata, među kojima 14 obiteljskih kuća. Time se diči Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, i to četiri mjeseca nakon najjačeg potresa.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Stožera, danas je započelo uklanjanje 19 objekata koji su teško oštećeni u potresu koji je pogodio područje Banovine.

Od toga broja, 14 je objekata u privatnom vlasništvu, a posrijedi su uglavnom obiteljske kuće na području Petrinje, Siska, Gline, Jasenovca, Majura i Kukuruzara za čije su temeljito uklanjanje vlasnici prethodno dali pisanu izjavu o suglasnosti.

U tijeku je i postupak ishođenja suglasnosti za uklanjanje dodatnih 20 nekretnina. U međuvremenu je pripremljeno stotinjak elaborata o uklanjanju nekretnina kojih je statika bitno poremećena te predstavljaju opasnost.

Petrinja (foto TRIS/G. Šimac)

Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 40 građevina koje su stradale uslijed razornoga potresa s kraja prošle godine i podrhtavanja tla slabije jakosti koji su za tim uslijedili.

Istodobno, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zaprimio je 4.915 zahtjeva za poslijepotresnu obnovu nekonstrukcijskih elemenata na obiteljskim kućama, poput dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova. U tijeku je izrada projekata tzv. nekonstrukcijske obnove, a predviđeno je da početkom svibnja započnu radovi na obnovi.

Ugovori za izradu projektne dokumentacije potpisani su za 1.060 kuća.

Dosad je 37 tvrtki iskazalo interes za izvođenje radova, a idućeg će tjedna biti potpisani prvi ugovori s izvoditeljima radova na obnovi nekonstrukcijskih elemenata.

Ilustracija Hrvatska zastava usred puste Petrinje (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI