Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Povjesničar Ivo Goldstein u Nu2: Da bi Hrvatska mogla intelektualno napredovati, potrebno je da se razračuna s ostavštinom Tuđmana i Stepinca

Povjesničar Ivo Goldstein u Nu2:
Da bi Hrvatska mogla intelektualno napredovati, potrebno je da se razračuna s ostavštinom Tuđmana i Stepinca

Hrvatska je zemlja propuštenih prilika, kazao je povjesničar Ivo Goldstein gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. A nije da prilika nije bilo, puhali su povremeno i neki optimistični vjetrovi, bilo je optimizma i nade i 1990-ih, bilo ga je i 2000., kad je HDZ sišao s vlasti, i to se nastavilo i s dolaskom Sanaderove vlade, ali se šanse za ozbiljnije promjene i napredak nisu iskoristile. Došlo je do boljitka, ali u znatno manjoj mjeri negoli smo očekivali, smatra Goldstein, koji u svojoj novoj knjizi portretira pet paradigmatskih likova koji  simboliziraju Hrvatsku potpuno izokrenutih sustava vrijednosti: Bandića, Mamića, Keruma, Borasa i Reinera…

Pesimizam je u Hrvatskoj danas trajno stanje, smatra Goldstein, jer ovdje više nema prostora za napredak. Otkud takav pesimizam?

Hrvatska je izgubila gotovo milijun stanovnika

-Pa iz činjenice da smo ušli u EU koja je nekad bila elitni klub najrazvijenijih država, no pritisnuta krizama, od ekonomske, preko Brexita do migrantske i naposljetku covida, EU više tako ne funkcionira i ne može nas izvlačiti, a pitanje je imamo li mi sami potencijala da nešto učinimo. Demografska katastrofa koja se događa, bilo kakav oporavak čini još manje izglednim. Projekcije 2001. su govorile da ćemo 2050. imati svega 3,7 milijuna stanovnika, i to je bila katastrofična projekcija, a mi smo na to došli u samo 20 godina. Hrvatska je u izgubila gotovo milijun stanovnika, rekao je Goldstein, prenosi HRT.

Kritizirao je i odnos hrvatskih vlada prema hrvatskim Srbima, kako kaže, jer su svi oni redom bili hrvatski državljani, a Hrvatska se mirne duše oprostila od njih 100 tisuća koji su otišli u Oluji. U Hrvatskoj je to dočekano s oduševljenjem. Mogu shvatiti da je to bilo u trenutku ratne pobjede, ali taj negativni osjećaj se, kaže, trebao s vremenom smanjiti i trebalo je naći načina da se ljudi vrate. To se, međutim, nije dogodilo, pa ti krajevi danas doživljavaju dodatnu ekonomsku i demografsku katastrofu, gotovo su iseljeni. čime je ostvarena Tuđmanova fiksacija da u Hrvatskoj Srba mora biti što manje kako bi država bila solidnije izgrađena.

Zbog ukupne povijesne ostavštine, Tuđmana ne smatra velikanom hrvatske nacionalne povijesti, za razliku od Tita, jer je Tuđman bio nacionalist, razvijao je kult države i poticao govor mržnje. Europa ga nije prihvaćala, a niti Hrvatsku s njegovom baštinom. Plenković i današnji HDZ morali bi se odmaknuti od Tuđmana, smatra Goldstein.
To je već u ono vrijeme shvatio Ivo Sanader koji se postupno udaljavao od Tuđmana za račun brže europeizaicje Hrvatske. To bi trebao nastaviti i Plenković, mada je teško reći što bi s njim bilo da takve korake poduzme. Ali, za to treba vremena, ne ide to preko noći, to je proces, no, treba shvatiti da s Tuđmanom ne možete ništa u Europi, kazao je, konstatirajući da se Hrvatska ni ulaskom u EU nije otvorila, kako se očekivalo, nego se zapravo zatvara.

Vjerujem Đikiću jer govori iz srca…

Komentirao je i covid krizu, odnosno ponašanje političkih elita prema dvjema velikim krizama: covidu i potresu u Zagrebu i na Baniji, te ustvrdio da smo u koronakrizi prošli puno gore, s gotovo sedam tisuća mrtvih. Nije se reagiralo primjereno krizi, a najgore od svega je što su građani ponovo dobili potvrdu da pred zakonom svi nisu jednaki.

Osobno, kad je o covidu riječ, najviše vjeruje Ivanu Đikiću jer on govori iz srca, neopterećen politikom i klijentelističkim odnosima, govori ono što kao stručnjak može reći i ne boji se posljedica.

U Hrvatskoj je, kako veli, na djelu sukob svjetova- s jedne strane demokracije i onih koji šire prostor slobode, a s druge strane su oni koji popunjavaju prostor “krčme i stadiona”. Voli sport, kaže, i cijeli se život rekreativno bavi s njime, ali smatra potpuno pogrešnim da se sport zloupotrebljava kao sredstvo političke manipulacije, kada se ljudima daje kruha i igara kako bi se zadovoljili sportskim uspjesima ( u nedostatku drugih, op.a. ), kada se govori kako su sportaši najbolji ambasadori Hrvatske u svijetu, to je za njega sasvim krivo jer sport ne može biti politički relevantna činjenica.

Pet paradigmatkih likova Hrvatske izokrenutih sustava vrijednosti

U svojoj najnovijoj knjizi kao pet paradigmatskih likova hrvatske zbilje izokrenutih sustava vrijednosti, portretira Zdravka Mamića, Željka Keruma, Milana Bandića, Damira Borasa i Željka Reinera. Mamića smatra paradigmom svega negativnog u Hrvatskoj , iako se zadnjih 20 godina kroz Dinamo potvrdio kao vrlo sposoban menadžer, ali sudeći po recentnoj pravomoćnoj presudi, uzeo je previše love i pobjegao pred hrvatskim zakonima u sudovima. Ne samo da je uzeo novac Dinamu i ostao dužan državi, nego je i huliganskim ponašanjem, javnim vrijeđanjima i psovkama različitih osoba antagonizirao javno mnijenje. A istovremeno je bio miljenik političke elite, bio je etabliran u političkom i društvenom životu, reći će povjesničar, ocjenjujući da bi zapravo, zbog svog ukupnog opusa Mamić morao biti marginaliziran.

A otkud u toj osebujnoj galeriji likova i “vitez” Željko Reiner?

Reiner dolazi iz jedne pristojne građanske obitelji i u životu je zapravo postigao sve što je mogao i onda se uključio u neke aktivnosti, u jednoj revizionističkoj maniri, koje su nespojive s povijesnim činjenicama, pa je u Maclju govorio da su tamo ubijani žene i djeca. To se nije smjelo dogoditi. On u uređenoj državi kao predstavnik tako visokog tijela to nije smio raditi. Prije nekoliko godina je kao potpredsjednik Sabora u jednoj televizijskoj emisiji za profesora Gardaševića rekao da je Sorosev diplomac. Studirao je u Budimpešti, ali to je međunarodno priznato sveučilište, a osim toga diplomirao je i doktorirao u Zagrebu. Kao potpredsjednik Sabora, Reiner se morao držati procedure i gabarita diskusije, ovakve populističke teze su neprihvatljive i govore o državi koju predstavljate. Njegovim desničarskim biračima poslao je još jednu ružnu poruku, a to je da se čovjek zove Đorđe– objasnio je Goldstein svoj odnos prema Željku Reineru.

Tuđmanovo klijentelističko nasljeđe

Da bi Hrvatska mogla intelektualno napredovati potrebno je da se razračuna s ostavštinom Tuđmana i Stepinca, i to je konstanta u njegovom tematiziranju hrvatske povijesti od koje ne odustaje, ma što tko mislio ili govorio o njemu, rekao je. A sve što je u knjizi napisao dade se provjeriti po historičarskoj metodologiji.

Smatra da je Tuđman uspostavio klijentelizam, vodeći računa o tome da članovi njegove stranke budu namireni, što je i danas sveprisutno. Dijelom to dolazi iz jugoslavenskog komunizma, koji je također vodio računa da članovi partije budu stambeno zbrinuti, da imaju dobar posao. Klijentelističke skupine koje su ostale iza Tuđmana, ističe Goldstein u Nu2, i danas su sigurno, pouzdano glasačko tijelo HDZ-a.

Ivo Goldstein u emisiji Nu2

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI