Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
građani u politici
Visković, Prkić i Vidan

Nove snage za mogući bolji Split:
‘Mi smo budućnoST’

Visković, Prkić i Vidan

-Mi smo budućnoST – slogan je kojim su Možemo – politička platforma!, Pametno za Split i Dalmaciju i Nova ljevica  u Splitu objavili zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima. Ova vijest bi mogla niti najava prekretnice za Split i okolicu, bremenite golemim neriješenim problemima koje su proteklih desetljeća nagomilale vlasti HDZ-a, Željka Keruma i drugih. Riječ je o zasad jedinoj predizbornoj koaliciji stranaka koje će se u Splitu kandidirati za Gradsko vijeće. 

Zajednički kandidat triju stranaka za gradonačelnika bit će Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), uz zamjenice Tamaru Visković (Možemo!) i Kristinu Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju).

Visković, Prkić i Vidan

Zajedništvo i potreba za zajedničkim angažmanom stranaka sličnih i svjetonazora i političkih prioriteta je nužna, smatraju,  posebno u krizno vrijeme za Split koji je devastiran gospodarski, komunalno i socijalno, i u ozbiljnoj krizi lokalnih politika.

Građani Splita koji dugo vremena gledaju kako im grad i okolica stagnira i propada usljed dosadašnje vlasti, sada mogu birati drukčije političare, ili pak iste one koji su Split doveli do aktualnog stanja, primjerice, trgovca Željka Keruma, HDZ i slične.

– Tri političke stranke Pametno, Možemo i Nova ljevica udružile su se i zajedno će izaći na lokalne izbore u Splitu. Na ovim izborima mi smo jedina koalicija stranaka i uvjereni smo da naša snaga leži u zajedništvu. Pogone nas isti motivi i osjećaji za boljitak grada.  Izbor smo građana koji žele bolje politike i političare i koji žele konačan kraj političke trgovine koja gazi Split već godinama. Nadamo se da s ovog mjesta kreće jedan dobar početak vraćanja našeg grada na razine koje zaslužuje u svim dijelovima njegova života. Osnaženi nastavit ćemo borbu za javno dobro jer je to ono čemu politika služi i treba služiti – kazao je Jakov Prkić, aktualni gradski vijećnik stranke Pametno za Split i Dalmaciju te kandidat za gradonačelnika.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Tamara Visković, koordinatorica lokalne grupe Možemo! Split dodala je: – Platforma Možemo od početka nudi bitno drugačiju vrstu političkog djelovanja, okupljajući građane koji su se kroz svoj rad, bilo u stručnom, aktivističkom, publicističkom ili umjetničkom radu zalažu za opće dobro, bez tereta klasične stranačke hijerarhije.

-Baš kao što jasne i čvrste programske pozicije, temeljene na trima stupovima – zelenim politikama, društvenoj jednakosti i demokratizaciji procesa i institucija – prenosimo na lokalnu razinu, tako na lokalnu razinu prenosimo i paradigmu konstruktivnog  okupljanja oko zajedničkih ciljeva.  U tom smislu koalicija je vrlo prirodna forma za nas. Ciljevi koje smo si zadali su promjena načina upravljanja u smjeru koncentracije na stvarne potrebe građana, i stvarne funkcije grada – dostupno stanovanje, aktivne socijalne politike, zelena komunalna politika dio koje su svakako zaštita postojećih i stvaranje novih zelenih površina. Činjenica da smo u tom procesu ojačani partnerskim odnosima s ljudima s kojima te ciljeve dijelimo predstavlja veliku snagu na lokalnoj političkoj sceni koja je rastresita i obilježena velikim brojem kandidata i lista – rekla je Tamara Visković. 

Kristina Vidan, predsjednica Pametno za Split i Dalmaciju te moguća zamjenica gradonačenika smatra kako je udruživanje ovih stranaka veliki dobitak za grad Split i sve  sugrađane.

-Pametno će u društvu novih snaga nastaviti svoju borbu, hrabro i nepotkupljivo, jednako kao i proteklih 8 godina, za grad kojem su na prvom mjestu ljudi i interes građana, grad u kojem ugodno žive sve generacije.  Naša misija je pristupačan i inkluzivan Split zbog čega ćemo i dalje inzistirati na odgovornom upravljanju gradom, na ozdravljenom i zaštićenom Marjanu, na gospodarenju otpadom koje promišlja o budućim generacijama te na dokidanju komunalnog i prostornog kaosa koji razara urbanitet ovog grada. Split u budućnosti, kako ga mi vidimo i na čemu ćemo raditi, je grad zelenih oaza u kvartovima s vrtićima, školama i prometnim rješenjima koja oslobađaju umjesto trenutnih koja nas guše. Pred nama je zaista puno posla kako bismo ovakvu viziju grada i ostvarili, ali mi ga se ne bojimo. Kad je motiv jasan, put do ostvarenja cilja, unatoč izazovima, predstavlja zadovoljstvo – veli Katarina Vidan. 

Snazi ove koalicije svoj će obol dati i stranka Nova ljevica, koja će se u svom radu u Gradskom vijeću, kao i u političkom radu općenito, snažno zalagati za potpunu transparentnost gradskog budžeta, razvoj i nadogradnju socijalnih politika prema najugroženijim slojevima građana te predanost ciljevima očuvanja okoliša i podizanja kvalitete života u gradu, kako kažu.

-Mi smo budućnost – slogan je ove koalicije koja bi mogla donijeti neku drukčiju budućnost napaćenom Splitu, možda i zbog toga što su se, kao i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj, okupili građani koji se do sada nisu aktivnije bavili politikom  niti im je to zanimanje, nego su se na to odlučili jer smatraju kako je krajnje vrijeme poduzeti nešto prije nego li duboka korupcija, odsustvo djelovanja za opće dobro, nesposobnost i kriminal u redovima vlasti ne dovedu do potpunog društvenog kraha i  siromaštva.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI