Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
brda i planine
Ilustracija PEU Stribor: ilustratorica Ana Salopek

Stribor ide u šumu i na brdo:
PEU Stribor priređuje prvu Opću planinarsku školu

Ilustracija PEU Stribor: ilustratorica Ana Salopek

Planinarsko-ekološka udruga Stribor, najmlađa od tri šibenske planinarske udruge, kreće idućega tjedna sa svojom prvom Općom planinarskom školom (OPŠ) u kojoj će polaznici steći osnovna znanja i vještine potrebne za sigurno kretanje i boravak u planini. Striborova planinarska škola održava se u skladu sa propisanim pravilima Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), a u njenom stručnom timu su, kako ističu, iskusni planinari, planinarski vodiči, instruktor vodič HPS-a, spašavatelji i gorski spašavatelji HGSS-a iz sva tri šibenska planinarska društva.

Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta za upis u 1. Opću planinarsku školu u organizaciji PEU Stribor, koja počinje 17. ožujka i traje do 9. svibnja 2021. godine. Put do planinarske diplome vodi preko 20 sati predavanja, 12 sati vježbi i 8 izleta od čega su dva dvodnevna. Teoretski dio nastave održavat će se šest srijeda uzastopno s početkom u 19 sati, u atriju Muzeja grada Šibenika u kojem je dovoljno prostora za osiguranje uvjeta u skladu s epidemiološkim mjerama, a dođe li do pogoršanja epidemiološke situacije isplaniran je dio predavanja i u videokonferencijskom formatu.- vele u PUO Stribor. 

Praktični dio nastave uključuje planinarske izlete od kondicijski i tehnički laganih do onih nešto težih i zahtjevnijih. Ide se na Orlovaču i na Boraju, okušava u sportskom penjanju u kanjonu Čikole, upoznaje Svilaju i Omišku Dinaru, posjećuje velebitske Vilinske kukove i Sveto Brdo te noći na otvorenom na Dinari.

-U sklopu izleta održavat će se i vježbe poput kretanja u planini, čvorova i njihove primjene, korištenja tehničke opreme, vježbi prve pomoći, osnova spašavanja, izrade bivka i orijentacije. Stječu se i osnovna teoretska znanja i vještine koje bi trebao imati svaki planinar. Polaznici će učiti o kretanju u planini, o opremi potrebnoj za planinarenje i njenoj pravilnoj upotrebi, pomalo i o tehničkoj opremi, a pripremili smo im i predavanja o zaštiti prirode, orijentaciji u prostoru, osnovama prve pomoći, opasnostima u prirodi, meteorološkim predviđanjima za dan izleta. – kaže Marina Škrapić, voditeljica 1. Opće planinarske škole u organizaciji PEU Stribor, u čijem su timu iskusni planinari, planinarski vodiči, instruktor vodič HPS-a, spašavatelji i gorski spašavatelji HGSS-a iz tri šibenska planinarska društva.

Striborova Opća planinarska škola (OPŠ) održava se u skladu sa propisanim pravilima Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) i po planu i programu znanja i vještina koja se kroz nju stječu slična je svim ostalim općim planinarskim školama. Po nečemu se ipak razlikuje, a to je da su, u skladu s orijentacijom PEU Stribor prema obiteljskom planinarenju i što većem uključivanju djece, izleti prilagođeni tako da će odrasli polaznici na većinu njih moći povesti i svoju djecu. Za pristupanje OPŠ nužno je biti član planinarske udruge koja je članica HPS-a i imati navršenih minimalno 15 godina, uz pismenu suglasnost roditelja odnosno staratelja za sudionike mlađe od 18 godina, te potpisati izjavu o odgovornosti. Školarina se plaća 300 kuna, u što nisu uključeni planinarski udžbenik, troškovi izleta, prijevoza i hrane.

Planinarsko-ekološka udruga Stribor napunila je nedavno godinu dana postojanja i broji zasad osamdesetak članova. U brdima i planinama Striborovci ne trče do vrhova i ne utrkuju se s drugima u osvajačkim pohodima nego uživaju u trenucima kretanja, a rado u prirodu vode i one koji je uglavnom gledaju iz daljine, one koji puno toga mogu, a misle da ne mogu ali su voljni pokušati, one kojima je potrebna mala pomoć da se pokrenu i ustanu s kauča.

-Ljubitelji prirode i kretanja na friškome zraku, planinari i oni koji će u sebi tek otkriti strast za brdima i planinama, svi u kojima stanuje poriv za istraživanjem bioraznolikog svijeta koji nas okružuje, pozvani su pridružiti se Striborovoj 1. Općoj planinarskoj školi. Osim učenja planinarskih znanja i vještina u učionici i na terenu, lakših i težih uspona i silazaka, očekuju se smijeh i zajedništvo, dobrodošle su ideje i spremnost na suradnju, a bit će i vatre i gradela.- poručuju Striborovci. 

Vrh Dinare (foto A. Tešić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI