Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
čovječanstvo
Njemačka, Danska, Norveška, Irska, Nizozemska, Island, Bugarska, Austrija, Italija, Indonezija… ne koriste AstroZeneca cjepivo

Njemačka, Danska, Norveška, Irska, Nizozemska, Island, Bugarska, Austrija, Italija, Indonezija… ne koriste AstroZeneca cjepivo

Hrvatski stožeraši su do sada ignorirali obustave cijepljenja navedenim cjepivom u drugim uređenim europskim državama.Dapače, glavešine kao da su se natjecale u propagiranju tog cjepiva, pa je A. Plenković (HDZ) čak izjavo da bi se on cijepio AstraZenecinim cjepivom.Ali nije. 

Njemačka privremeno obustavlja korištenje cjepiva AstraZenece protiv covida-19, priopćilo je u ponedjeljak poslijepodne ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo se pozvalo na preporuku Instituta Paul Ehrlich za cjepiva i biomedicinu da se provedu daljnja ispitivanja.

Riječ je o mjeri “opreza” nakon prijava nuspojava, navelo je ministarstvo a prenosi agencija AFP.

Institut smatra da su potrebna daljnja ispitivanja nakon slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod ljudi cijepljenih u Europi, rekao je glasnogovornik ministarstva, nakon što je nekoliko zemalja već poduzelo takav korak.

Danska i Norveška prijavile su izolirane slučajeve krvarenja, tromboze ili trombocitopenije nakon ubrizgavanja AstraZenecinog cjepiva. Island i Bugarska ranije su prekinule imunizaciju tim cjepivom, a Austrija te Italija odbacile su cijepljenje nekim serijama cjepiva tog proizvođača.

Tajland je u ponedjeljak objavio da će nastaviti primjenjivati cjepivo anglo-švedskog farmaceutskog laboratorija, ali je Indonezija odlučila privremeno prekinuti što su dan ranije učinile već Irska i Nizozemska.

Unatoč  ovakvim reakcijama brojnih država Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u danas opet vlasti da nastave primjenu AstraZenecinog cjepiva.

Hrvatski stožeraši su do sada ignorirali obustave cijepljenja navedenim cjepivom u drugim uređenim europskim državama.

Dapače, glavešine kao da su se natjecale u propagiranju tog cjepiva, pa je A. Plenković (HDZ) čak izjavo da bi se on cijepio AstraZenecinim cjepivom.

Ali nije.

Nije ni rekao zašto se onda cijepio s nekim drugim cjepivom.

K. Capak u povijesnom trenutku sjedenja na kutiji s cjepivom(foto HZJZ)

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI