Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
ekoslov / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Vijećnik ŽS ŠKŽ Tomislav Čolak: U tri godine na sanaciji kninskih laguna s opasnim otpadom ništa nije učinjeno, a ministar Ćorić obmanjuje zastupnika Bulja i javnost!

Vijećnik ŽS ŠKŽ Tomislav Čolak:
U tri godine na sanaciji kninskih laguna s opasnim otpadom ništa nije učinjeno, a ministar Ćorić obmanjuje zastupnika Bulja i javnost!

Sanacija kninskih laguna otpadnih ( fekalnih i industrijskih ) voda iz kojih se otrovni mulj izlijeva u rijeke Orašnicu i Krku koja napaja pitkom vodom sto tisuća stanovnika Šibensko-kninske županije, godinama je problem broj jedan u Kninu i županiji. Svi dogovori koji su dosad, navodno, bili postignuti, između relevantnih faktora u rješavanju problema koji svako malo izazove ekološku katastrofu i izravno prijeti zdravlju stanovnika cijele županije, dakle Grada Knina, županije šibensko-kninske, DIV-a, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, redom su izigrani. Čini se da za zdravlje građana baš nikoga u ovom lancu odgovornih nije briga!

Upravo nerješavanje problema sanacije kninskih laguna potaknulo je i saborskog zastupnika Mosta, Mira Bulja da zatraži očitovanje resornog ministarstva. Bulj je na adresu ministra Tomislava Ćorića proslijedio upit koji glasi: “Je li sačinjen program sanacije lagune u Kninu ( bivša tvornica TVIK Knin ), te da li je tvrtka DIV priključena na pročistač grada Knina, što je bio preduvjet za sanaciju same lagune?”

Laguna mazuta danas -kiše su je dobrano isprale i zagađenje odnijele Krkom nizvodno (Foto: Tris)

Po običaju, iz ministarstva antiokolišnog ministra Ćorića krivnju za nečinjenje u cijelosti prebacuju na druge, u ovom slučaju na DIV. Kninski vijećnik u Županijskoj skupštini Tomislav Čolak, revoltiran takvim odgovorom Ministarstva, dao si je truda i proveo pravu malu istragu u kojoj se pojedinci i institucije bezočno loptaju s odgovornošću za nerješavanje problema, a što u osnovi pokazuje njihovu egzemplarnu nebrigu i nezainteresiranost!

Čolak je u javnost izašao s priopćenjem iz kojega se razabire da institucije i odgovorni pojedinci ne rade svoj posao.

-Po tko zna koji put u zadnjih nekoliko godina- rezignirano će Čolak na početku priopćenja- moram na ovaj način upoznati medije i građane s nemarom i neodgovornosti odgovornih pojedinaca i institucija u rješavanju situacije oko saniranja eko bombe u Kninu , kninskih laguna ( fekalne i industrijske ), nadajući se kako će pritisak medija i javnosti natjerati odgovorne na djelovanje u korist zaštite okoliša i zdravlja građana. Čolak ističe kako ga je isprovocirao odgovor Ćorićevog ministarstva na pitanje zastupnika Bulja.

Ministarstvo u odgovoru zastupniku navodi da sanacijski program za lagune još nije izrađen , ali će radna verzija biti predana do sredine travnja 2021. godine. Pozivajući se na informacije koje su dobili od Komunalnog poduzeća Knin, Ministarstvo izvješćuje Bulja “da su preduvjeti za priključenje na sustav javne odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ostvareni i kako tvrtka DIV još nije opremila kontrolno mjerno okno za priključenje na sustav javne odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.”

Čudno, jer još 30. srpnja 2019. u tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike sastali su se ministar Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić, gradonačelnik Knina Marko Jelić i član Uprave DIV Grupe Darko Pappo i zaključili da je priključenje pročistača tvrtke DIV nužan preduvjet za sanaciju laguna, pa je potrebno prije svega izraditi Program sanacije i utvrditi kako je provesti i koliko će koštati sanacija. Tada je zaključeno da će priključenje biti moguće po isteku probnog rada gradskog i DIV– ovog pročistača, odnosno najkasnije do kraja 2019. godine.

Okupljeno društvo odlučilo je tada i da se do kraja kolovoza potpiše Sporazum o sufinanciranju izrade Programa sanacije. Naravno, taj se rok nije ispoštovao, pa je potpisan tek u prosincu 2019., s tvrtkom ECOINA, koja je zaduženom za izradu Programa sanacije, za iznos od 350.000 kuna, s rokom od tri mjeseca.

-Prošla su tri mjeseca te smo se kod župana Pauka interesirali kad će program sanacije biti gotov. Odgovor je najprije bio do početka kolovoza 2020., a kako ni tada nije bio završen, po riječima župana Pauka rok je prolongiran do 1. studenoga 2020. g.- navodi Čolak.
Kad je na Gradskom vijeću gradonačelnik Knina Marko Jelić upitan od vijećnika kad će biti gotov Program sanacije laguna, odgovorio je – do 1. veljače 2021. Da bi sada, posredno preko odgovora zastupniku Bulju, od ministra Ćorića saznali da se “radna verzija” sanacijskog programa može očekivati do sredine travnja ove godine!

-Ministar Ćorić izvijestio je zastupnika Bulja da je obaviješten od Komunalnog poduzeća Knin da su ostvareni preduvjeti za priključenje na sustav javne odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te da tvrtka DIV nije opremila kontrolno mjerno okno za priključenje na sustav javne odvodnje. To bi značilo da je uređaj za pročišćavanje dobio uporabnu dozvolu i da su Hrvatske vode postavile novi glavni kolektor C3, i da jedini krivac ostaje tvrtka DIV– zaključuje Čolak u svom priopćenju i dodaje:

-Da to nije tako potvrđuju izjave župana Pauka i predsjednika Skupštine Dujića na 17. sjednici Županijske skupštine 16. lipnja 2020. , da im nije jasno zašto je Grad Knin uložio žalbu na izdavanje uporabne dozvole za rad pročistača otpadnih voda, i s kojim ciljem gradonačelnik Knina drži svoje građane kao taoce u ovom slučaju. Gradonačelnik Knina, njegov zamjenik i direktor Komunalnog poduzeća, nisu im ostali dužni te su na 39. sjednici Gradskog vijeća Knina 22. rujna 2020. po tom pitanju naveli da oni zbog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda neće ići u zatvor (!?)

Gradonačelnik Jelić drži, naime, očiglednim da je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda napravljen na krivom mjestu i stoga Grad Knin ne smije primiti i preuzeti uređaj. Jelić, također, vijećnicima spominje sastanak s ministrom Ćorićem i Hrvatskim vodama na kojem je dogovoreno da se ide u projektiranje novog područja za novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, jer ovaj sadašnji po svim pravilima struke neće trajati. Potopit će se u mulju!

Koliki je nemar i neodgovornost pojedinaca i institucija odgovornih za izgradnju pročistača otpadnih voda Grada Knina– smatra Čolak– vidljivo je i iz podatka da je prije tri godine , početkom ožujka, 2018. , na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Knina glavni inženjer Hrvatskih voda Srđan Dumanić najavio rušenje pročistača ako se ne zaustavi tonjenje i gradnju novog. Do danas se po tom pitanju nije učinilo ništa, osim što se polemiziralo i prodavala magla- konstatira revoltirano vijećnik ŽS Tomislav Čolak.

Na kraju je krivac ostala samo tvrtka DIV Knin, iako, kaže u priopćenju Čolak , po riječima odgovorne osobe tvrtke, DIV je ispunio sve što se od njih tražilo , ali nema gdje ispustiti svoje otpadne vode, jer nije ponovo izgrađen glavni gradski kolektor C3 na koji bi se oni trebali spojiti.

Prema riječima gradonačelnika Jelića, navodi se u priopćenju, ministar Ćorić sve zna o pročistaču otpadnih voda, ali se ipak ne libi potpisati odgovor zastupniku Bulju u kojem kaže da su ostvareni svi preduvjeti za priključenje na sustav javne odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. A prije pola godine složio se s gradonačelnikom Jelićem o potrebi rušenja postojećeg uređaja i potrebi izgradnje novog !

Ovakvo nemarno i neodgovorno ponašanje pojedinaca i institucija moguće je samo u Republici Hrvatskoj – zaključuje, zgrožen činjenicom da iz Ministarstva gospodarstva dolazi vijest da je sve u redu s pročistačem Grada Knina, pri čemu se pozivaju na informacije Komunalnog poduzeća Knin čiji je direktor javno, na 39. sjednici kninskog Gradskog vijeća govorio uglas s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom da neće ići u zatvor zbog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda!

Nevjerojatno je da se program sanacije radi već 20 mjeseci, a ministar Ćorić zastupniku Bulju i poslije toliko vremena najavljuje sredinom travnja tek radnu verziju!? Zar se i tome može vjerovati? To je tek rok koji se savršeno uklapa, smatra Čolak, u predizbornu kampanju za lokalne izbore gdje će nas, oni koji u četiri godine mandata nisu riješili nijedno pitanje zaštite okoliša i zdravlja ljudi ugroženog zagađenim lagunama u Kninu, pa otpadne vode grada i DIV-a umjesto u pročistač odlaze direktno u rijeku Orašnicu ( Krku ), uvjeravati da im je prijeko potreban još jedan mandat da to završe- napisat će na kraju vijećnik Skupštine šibensko-kninske županije Tomislav Čolak.

***Ovaj tekst dio je projekta Ekoslov, koji se potiče sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI