Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
ekoslov / POLITIKA / šumske vijesti
Uz Svjetski dan šuma: Ministri zalaze u “ministarske šume”, njih one druge ne zanimaju, pa na njihovo pustošenje i ne reagiraju!

Uz Svjetski dan šuma:
Ministri zalaze u “ministarske šume”, njih one druge ne zanimaju, pa na njihovo pustošenje i ne reagiraju!

Uz Svjetski dan šuma, 21.ožujka, dobro je znati da prema Nacionalnoj klasifikaciji staništa u Hrvatskoj imamo čak 105 tipova šumskih zajednica. Laički govoreći, uz crnogorične i bjelogorične, obično razlikujemo državne i privatne, a sada, zahvaljujući odbjeglom HDZ-ovcu Josipu Dabri, saznajemo da imamo, eto, i – ministarske šume. Jedne ogole dolaskom jeseni, ako nisu zimzelene, druge u prljavim rabotama oko prenamjene zemljišta iz šumskog u građevinsko, a treće, e, te se sasvim razotkriju kad u HDZ-u nastupi rat frakcija!

Rečeni Josip Dabro, dožupan Vukovarsko –srijemski, koji je razvrgao brak s HDZ-om i krenuo u nezavisnu kandidaturu za župana, osnažen potporom Domovinskog pokreta, ovih je dana pustio u hrvatsku javnost provokativnu sintagmu – “ministarska šuma”. Danas je i objasnio što ona podrazumijeva.

“Ministarska šuma”

-To je jedan prelijep dio unutar spačvanskog bazena, na tromeđi općine Privlaka, Gradište i Otok. To je koncesija koju je dobio gospodin Tomislav Čuljak, odnosno njegova tvrtka koja ima koncesiju na 30 godina, od 2019. godine, a to je bilo i prije. Tamo se okuplja jedan politički milje koji odlučuje o svim smjerovima, da kažem, Slavonije, pogotovo Vukovarsko-srijemske županije. Nisam ja sudjelovao u toj šumi, tu su sudjelovali, i dan danas lože vatru i peku slaninu, gospodin Banožić i gospodin Dekanić. I zato i jesu tu gdje jesu- izjavio je Dabro gostujući na N1 televiziji.

U “ministarskoj šumi” se, prije svega, kako je otkrio, kadrovira, a u tome su glavni ministar obrane Mario Banožić i Tomislav Čuljak, navodna alfa i omega HDZ-a Slavonije.
Banožića je, kaže Dabro, Plenkoviću nametnuo Čuljak, kao osobu koja okuplja, homogenizira članstvo. Ali, jao! Pokazalo se, tvrdi dožupan Dabro, da Banožić nema socijalnu inteligenciju u politici, nema osjećaja za ono što se događa na terenu, sklon je “nasilništvu u politici”, što se dade provjeriti u Uredu državne uprave gdje je došao 2017.- nije štedio dojučerašnjeg kolegu dožupan Dabro. Svjestan je da su to teške optužbe, ali Vukovarsko-srijemska županija je zatrpana tužbama radi smjena djelatnika. Izgubljeno je 13 sporova, 13 rješenja je poništeno i sad idu na sud zbog takvih metoda obračuna s ljudima.

Istina je, priznaje dožupan, da sam izgubio od Banožića, zahvaljujući stranačkim kolegama na pozicijama i vrhu stranke. Ali, u svemu tome ovog puta se Tomislav Čuljak, koji zajedno s Banožićem vuče sve konce u ovoj županiji, malo prekombinirao. Lukav je Čuljak. On uvijek stoji tobože po strani i miješa karte, a glavna mu je mantra- mene nema nigdje, ja se ne bavim ni s čim.

Ali, ga ima u “ministarskoj šumi” gdje se kadrovira iz mraka, a bez blagoslova “čovjeka iz šume” nikog nema u političkoj križaljci niti na bilo kojoj izvršnoj funkciji, ispričat će urbi et orbi kontroverzni Dabro.

Zeleni odred o kriminalu i korupciji u HŠ

Prema tome, zaboravimo na crnogoricu i bjelogoricu, na državni šumski leno i privatne šume, ključne šume su – ministarske šume! Naravno, za političko, stranačko, klijentelističko kadroviranje. Pa se na te šume svakako ne odnosi apel Zelenog odreda u povodu Svjetskog dana šuma u kojem se pledira da štitimo i njegujemo naše šume, da zaustavimo njihovu sječu i pustošenje.

-U Republici Hrvatskoj šume zauzimaju 47 posto teritorija, 95 posto šumskih sastojina ima prirodni sastav što je rijetko i iznimno vrijedno i na svjetskoj razini. Prema Nacionalnoj klasifikaciji staništa zahvaljujući specifičnom geografskom položaju Republike Hrvatske, koji je na granici eurosibirsko‐sjevernoameričke i mediteranske regije, u Hrvatskoj imamo 105 tipova šumskih zajednica. Jedan od vidova čuvanja šuma i šumskih zajednica u Hrvatskoj je njihova zaštita temeljem Zakona o zaštiti prirode, sukladno toj zaštiti danas u Hrvatskoj imamo 35 posebnih rezervata šumske vegetacije- podučavaju nas iz Zelenog odreda.

Nažalost, taj iznimno vrijedan prirodni, nacionalni resurs izložen je sustavnom uništavanju o čemu aktivisti Zelenog odreda redovito informiraju javnost ali i nadležne institucije.
U povodu Svjetskog dana šuma, predsjednica braniteljske udruge Vidra– veterani i društvena akcija, i voditeljica Zelenog odreda, Vesna Grgić, održat će konferenciju za novinare u subotu, 20. ožujka, s početkom u 11 sati, pred uredom Delegiranog javnog tužitelja od strane glavne tužiteljice EU-a, Laure Codruta Kovesi. Pokušat će odgovoriti na pitanja tko i kako štiti šume u Hrvatskoj, tko i kako ih “legalno” uništava , tko će i kako spriječiti kriminal i korupciju u Hrvatskim šumama.

A kad je o ovom potonjem riječ, u tome svakako bitnu ulogu ima HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, Davor Filipović, koji na duši nosi i sudbinu hrvatskih šuma, s obzirom da je zadužen za njihov nadzor. Čovjek je, naime, već četiri godine na čelu Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, čime je, kako se hvali u kampanji, stekao dragocjeno “upravljačko iskustvo”.

Filipović nadzornik, Banožić lovočuvar

No, dok Filipović marljivo nadzire Hrvatske šume, traje godinama “udruženi zločinački poduhvat pustošenja hrvatskih šuma! Sudjeluju Vlada RH, ministarstva, MUP, HROTE, HERA, Hrvatske šume…”, tvrdi voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić.

Grgić navodi da “Hrvatske šume potpadaju pod Ministarstvo poljoprivrede, a ministar poljoprivrede ujedno je i predsjednik Skupštine Hrvatskih šuma, ali i jedini član Skupštine!”

– U Saboru sam upitala ministricu Vučković za ta pustošenja. Rekla je da nemaju spoznaje, ali da mogu provjeriti?! Rekli su da se naši dokumenti razlikuju od njihovih, što je laž, jer mi radimo isključivo s dokumentima Hrvatskih šuma. Insajderi iz dojavljuju nam bitne informacije i tumače kako se provodi pljačka i masakr šuma u Hrvatskoj– ispričala je nedavno Vesna Grgić u live streamu ‘Pogled s čuke’, neovisnih branitelja u borbi protiv šutnje.

E, sad, mora biti da je Filipović uglavnom zalazio u “ministarske šume” gdje je stjecao pragmatična “upravljačka iskustva”, pa je stoga propustio vidjeti besramne prizore masakriranih šuma od Medvednice, preko Papuka, Zrinske Gore do Banije

Vjerojatno se isto dogodilo i ministru Mariju Banožiću, koji tvrdi da u šumu odlazi da bi odvojio vrijeme za sebe i boravak u prirodi, da je lovočuvar u dva društva, godinama, pa je prirodno da je čovjek u šumi. Ali, ne boravi u “Čuljkovoj šumi”. Hm, nije “ministarska”, nije “Čuljkova”, a svakako nije ni ona zaštićena, državna u kojoj ministar rado lovi, a i čuva divljač. Šteta da bar dio vremena kojeg provede tamo, i dio utjecaja koji proizlazi iz njegove funkcije, nije posvetio i zaštiti šuma …

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI