Neovisni novinarski portal
2.5.2024.
hrvatska do dublina
Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

Lijepa naša iseljena:
Lani u Njemačku iselio čitav Šibenik ili dva Gospića ili tri Knina

Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

Njemačka je u 2020. zabilježila najslabiji porast broja stranaca u posljednjih deset godina, no unatoč pandemiji, ograničenjima i povremenim zabranama putovanja iz Hrvatske je u Njemačku tijekom prošle godine doselilo preko 26 tisuća građana, objavio je u ponedjeljak Državni statistički zavod u Wiesbedenu, a prenosi Hina.

Broj državljana Republike Hrvatske s boravkom u Njemačkoj  u 2020. godini sada iznosi 426.845. Dakle, zahvaljujući mudrosti našeg vodstva u Njemačkoj živi gotovo pola milijuna naših zemljaka. 

-Od 1.1. do 31.12. 2020. iz Hrvatske je u Njemačku doselilo 26.335 osoba, a oko tisuću hrvatskih državljana je primilo njemačko državljanstvo, čime se više ne vode u Središnjem registru stranaca – kažu  njemački statističari.

Za vjerovati je kako je taj broj veći.

Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

Evo i usporedbe za one koji vode državu: samo prošle godine i to samu Njemačku je, čini se, otišao čitav jedan Šibenik, ili Pula, bez okolnih naselja.

Ili ovako: u Njemačku su odselili svi Sinjani ili dva Gospića.

Ili tri ‘kraljevska’ grada Knina ili pet Delnica ili devet Opuzena ili… itd.

Koliko je još naših sugrađana i naših mladih ljudi otišlo u Švedske, Irske, Švicarske, Danske, Nizozemske, Norveške…

Zna se zašto.

Nesigurnost, besperspektivnost i nezadovoljstvo državom u kojoj na lokalnoj i državnoj razini uglavnom sjede nesposobni  kadrovi vladajućih partija, u kojoj je korupcija svakodnevno vidljiva od općinskih do ministarskih struktura, u kojoj je umjesto stručnosti i marljivosti za dobiti posao važnija iskaznica partije, u kojoj je obrazovanje srozano do te mjere da najvišim školskim ustanovama vladaju moralne karikature, a u školske programe se upliću crkvene glavešine, u kojoj za višedesetljetnu pljačku hrvatskih resursa još nitko nije završio u zatvoru…

I tako dalje.

Preostaje samo da našim zemljacima poželimo da se što bolje i bez velikog stresa snađu tamo gdje su otišli.

I da ne brinu za lijepu našu iseljenu. 

Ilustracija (pixabay)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI