Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
civilno društvo / POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Perko podnio kaznenu prijavu protiv Price, Ivanovića i Redžepija: Istina za Bandića

Perko podnio kaznenu prijavu protiv Price, Ivanovića i Redžepija:
Istina za Bandića

Život zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića često je bio nalik komediji s elementima groteske, a smrt se, evo, pretvara se u triler. Zbog kontroverzi koje od prvog trenutka prate njegovu smrt, danas je stručnjak za zaštitu osobnih podataka, aktivist Stjepan Perko, predao Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv, navodi N1, Bandićevih prijatelja Gzima Redžepija i Sergija Ivanovića  i glasnogovornice Natalije Price, koji su tvrdili da su u kritičnim trenucima bili s Bandićem u Ivanovićevoj kući na Vrhovcu, a na adresu Price su stigla kola hitne pomoći radi životno ugroženog gradonačelnika. – Idemo spasiti čast Bandiću- rekao je Perko noseći prijavu u DORH.

Perko smatra da je kontradiktornim informacijama obmanjivana javnost, a svojom prijavom želi prisiliti institucije da utvrde istinu i sve okolnosti pod kojima je Milan Bandić preminuo.

Prema informacijama koje donosi Jutarnji list DORH će se ipak baviti okolnostima smrti Milana Bandića, kako je kaznenom prijavo zatražio građanin Stjepan Perko. Prijavu će ustupiti Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na postupanje.

U prijavi Perko spominje i jednog nepoznatog počinitelja i zaključuje kako javno dostupne informacije, u kojima ima puno kontradiktornosti, potiču sumnju o možebitnom kaznenom djelu nepružanja pomoći, ali i nepružanja medicinske pomoći u hitnim slučajevima, javlja N1. Naime, ima osnove, procjenjuje Perko, za sumnju da Bandićevi prijatelji nisu pravodobno reagirali i da nakon srčanog udara nisu odmah nazvali hitnu pomoć.

Kao građanin, kaže, želi znati zbog čega je u javnost dospjelo toliko različitih interpretacija o smrti zagrebačkog gradonačelnika, a ako se radi, kako se govori, o najmoćnijoj osobi nakon Tuđmana, nije jasno kako to da javnost ne propituje okolnosti njegove nagle smrti.

Utvrđivanje istine i svih okolnosti događaja smatra, kako je rekao novinarima, pitanjem bezrezervne časti preminule osobe, a kao građanin Zagreba ima, kaže, moralnu obavezu podnijeti kaznenu prijavu jer se iz nedosljednih i kontradiktornih izjava ne može razabrati kad i gdje je gradonačelniku pozlilo i tko su bili “akteri događaja”.

Perko u prijavi ističe da je posve neuobičajeno da se u trenutku kad nekome pozli ne zove 112 ili 194, nego se vrijeme gubi pozivajući neke druge osobe koje potom nazivaju hitnu pomoć. Vjeruje također da je Bandić u trenutku dolaska hitne očito još bio živ, ali u vrlo teškom stanju, čime implicira da se gradonačelniku možda moglo pomoći da se odmah zvala hitna pomoć. U prijavi traži da se utvrdi vrijeme i mjesto kad je Bandić dospio u stanje životne ugroženosti, ali i točno vrijeme i mjesto njegove smrti, kao i osobe koje su bile prisutne kada je nastupila životna opasnost. Nadalje, navodi i da, radi otklanjanja i najmanje sumnje, treba ispitati sve prijavljene osobe, utvrditi koliko je poziva obavljeno prije negoli je poslana pomoć, tko je prvi obaviješten o Bandićevom stanju i tko mu je doista pružio prvu pomoć.

Stjepan Perko nije za Bandićevog života bio njegov fan, štoviše, prosvjedovao je protiv toga da mu se dodijeli počasni doktorat, ali ne želi da se o njegovoj smrti laže.

-Kao što bi pokojni Milan rekao neka institucije rade svoj posao, a ovaj put zaista mislim da institucije trebaju raditi za njegov interes i da to treba odraditi bez pardona, jer bi to sigurno njemu značilo barem kao čast- izjavio je aktivist i stručnjak za GDPR Stjepan Perko. A na Facebooku je objavio kako nitko ne smije umrijeti tako da se o okolnostima njegove smrti laže, jer je to gubitak svakog dostojanstva. -Nije ova zemlja valjda baš toliko zaje…., zar ne?- napisao je Perko.

Obitelj preminulog Bandića, oglasila se, preko svoje odvjetnice, priopćenjem u kojem se pisanje o okolnostima smrti zagrebačkog gradonačelnika kvalificira medijskim linčem.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Poštovani, obraćam Vam se kao punomoćnik obitelji pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u vezi medijskih natpisa o okolnostima i smrti pokojnika te molim sveopću javnost da ih se poštedi medijskog linča.

Neposredno nakon smrti pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića razni mediji su počeli objavljivati i prenositi uvredljive i klevetničke navode o pokojniku zbog čega su prodrli u privatnost pokojnika, ali i u privatni život njegove obitelji. Naime, obitelj pokojnika je za vrijeme dok je pokojnik obnašao funkciju gradonačelnika Grada Zagreba izbjegavala javni život i medije, te to namjerava i u budućnosti.

Uvredljivim i klevetničkim objavama o pokojniku mediji su prekršili pravila humanosti i pijeteta, povrijedili su pravo osobnosti, čast, ugled, dostojanstvo, privatnu i intimnu sferu pokojnika i njegove obitelji, čime su nanijeli veliku duševnu bol obitelji pokojnika. Svaka obitelj, pa tako i obitelj pokojnog Milana Bandića, ima se pravo dostojanstveno oprostiti od svog voljenog pokojnika, a što uvredljivi i klevetnički navodi u medijima ne dozvoljavaju.

Ljudsko dostojanstvo i pravo na privatnost i privatni život su nepovredivi i zajamčeni Ustavom Republike Hrvatske i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, te stoga zahtijevam u ime obitelji Bandić da se navedena prava poštuju, jer će u protivnom obitelj Bandić sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske biti primorana zatražiti zaštitu od nadležnih tijela– stoji u priopćenju.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI