Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
hadeze / izborište / POLITIKA
Ante Šimunović, voditelj kampanje V.Š.Ožbolt, zatražio brisanje iz članstva HDZ-a: Što je čekao dosad? Novo političko utočište…?

Ante Šimunović, voditelj kampanje V.Š.Ožbolt, zatražio brisanje iz članstva HDZ-a:
Što je čekao dosad? Novo političko utočište…?

Ante Šimunović, voditelj kampanje Vesne Škare Ožbolt, nezavisne kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu, objavio je danas da napupšta HDZ. Realno govoreći, Šimunović je još od 2018., kada je sabotirao Plenkovićev izvještaj o radu i novi Statut stranke, a potom 2019. zbog sudjelovanja u WhatsApp grupi “Uskoci i hajduci”, koja je kritizirala stanje u HDZ-u, deklarirani oponent u stranci, a zajedno s još grupom stranačkih kolega bio je i ekspresno izbačen iz HDZ-a. Utoliko, njegov razlaz sa strankom čiji je bio jedan od utemeljitelja, nije nikakvo iznenađenje.Čudi jedino da je sve dosad bio u HDZ-u…

-S danom 19. travnja 2021. istupam iz članstva Hrvatske demokratske zajednice, pa molim da me se briše iz evidencije članstva- naveo je u svom zahtjevu Šimunović, inače član HDZ-a od 11.veljače 1990.

-Do današnjih dana pokušavao sam promijeniti stvari unutar stranke, osobito unutar zagrebačkog ogranka. No danas, nakon dvaju koalicijskih mandata sa strankom BM365, uvjeren sam da je to nemoguće učiniti sa strankom koja je kreirala klijentelističko-koruptivnu mrežu u gradu Zagrebu- navodi u zahtjevu za brisanjem iz članstva Šimunović, prenosi N1, objašnjavajući svoju optužbu na račun stranke u kojoj je bio tridesetak godina.

-Očita je namjera predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića bila “podariti” Milanu Bandiću još jedan mandat. Ta je namjera pokazana odbijanjem raskidanja koalicije MB365, što je bio uvjet g. Damira Vanđelića da bude gradonačelnički kandidat HDZ-a u Zagrebu, a konačno je dokazana nominiranjem jednoga zastupnika vladajuće koalicije HDZ-BM365 za kandidata HDZ-a u Zagrebu. Danas GO HDZ-a Zagreba vode ljudi koji su dio vladajuće gradske strukture, koji su u Gradsku upravu, gradska poduzeća i ustanove “smjestili” stranačke poslušnike, svoje kumove, rodbinu i prijatelje. To je razlog zašto u Zagrebu, bez obzira na jako dobre rezultate stranke na parlamentarnim izborima, HDZ-ovi kandidati na izborima dobivaju mizernih 5-6 posto. To je razlog zašto se unutar članstva o GO HDZ-a Zagreba govori posprdno kao o “HDZ365”.Tragična smrt Milana Bandića – nastavlja Šimunović-dovela je HDZ u nemoguću poziciju; kandidat nema nikakve šanse za pobjedu, a u Skupštini nitko ne želi koalirati s HDZ-om. Tek kada se raspusti GO HDZ-a Zagreba, HDZ će moći započeti povratak na pozicije relevantnog čimbenika u gradskoj politici. Osobno više ni na koji način, pa ni formalnim članstvom u stranci, ne želim pridonositi HDZ-u u gradu Zagrebu. Kako uistinu osjećam unutarnju potrebu za značajnim promjenama u mome rodnom gradu, odlučio sam za gradonačelnicu na ovim izborima podržati gospođu Vesnu Škare Ožbolt. Uvjeren sam da će kao gradonačelnica uspješno rasplesti klijentelističku mrežu uspostavljenu od koalicije HDZ-BM365”– poručuje bivšim kolegama Šimunović, izravno optužujući HDZ za korupciju.

Šimunović je bio gradski vijećnik, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, sudjelovao je i u izbornom stožeru stranke za parlamentarne izbore 2016., ali se nakon toga razišao s glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem koji je bio i glavna meta kritika HDZ-ove WhatsApp grupe “Uskoci i hajduci”. Ni danas ne misli da su kritičke opaske koje su se razmjenjivale u spomenutoj grupi bile govor mržnje, ali mu je bilo jasno da se Jandroković naljutio zbog nadimka “agent 808”, što je bila aluzija na minoran broj glasova koje je dobio na parlamentarnim izborima.

Kako bilo, osmero “ljutih kritičara”, među kojima je bio i Šimunović, tada je po kratkom postupku izbačeno iz HDZ-a, a jedan je istupio sam . Šimunović je “prijeki partijski sud” tada  komentirao za Večernji list navodeći da je kritizirao Jandrokovića i Andriju Mikulića, kao šefa zagrebačkog HDZ-a, pri čemu je prvog nazvao “agentom 808 “, a za drugog ja kazao da ni u Sjevernoj Koreji glavni državni inspektor ne bi mogao biti istodobno i predsjednik najveće stranačke organizacije. Bio je uvjeren da su mu njih dvojica i “smjestili” izbacivanje iz stranke.

Šimunović se, zapravo, deklarirao kao unutarstranačka opozicija još u svibnju 2018. kada je u Ciboni, na Saboru HDZ-a, pred oko pet tisuća članova,  održao žestok govor protiv politike šefa stranke, apostrofirajući svoju potporu referendumskim inicjativama za izlazak iz Istanbulske konvencije i za izmjene izbornog sustava kojim se zadire u manjinska prava. Bio je jedini koji nije podržao Plenkovićev izvještaj o radu.

-Kakva je to pučka stranka- govorio je – koju ne zanimaju referendumi pokrenuti od građana, a koje podržavaju i brojni domoljubni intelektualci.

Šimunović je sve začinio i objavom na Facebooku gdje se požalio kako mu je, nakon što je 11 godina bio tajnik velikogoričkog HDZ-a, zamjenik gradonačelnika, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, vodio izborne stožere od lokalne do nacionalne razine, bio blokiran pristup FB profilu stranke , odnosno zabranjeno mu je komentiranje i lajkanje na službenoj stranici HDZ-a, što je, kao jedan od utemeljitelja stranke, doživio kao poniženje.

-Ovaj me jučerašnji Sabor podsjetio na tmurne ‘80-te i kongrese partijskih komiteta. Od natjecanja tko će Dragome Vođi tijekom Sabora opjevati veće hvalospjeve, posramila bi se i Sjeverna Koreja! O stvaranju kulta ličnosti da ne govorim. Kao u najcrnja komunistička vremena- napisao je prije tri godine u objavi na svom Facebook profilu i tome pridodao i korupcijsku aferu “Hotmail”.

-Kada se predsjedniku HDZ-a dogodi nešto takvoga, odmah bi trebalo uslijediti njegovo SVJEDOČENJE pred Predsjedništvom, kako bi najviša stranačka tijela dobila od njega i osoba koje je sam odabrao jamstva da njihova afera neće naštetiti Stranci. Briga njega za HDZ, on samo gleda svoj rejting i kako bi Stranku “upogonio” i iskoristio za razvoj svoje karijere. I usputno svojim kompanjonima (za koje je znao iz kojih i kakvih krugova dolaze) omogućio enormno bogaćenje na račun naroda, na račun njegovoga “stada”.
Blago nama kada je naš Veliki Vođa pametniji i od naše Crkve i od Akademije, čak vodi i stručno(!?) povjerenstvo za reformu obrazovanja. No, nama njegova “avangarda” predvođena Radom Borić, Miloradom Pupovcem i sličnima – ne treba!- poručio je na kraju svoje objave.

Kod svega toga pravo je pitanje što je dosad Ante Šimunović radio u HDZ-u kao deklarirani oponent već najmanje tri godine, a gdje je dočekao i 2021., da bi tek sada,  valjda ne želeći da ga HDZ izbaci zbog kandidiranja na listi druge stranke, zatražio brisanje iz članstva. Teško da bi to učinio da nije našao novo političko utočište. Kod Vesne Škare Ožbolt…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI