Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
divljaštvo / DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Na brdu Spas, kod Knina: Grafiti “s potpisom” mržnje

Na brdu Spas, kod Knina:
Grafiti “s potpisom” mržnje

Antifašistički spomenici najčešća su meta vandala koji svojim destruktivnim djelovanjem i porukama promiču govor mržnje i demonstriraju primitivizam i neznanje. Na brdu Spas, kod Knina, na ostacima antifašističkog spomenika, kako javlja kninski Huknet, osvanule su mrziteljske škrabotine s porukama- “Ubij Srbina”, “Ustaše Knin”, i potpisom: ušatim “U”. Slučaj je prijavljen policiji,  a istraga se provodi. U međuvremenu, komunalni redari Grada Knina, prebrisali su grafite nepoznatih autora…

Iako je Knin multietnička sredina, nimalo karakteristična, unatoč svojoj ratnoj prošlosti, po međunacionalnim sukobima i netrpeljivosti, nekomu to, čini se, smeta, pa je odlučio silom i primitivizmom poticati mržnju. No, Kninjani su navikli na takve, naučili su ih i ignorirati i na njih rukom odmahivati, svjesni da je tom irelevantnom polusvijetu, koji pokušava u javnost odaslati sasvim krive slike Knina danas, najpotrebnija pažnja. Pa su odlučili takav “govor”, po svoj prilici mladih ljudi, tek sa žaljenjem primiti na znanje.

Obitelj, škola i zajednica, ulože li dovoljno truda, možda uspiju pomoći toj izgubljenoj mladosti, koja se hrani otrovom mržnje isklijale u ratu, kojega i ne pamte jer su rođeni nakon njega. Ali, upijaju priče koje se i toliko godina nakon rata još uvijek prenose istom retorikom i istom potrebom da se perpetuira mržnja.

Nije to njihova mržnja, ona je u njih injektirana odgojem, lošim pričama na kojima su rasli, uvjerenjem da su njihove mrziteljske eskapade, bilo verbalne ili one pisane, čin hrabrosti, a ne kukavičluka i zadrtosti. S tim teretom koji nose, kroz život neće prolaziti ni lako ni ugodno. Jer mržnja, ako je ne možete suzbiti i izliječiti, ne zavrijeđuje ništa do li prezira.

I policijskog djelovanja. A slučaj je Grad prijavio. Još samo da policija otkrije počinitelje i objavi njihov identitet. Da ih se barem posrami, ako ih se ne može preodgojiti…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI