Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
mislim dakle pišem / političarenje / POLITIKA
Katarina Peović, zastupnica RF-a o imenovanju Sveučilišta za obranu i sigurnost po Franji Tuđmanu: Tuđman je u presudi Haaškog suda Prliću i drugima naveden kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata…

Katarina Peović, zastupnica RF-a o imenovanju Sveučilišta za obranu i sigurnost po Franji Tuđmanu:
Tuđman je u presudi Haaškog suda Prliću i drugima naveden kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata…

Zastupnica Hrvatskog sabora iz Lijevo-zelenog bloka, Katarina Peović ( Radnička fronta ),  za koju se mora priznati da nikad sa svojim istupima ne ostavlja nikog ravnodušnim, ponovo je skandalizirala desno krilo Sabora, pogotovo HDZ-ovsko, problematizirajući oportunost imenovanja Sveučilišta za obranu i sigurnost po Franji Tuđmanu, s obzirom da u presudi Haaškog suda u slučaju Prlić i drugi, stoji da je Tuđman bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata.

Danas je na Facebooku objavila status u kojem piše:

Nakon histeričnih reakcija u Saboru na pitanje treba li Sveučilište obrane i sigurnosti nositi baš ime Franje Tuđmana, s obzirom na presudu Haškog suda u slučaju Prlić i drugi, u kojem stoji da je Franjo Tuđman bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata , s ciljem etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini, dobili smo i prvi izravni odgovor na to pitanje, no i razlog zašto odgovora, osim histeričnih reakcija, nije bilo – zato jer kada bi se dalo odgovor na to pitanje trebalo bi ili lagati ili priznati istinu- navodi Peović.

Branko Bačić danas je u Saboru lagao- nastavlja zastupnica RF-a-  jer je rekao da Franju Tuđmana Haški sud nikada nije proglasio sudionikom udruženog zločinačkog poduhvata – to nije točno – u nepravomoćnoj presudi, a to nije osporeno u pravomoćnoj presudi Haškog suda, rečeno je upravo to. Bačić i njegova stranka su pristali na poštivanje Ustavnog zakona o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom, kao i što su taj zakon inkorporirali u hrvatsko pravosuđe.

Stoga donosimo taj dio presude, kako bismo Branka Bačića, ministra Maria Banožića, Marijanu Petir i druge u Saboru, informirali o tome. Dio koji je ključan nalazi se u tomu 4 od 6 https://www.icty.org/bcs/case/prlic na stranici 466- precizira Peović i posebno pridodaje kako “engleska verzija presude, da ne bi bilo dvojbe, sadrži istu kvalifikaciju, odnosno u presudi stoji „joint criminal enterprise”, ili udruženi zločinački pothvat.”

Katarina Peović uz ovu objavu dodaje i napomenu kako je dijelove presude Haaškog suda podijelila HDZ-ovim zastupnicima, “neki su je poderali i bacali prema meni. To bi valjda značilo da ne poštuju taj sud, niti Ustavni zakon  o suradnji s Haaškim sudom. Čekam da taj zakon stave izvan snage- provokativno je poručila.

Katarina Peović


VEZANE VIJESTI